MTV Uutiset vei tapakouluttaja Kaarina Suonperän hänen ensimmäiselle metromatkalleen – näin käyttäydyt korona-ajan joukkoliikenteessä: "Toivon, että ihmiset suhtautuisivat kasvomaskeihin asiallisesti"

6:15
Videolla tapakouluttaja Kaarina Suonperä neuvoo, miten julkisessa liikenteessä tulisi käyttäytyä korona-aikana.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä muistuttaa, ettei hyvistä käytöstavoista tule lipsua julkisessa liikenteessä, vaikka ympärillä olisikin köhiviä kanssamatkustajia. Sen sijaan vierustoverille voi tarjota kertakäyttöistä kasvomaskia.

Keskustelu kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä on käynyt kuumana viime päivien aikana. Hallituksen etätyösuosituksen päätyttyä elokuun alussa ihmisiä ovat pohdituttaneet joukkoliikenteessä syntyvät ruuhkat.

– Toivon, että ihmiset suhtautuisivat (kasvomaskeihin) asiallisesti. Tämä ei ole mikään erikoisuus, tapakouluttajana tunnetuksi tullut Kaarina Suonperä toteaa sinivalkoisen kasvomaskinsa takaa MTV Uutisille.

Hän pitääkin koronakevään ja -kesän heikentäneen suomalaisten käytöstapoja. Pelko ei kuitenkaan oikeuta ihmistä käyttäytymään välinpitämättömästi toisia kohtaan.

– Pitää muistaa jo lapsena opittu tapa, ettei kenellekään saa sanoa pahasti. Voimme miettiä, miltä itsestä tuntuu, jos joku ei vastaa tai kääntää selän puhuttaessa, Suonperä vastaa.

Saisiko olla loraus käsidesiä?

Vieressä yskivää kanssamatkustajaa ei pidä lähteä soimaamaan suureen ääneen, vaan Suonperä suosittelee käyttäytymään tilanteessa rauhallisesti.

– Yskijä ei tee sitä tahallaan. Koronavirustilanne voi pelottaa häntä yhtä paljon kuin muitakin, Suonperä jatkaa.

– Käsidesin tarjoaminen olisi erittäin huomaavaista. Siinä sitten voisi käsien puhdistamisen yhteydessä keskustella toisen kanssa.

Tapakouluttaja pitääkin nyt tärkeänä ihmisten huomioivan toinen toisensa. Sen sijaan, että ihmiset hamstraisivat kasvomaskeja itselleen, Suonperä ehdottaa toisenlaista tapaa.

– Laukussa voisi pitää kertakäyttöisiä kasvomaskeja, joita voisi tarjota sellaiselle kanssamatkustajalle, jolla ei sellaista ole. Henkilö ei ainakaan voisi pahastua tarjouksesta.

Katso ylläolevasta videosta Kaarina Suonperän vinkit hyväkäytöksiseen liikkumiseen joukkoliikenteessä!

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja