MTV Uutiset tutustui "taipumattomuuden pisteisiin" – näin luovasti Ukraina on oppinut selviytymään sähkökatkoista

Ukrainalaisten sähköpulaa lievittämään on pystytetty 17 000 avustustelttaa 2:19
Katso Niko Nurmisen raportti Kiovasta, jossa kaupunkilaiset yrittävät selviytyä arjestaan.

Venäjä jatkoi viikonloppuna ohjusiskuja Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tutustui Ukrainassa maan tapaan selviytyä sähkökatkoksista.

Ukrainalaisten akuuttia sähkö-, lämpö- ja vesipulaa lievittämään on pystytetty taipumattomuuden pisteiksi kutsuttuja avustustelttoja. Niitä on jo noin 17 000 ympäri Ukrainaa. 

Kävijät ovat säännönmukaisesti vain lyhytaikaisia käyttäjiä, sillä Ukraina kertoo kehittäneensä ohjusiskujen tuhojen paikkaamiseen ja sähköjen palauttamiseen tehokkaat rutiinit.

– Jos ihmisillä ei ole sähköä, niin täällä he saavat sitä generaattoreista. Sähköä on tarjolla ympäri vuorokauden, kertoo palopäällikkö Ivan Boiko Kiovassa.

Pisteet pysyvät hänen mukaansa toiminnassa, kunnes sota on voitettu.

– Täällä myös internet, lämmitys ja vettä ympäri vuorokauden. Näyttäisi siltä, että palvelumme toimivat. Olemme valmistautuneet pitämään nämä paikat auki juuri niin pitkään kuin ihmiset näitä tarvitsevat, hän sanoo.

Täyskorjaus vuosien urakka

Pisteet ovat kovassa käytössä Venäjän jatkaessa tulitustaan rintaman taakse. Viimeksi lauantaina Venäjä teki laajoja iskuja eri puolille maata tuhoten myös sähköinfrastruktuuria.

– Nämä paikat ovat tosi tärkeitä, kun tilanne on näin monimutkainen. Varsinkin meille, joilla on lapsia, kertoo kiovalainen Marija.

– Kun kotona voi vain värjötellä ilman sähköä ja lämmitystä, niin onhan tämä nyt jotain, sanoo iäkkäämpi Karina.

Yli puolet pääkaupungin korkeajänniteasemista on vaurioitunut, mutta kriittiset toiminnot rullaavat silti. Uudelleenreititysten, pikahuoltojen ja väliaikaisratkaisujen ansiosta sähköjen palauttaminen asuntoihinkin vie enimmillään vuorokauden. 

Tämänhetkisten laitteistotuhojen kunnolliseen korjaamiseen menee sähkösysteemintuntijan mukaan kuitenkin kaksi vuotta.

Jatkuvista ohjusiskuista huolimatta Ukraina luottaa kekseliäisyydellään välttyvänsä maanlaajuiselta sähköpimennykseltä.

– Meille on kertynyt nyt ainutkertaista kokemusta korjauksista, eikä Venäjä ole iloinen siitä, kertoo Oleksandr Kharchenko, Energiateollisuuden tutkimuskeskuksen johtaja.

– Me tiedämme kuinka taistella venäläisten ohjusten aiheuttamia sähkökatkoja vastaan. Osaamme ennakoida Venäjän iskukohteet ja käyttää järjestelmäämme niin, että pystymme lieventämään maanlaajuisen sähkökatkoksen riskiä.

Lue myös:

    Uusimmat