MTV Uutiset seuraa Pride-viikon huipentumaa: Jopa 100 000 ihmistä marssi Helsingissä Pride-tapahtumassa – näin juhlinnat etenivät!

Pride-viikon huipentuma, vuotuinen Helsinki Pride -kulkue valtaa tänään Helsingin kadut.

Poliisin arvion mukaan Pride-kulkueeseen odotetaan osallistuvan jopa 100 000 ihmistä. Kaivopuistoon päättyvään juhlaan odotetaan kymmeniä tuhansia osallistujia.

MTV Uutiset seuraa kulkuetta ja Pride-juhlinnan käänteitä pitkin päivää tässä artikkelissa.

18.26: Pridea juhlittiin tänään kulkueen lisäksi Helsingin Kaivopuistossa. Kokosimme yhteen kuvia päivän tapahtumista.

15.29: Kulkueeseen osallistunut tunisialaismies kuvailee tunnelmaa mahtavaksi.

– Siellä (Tunisiassa) homoseksuaalisuus on vaikeampaa, minkä vuoksi juhla täällä on mahtava, aivan mahtava, ja se kasvaa vaan, hän kommentoi. 

Juhlaan osallistui myös opettajana työskentelevä Anne Leminen kollegansa Iina Niemen kanssa.

– Halutaan tällä osoittaa tukea, että koulun tulee olla yhdenvertainen ja tasa-arvoinen paikka kaikille, Leminen sanoi MTV Uutiset Liven haastattelussa. Hänen mielestään työsarkaa vielä riittää.

– Esimerkiksi translaki on tosi iso kysymys, joka pitää ehdottomasti saada uusittua ajan tasalle. Erityisesti nuorten vuoksi, Leminen sanoo.

Niemi puolestaan kiittää eri tahojen näkyvää osallistumista pääministeristä muihin instituutioihin saakka.

– Kirkon osallistuminen oli mulle sellainen tosi iso juttu tänä vuonna. Se jos mikä kertoo siitä, että sellaisista vanhakantaisista sulkeutuneista asenteista ollaan pääsemässä eroon. Ihmiset ehkä uskaltaa seurata tasa-arvoisia asenteita, kun kirkko näyttää esimerkkiä, Niemi sanoo. 15.15: Evankelis-luterilainen kirkko on nyt Priden kumppani ensimmäistä kertaa, mikä on jakanut mielipiteitä. Pääkaupunkiseudun seurakuntia on osallistunut Prideen aiemminkin. Eläköitynyt piispa Irja Askola kommentoi kirkon kantaa Pride-tapahtumassa MTV Uutiset Livessä.  

– Ei puhuta tekopyhiä, vaan tehdään todellisia tekoja, Askola kommentoi.


Kirkon ja Priden välistä suhdetta puitiin MTV Uutiset Livessä. Videolla Irja Askolan lisäksi aiheesta keskustelevat myös kappalainen Anne Blomqvist ja sairaalasielunhoitaja Tiina-Susanna Hirvonen.

14.20: Helsingin poliisin mukaan Unioninkadun ja Senaatintorin ympäristön liikenne on palautumassa normaaliksi. Aleksanterinkadun poikittaisliikenne kulkee poliisin mukaan jälleen.

Liikenne on poikki vielä Tehtaankadulla. Poliisin arvio on, että tilanne jatkuu pitkään.

12.19: Helsingin poliisin mukaan Unioninkadun liikenne Liisanympyrästä Tuomiokirkon suuntaan on suljettu. Kasarmikatu sekä Esplanadit pysyvät liikenteeltä suljettuna klo 17 asti, Aleksanterinkatu puolestaan klo 16 asti.

11.55: Pääministeri Antti Rinne (sd.) osallistuu ensimmäisenä Suomen pääministerinä Helsingin Pride-kulkueeseen. Rinne marssii kulkueen mukana alusta loppuun Senaatintorilta Kaivopuistoon.

Rinteen mukaan on hienoa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ei tarvitse enää kulkea yksin.

– Olen itse sitä ikäluokkaa, että olen elänyt ajan, jolloin rikoslaissa syrjittiin seksuaalivähemmistöjä. Vuonna 2019 tuntuu täysin käsittämättömältä, että vielä vuonna 1971 homoseksuaalisuus oli rikos, että vielä vuonna 1981 se katsottiin sairaudeksi ja että vasta vuonna 1995 kiellettiin syrjiminen seksuaalisen suuntautumisen vuoksi, Rinne totesi tiedotteessa.

Rinne on jo aikaisempina vuosina osallistunut kulkueeseen oppositiojohtajana ja nyt ensi kertaa pääministerinä.


10.00: Puoliltapäivin Senaatintorilta liikkeelle lähtevä kulkue aiheuttaa katkoksia liikenteeseen eri puolilla Helsingin ydinkeskustaa.

Helsingin poliisi on kehottanut välttämään ajamasta omalla autolla keskustassa iltapäivällä. Matkanteko voi kestää poikkeuksellisen kauan myös muilla liikennevälineillä.

Kulkueen reitti on Senaatintori-Aleksanterinkatu-Mannerheimintie-Eteläesplanadi-Kasarmikatu-Neitsytpolku-Kaivopuisto.

Lue myös:

    Uusimmat