Mainos

MTV Uutiset selvitti: Turvaneulan turvamekanismia ei voi ohittaa vahingossa

2:02

Toimituksemme hankki laboratorioissa käytetyn turvaneulan tutkiakseen, minkälainen sen turvamekanismi on. Helsingin keskustassa HUSLABissa otettiin keskiviikkona vahingossa verinäyte 19 ihmiseltä käytetyillä turvaneuloilla.

Laboratoriossa neulat ovat yksittäispakattuja. Kukin pakkaus avataan sitä mukaa kuin neuloja tarvitaan. Pakkaus on sen verran paksua muovia ja paperia, että sen kyllä huomaa. Pakkaamatonta neulaa ei voi mitenkään sekoittaa pakattuun neulaan.

Kun steriili yksittäispakkaus avataan löytyy sisältä neula, jonka päällä ainakin toimituksen tutkimassa kappaleessa on vihreä muovisuoja. Tämä suoja on poistettava, jotta neula saadaan esiin ja käyttövalmiiksi.

Vihreän suojan poistamisen jälkeen neulan sivuun jää edelleen vaaleanpunainen muovinkappale, joka tekee neulasta turvaneulan. Käytön jälkeen tämä muoviosa napsautetaan kevyesti peukalolla neulan yli. Napsahdus kuuluu selvästi ja on merkki siitä, että suoja on lukittunut neulan yli ja estää sen uudelleenkäytön.

Turvaneulat on ajateltu nimenomaan hoitajien turvaksi, etteivät he vahingossa pistä itseään neuloja koko pitkän työpäivän käsitellessään.

Suojaa on erittäin vaikea avata sen jälkeen, kun se on napsahtanut paikalleen. Tutkimassamme mallissa suoja lukittuu kahdesta kohtaa. Ensimmäinen lukitus on suojan saranassa. Toinen lukitus tulee neulan ympärille. Toimittajan sormivoimat eivät riittäneet avaamaan lukitusta, mutta kuvaaja onnistui sen avaamaan, tosin siihen meni aikaa. Vahingossa neulan oikein toimivaa turvamekanismia ei voi ohittaa.

Näytteen ottanut HUSLABin työntekijä ei ole koulutukseltaan laboratoriohoitaja, vaan muun terveydenhuollon ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Hänen koulutukseensa on kuulunut näytteenottoa, lisäksi hän on saanut tehtävään koulutusta työpaikallaan.

HUSLABin yhden toimipisteen yhden näytteenottohuoneen tapahtumat tutkitaan. Mikä johti siihen, että 19 ihmiseltä otettiin verinäyte käytetyllä turvaneulalla? Selvityksen tekee HUSin potilasturvallisuuden ohjausryhmän ympärille koottava ryhmä, johon ei tule jäseniä HUSLABista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.