MTV Uutiset oikeudessa: Mönkijänsä varkautta estänyt mies ammuttiin Pudasjärvellä – vainajan vaimo siepattiin rahoittamaan pakomatkaa Ruotsiin

MTV Uutiset paikalla: Pudasjärven henkirikoksen käsittely alkoi Oulun käräjäoikeudessa 1:15
Pudasjärven erikoisesta henkirikoksesta ja sieppauksesta syytetyt peittivät itsensä oikeudessa

Syyttäjä vaatii Pudasjärven oudosta henkirikoksesta syytetyille rangaistusta taposta ja avunannosta tappoon. Erikoinen henkirikos tapahtui tammikuussa ja sen uhriksi joutui täysin sivullinen mies.

Poliisi tutki tekoa murhana ja juttu siirtyi epäiltynä murhana syyttäjän pöydälle, mutta syyttäjä päätyi syyttämään tekijöitä taposta ja avunannosta tappoon.

Erikoisessa rikoskokonaisuudessa luettiin tänään syytteet Oulun käräjäoikeudessa.

Jutussa on useita eri syytteitä, kuten tappo, avunanto tappoon, ampuma-aserikoksia, kaksi törkeää ryöstöä, törkeä kotirauhan rikkominen ja tuhotyö. 

Rikoksista syytetään oululaiskolmikkoa: 35- ja 45-vuotiaita miehiä sekä 23-vuotiasta naista.

Henkirikosta edelsi ammuskelu

Henkirikos tapahtui 10. tammikuuta Pudasjärvellä. Ennen sitä 35-vuotias mies oli syytteen mukaan ampunut yöaikaan kiväärillä kaksi kertaa kohti asuttua kerrostaloa Pudasjärvellä.

Toinen laukaus läpäisi parvekkeen oven ja osui rappukäytävän seinään. Miestä syytetään tämän vuoksi vaaran aiheuttamisesta.

Ammuskelun jälkeen kolmikko ajoi autolla tienpenkkaan Pudasjärvellä, minkä jälkeen he veivät lähellä olevasta talosta mönkijän hinatakseen auton tienpenkasta.

Kun mönkijän omistanut kuusikymppinen pudasjärveläismies tuli paikalle autolla peräämään mönkijäänsä takaisin, hänet ammuttiin.

Syytteen mukaan 35-vuotias mies ampui ensin kiväärillä ainakin kerran kohti autoa, jossa uhri oli. Tuo luoti ei vielä osunut kuusikymppiseen mieheen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uhri ammuttiin lumihankeen

Uhri yritti puolustaa itseään ja omaisuuttaan ja hän päätyi auton ulkopuolelle kamppailemaan 35-vuotiaan miehen kanssa.

Tuolloin 45-vuotias mies tuli 35-vuotiaan miehen avuksi ja kävi syytteen mukaan uhriin käsiksi. Haastehakemuksen mukaan uhri päätyi ojaan lumihankeen, missä 35-vuotias mies ampui häntä kohti kiväärillä ja tällä kertaa osui.

Luoti osui uhria vasempaan kylkeen ja mies kuoli ampumavammaan. 35-vuotias mies kiistää syyllistyneensä tappoon.

– Hän ampui uhria kohti vain kerran ja hänen oli tarkoitus ampua uhrin ohi. Hänen ei ollut tarkoitus surmata miestä. Hän myöntää syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn, mutta ei tappoon, miehen asianajaja Jouko Viitala sanoi oikeudessa.

45-vuotiasta miestä syytetään avunannosta tappoon, koska syyttäjän mukaan hän auttoi 35-vuotiasta miestä rikoksen tekemisessä. 45-vuotias mies kiistää syytteen. Miehen mukaan hän vain tuli kamppailun väliin ja otti aseen pois.

Ampumisen jälkeen ruumis jätettiin lumihankeen ja sitä peitettiin lumella, minkä vuoksi ruumis löytyikin vasta hieman myöhemmin seuraavana päivänä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kolmikko tuli naamioituneena taloon

Miehet veivät uhrin auton ja henkirikoksen jälkeen kolmikko meni kuolleen miehen ja tämän vaimon omakotitaloon. 

Sisällä vaimo odotti miehensä paluuta takaisin kotiin.

45-vuotiaalla miehellä oli kädessään ladattu kivääri, kun syytetyt tulivat naamioituneina sisään taloon. Syyttäjän mukaan naisella oli perusteltu syy pelätä turvallisuutensa puolesta.

Sisällä talossa kolmikko uhkasi naista väkivallalla. He vaativat naiselta alkoholia, rahaa ja aseita. Haastehakemuksen mukaan he etsivät talosta anastettavaa omaisuutta samalla, kun he osoittivat naista kiväärillä.

Naiselta vaadittiin rahaa

Syytteen mukaan kolmikko pakotti naisen avaamaan verkkopankin pitämällä kiväärin piippua tämän ohimolla ja tökkimällä naista kiväärillä päähän ja vartaloon. Kolmikko pakotti naisen tekemään tilisiirtoja ja lainahakemuksia.

Syytteen mukaan kolmikko myös syötti naiselle lääkkeitä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

23-vuotias nainen uhkasi naista kiväärillä ja löi tätä kiväärin perällä ainakin kerran voimakkaasti ohimoon niin, että nainen menetti tajuntansa. Kolmikko herätteli naisen kaatamalla tämän päälle kylmää vettä, potkimalla naista ja repimällä häntä hiuksista.

Kiväärillä ammuttiin ainakin kerran naisen pään vierestä ja luoti osui seinään.

45-vuotias mies pakotti syytteen mukaan naisen haistamaan kiväärin hylsyä ja samalla mies sytytteli sytkäriä naisen edessä lausuen "pyromaani". 35-vuotias mies puolestaan uhkasi syytteen mukaan tappaa naisen, koska nainen näki miehen kasvot.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lopulta kuolleen miehen vaimo pakotettiin ulos talosta kiväärillä uhkaamalla.

45-vuotias mies ja 23-vuotias nainen veivät talosta ainakin puhelimen, keräilyrahoja, koruja, säästölippaan, kameran ja lääkkeitä. Omaisuus saatiin myöhemmin takaisin.

Kolmikkoa syytetään törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja törkeästä ryöstöstä. Miehiä syytetään tuhotyöstä, koska he sytyttivät tekojen päätteeksi talossa tulipalon. Omakotitalo tuhoutui korjauskelvottomaksi.

Nainen siepattiin ja vietiin Ruotsiin

Syytteen mukaan 35-vuotias mies pakeni paikalta kuolleen miehen puolison kanssa. Hän pakotti naisen auton etupenkille ja ajoi ensin Tornioon, missä hän vaihtoi auton autovuokraamossa.

Sen jälkeen mies ajoi Ruotsin Luulajaan hotelliin, missä Ruotsin poliisi sai miehen kiinni ja haki naisen turvaan. Matkan aikana miehellä oli kivääri auton takakontissa ja hän uhkasi naista tappamisella.

Syytteen mukaan vapaudenriistossa käytettiin vakavan väkivallan uhkaa. Miestä syytetään törkeästä vapaudenriistosta.

Matkan aikana kuolleen miehen vaimo pakotettiin syytteen mukaan käyttämään pankkikorttiaan, jolla ostettiin polttoainetta. Kortilla nostettiin myös käteistä rahaa 500 euroa.

Henkirikoksen ja sieppauksen lisäksi kolmikolle luettiin syytteitä muun muassa huumausainerikoksista ja ampuma-aserikoksista. Lisäksi 35-vuotiasta miestä syytetään rahanpesusta.

Syyttäjä vaatii tekijöille ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Lue myös:

    Uusimmat