MTV Uutiset Maarianhaminassa: Venäjän konsulaatin edustalle kokoontuu joka päivä joukko ihmisiä – mielenosoituksia jo lähes 500

MTV Maarianhaminassa: Ukraina-huudot kaikuvat jälleen Venäjän konsulaatin edustalla – mielenosoitusrutiini jatkunut päivittäin jo yli vuoden 8:20
MTV Maarianhaminassa: Ukraina-huudot kaikuvat jälleen Venäjän konsulaatin edustalla – mielenosoitusrutiini jatkunut päivittäin jo yli vuoden

Ahvenanmaalla Maarianhaminassa on jo yli vuoden ajan toistunut sama rutiini: Joka päivä kello 17 joukko paikallisia saapuu Venäjän konsulaatin edustalle osoittamaan mieltä.

Mielenosoituksia on järjestetty Venäjän konsulaatin edustalla helmikuusta 2022 lähtien, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. Mielenosoittajat vastustavat sotaa Ukrainassa ja he osoittavat jokapäiväisellä kokoontumisellaan kannatusta Ukrainalle.

MTV Uutiset seurasi mielenosoitusta Maarianhaminassa tänään sunnuntaina kello 17. Paikalle oli kokoontunut muutamia kymmeniä mielenosoittajia. 

Eräässä kyltissä käsketään "murhaajia lähtemään Ukrainasta". Muutaman minuutin kestäneessä mielenilmauksessa joukko laulaa ja toistaa äänekkäästi Ukrainan-nimeä. Ukrainaan vaaditaan samalla voimakkaasti rauhaa. Mielenosoitus kulkee aina samalla kaavalla ja se on järjestetty säästä riippumatta joka päivä.

Yksi aktiivisimmista mielenosoittajista on Mosse Wallén, joka on ollut paikalla lähes päivittäin.

– Nyt on päivä 465, Wallén kertoo.

Syy päivittäiseen mielenosoitukseen on yksinkertainen:

– Me haluamme näyttää, että tällaista ei saa tapahtua Euroopassa.

Mielenosoitukseen osallistunut jopa yli 260 ihmistä

Mielenosoittajien määrä Venäjän konsulaatin edustalla vaihtelee päivittäin. Joskus paikalla on vain muutamia ihmisiä, kuten koiranulkoiluttajia lenkeillään, mutta toisina päivinä mielenosoittajia on jopa kymmeniä. Mielenosoituksen vuosipäivänä paikalle ilmestyi Wallénin mukaan jopa 262 mielenosoittajaa. Konsulaatin edustalla on järjestetty jopa illallinen mielenosoittajien kesken.

Mielenosoittajien mukaan koirat kuuluvat mielenosoitukseen. Tänään mielenosoituksessa niitä osallistui laskennan mukaan yhdeksän kappaletta.  

Wallénin mukaan Maarianhaminan asukkaat ovat olleet ylpeitä sinnikkäästä mielenosoituksesta. 

Wallén on itse sitä mieltä, että Venäjän konsulaatin toiminnan pitäisi kuitenkin jatkua ja Ahvenanmaan pysyä demilitarisoituna.

Lue myös:

    Uusimmat