MTV Uutiset Lontoossa: Theresa Mayn uhkapeli epäonnistui – vaalitulos voi rampauttaa Brexit-neuvottelujen alkamisen

Brysselissä EU-piireissä ihmetellään todennäköisesti huuli pyöreänä Britannian ennenaikaisten parlamenttivaalien tulosta, arvioi MTV Uutisten toimittaja Janne Hopsu Lontoosta.

– Voi sanoa, että ennusteet menivät pieleen. Tuoreimmissa ennusteissa ennen vaaleja konservatiivit olivat saamassa määräenemmistön, mutta nyt näyttää menevän sen alle. Äänestäjät ovat liikkuneet paljon ja protestoineet.

Theresa May lähti ennenaikaisiin vaaleihin hakeakseen tukevampaa selkänojaa alkaviin Brexit neuvotteluihin. Vaalituloksen tarkentuessa näyttää siltä, että pääministerin uhkapeli epäonnistui pahasti.

Hopsu muistuttaa, että virallisten Brexit-neuvottelujen on tarkoitus alkaa Brysselissä 19. kesäkuuta. Hän arvelee, että vaalitulos voi hidastaa neuvottelujen alkua tai aloitusta voidaan jopa lykätä.

Pääministerin suosio kuralla

Hopsu arvioi, että pääministeri vaalitulos voi johtaa jopa Mayn eroon. Myös Pääministerin henkilökohtainen suosio on ollut laskussa. Pääministeriä on moitittu muun muassa etäiseksi.

Janne Hopsun mukaan viimeaikaiset terrori-iskut ovat voineet osaltaan nakertaa pääministerin suosiota hänen menneisyytensä takia.

– May oli sisäministerinä useita vuosia ennen pääministerikauttaan. Silloin poliisin virkoja lakkautettiin paljon hän toteaa.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn ehti jo varhain aamulla, ennusteiden tultua julki, vaatimaan pääministerin eroa.

Theresa May puolestaan korosti puheessaan sitä, että Britannia tarvitsee nyt vakautta. Pääministeri muistutti myös, että konservatiivit saivat joka tapauksessa selvästi eniten ääniä ja edustajapaikkoja vaaleissa.

Janne Hopsun mukaan hallituksen toimintakyvyn kannalta hankala vaalitulos voisi pahimmillaan johtaa jälleen uusiin vaaleihin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja