MTV Uutiset Afganistanissa: Kurjaan kuntoon ajautunut kylä toivottaa talebanin tervetulleeksi

2:00
Ihmiset toivovat Talebanilta parannusta surkeisiin elinoloihinsa Afganistanissa.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät karulla tavalla myös Afganistanissa. Maaseutualueilla tuki Taleban-hallinnolle on laajaa. Ihmiset toivovat Talebanilta parannusta surkeisiin elinoloihinsa, joita on pahentanut mm. kuivuus.

Tomaateille ei riitä kasteluvettä ja viljelykset kuivuvat käsiin. Pahin kuivuuskausi kolmeenkymmeneen vuoteen heikentää entisestään Afganistanin ruokapulaa.

Logarin provinssissa 120 kilometriä Kabulista etelään kärvistellään viimeisillä säästöillä. Vähästäkin sadosta saatavat hinnat ovat markkinoilla puolittuneet.

Lozia-niminen kylä on tyypillinen paikka afganistanilaisella maaseudulla. Se on sodan runtelema, hyvin kuiva, rutiköyhä ja hyvin vaikeakulkuinen.

– Aiemmin kastelimme peltoja kolmen päivän välein, nyt vain joka kymmenes päivä. Vettä vaan ei ole. Näissä kylämme taloissa ei riitä edes juomavettä, kertoo kylässä asuva Ezatullah MTV Uutisille.

Talebanin, kaatuneen hallituksen ja Yhdysvaltain joukkojen taistelujen jäljiltä kylä on kurjassa kunnossa. Moskeija, kylän entinen ylpeydenaihe on maan tasalla - asukkaiden mukaan se tuhoutui lennokilla tehdyssä ohjusiskussa menneenä kesänä.

Talebaniin ja sen kykyyn nostaa elintasoa on ladattu alueella isoja odotuksia. Kyläläisille lähes mikä tahansa muutos on muutos parempaan.

 – Olen iloinen Talebanin valtaantulosta. Toivotan heidät tervetulleeksi, sanoo kyläläinen Haji Jabar.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja