MTV seurasi vuoden vaihtumista: Suomessa seitsemälle silmävamma ilotulitteista – yksi vammautuneista räjäytti ilotulitepadan kädestä

Vuosi vaihtuu monissa maissa tällä kertaa normaalista poiketen. Yli 1,8 miljoonaa ihmishenkeä vaatineen koronapandemian takia juhlinta eri puolilla maailmaa on jäänyt tavallista hillitymmäksi.

MTV Uutiset seuraa vuoden vaihtumista maailmalla ja kotimaassa tässä päivittyvässä artikkelissa.

14.10: Koko maailma on siirtynyt nyt vuoteen 2021.

Asuttamattomilla Howland ja Baker -saarilla vuosi 2020 jätettiin taakse kello 14 Suomen aikaa. 

13.53: Suomessa on yhteensä aiheutunut seitsemän sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa ilotulitteiden vuoksi, kertovat yliopistosairaalat.

Vammoista viisi on hoidettu Helsingin yliopistollisessa sairaalassa. Turussa ja Kuopiossa on molemmissa hoidettu yhtä sairaalahoitoa vaatineen silmävamman saanutta potilasta.

Tampereelta ja Oulusta sen sijaan kerrotaan, ettei ilotulitteista aiheutuneita silmävammoja saaneita potilaita ole hakeutunut hoitoon ollenkaan.

Tiedot ilotulitteista aiheutuneiden silmävammojen määrästä ovat vielä alustavia ja ne täsmentyvät tammikuun aikana.

12.12: Rovaniemellä ja Oulussa nuoret eivät noudattaneet koronarajoituksia. Poliisin arvion mukaan Oulussa oli kokoontunut nuoria yhteen paikkaan 100–150, Rovaniemellä noin 200–300. 

12.05: Etelä-Suomessa on tullut tietoon viisi ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. 

Vammautuneet olivat sekä ilotulittajia että katsojia, joilla ei ollut suojalaseja.

Yhdessä tapauksessa ilotulitepata oli räjäytetty kädestä käsin ja ensimmäinen raketti oli osunut räjäyttäjän silmään. 

Hus kuitenkin kertoo, että vuodenvaihde oli hieman keskimääräistä rauhallisempi silmätautien klinkalla. 

11.12: Vuosi 2021 on otettu vastaan Pohjois-Amerikan itäosissa Vancouverissa ja San Franciscossa.

8.46: Kaikki eivät ole malttaneet juhlia uuttavuotta pienellä porukalla, poliisilaitoksilta kerrotaan.

Lounais-Suomen poliisille ilmoitettiin vuodenvaihteessa useammista kymmenien nuorten järjestämistä juhlista. 

Myös Itä-Uudenmaan poliisi kertoi aiemmin Twitterissä nuorisoa olleen aika paljon koolla vuoden vaihtuessa.

Helsingissä kokoontumisrajoituksia noudatettiin poliisin mukaan melko hyvin. Tilannekeskuksen mukaan poliisi puuttui yöllä Kansalaistorilla tapahtuneeseen kokoontumiseen, mutta muuten kokoontumisia ei jouduttu rajoittamaan.

8.13: Saksan pääkaupungissa Berliinissä viranomaiset pyrkivät estämään kokoontumisia kieltämällä ilotulitteiden ampumisen suuressa osaa kaupunkia.

7.44: Vuosi on vaihtunut jo lähes kaikkialla maailmassa, mutta vielä muutamat paikat odottavat vuoden 2020 päättymistä.

Noin vartin päästä vuodenvaihde koetaan esimerkiksi Yhdysvalloissa Chicagossa ja Minneapolisissa sekä Meksikon pääkaupungissa Meksikossa.

Muun muassa Kanadan Vancouverissa ja Yhdysvaltain San Franciscossa saadaan odottaa uutta vuotta vielä yli kaksi tuntia.

Vuosi 2020 jää lopullisesti taakse vasta kello 14 Suomen aikaa, kun uusi vuosi saavuttaa asumattomat Howland ja Baker -saaret.

05.28: Saksan Berliinissä uudenvuoden juhlinta on johtanut kymmeniin kiinniottoihin koronarajoitusten uhmaamisen vuoksi. Lisäksi kolme poliisia on loukkaantunut. Lue lisää täältä.

05.05: Useat rakennuspalot eri puolilla Suomea ovat työllistäneet pelastuslaitosta. Ainakin yhden palon epäillään johtuneen ilotulitteista. Lue lisää täältä.

Perjantai 1.1. kello 05.02: Yksi ihminen on kuollut tulipalossa Kuopiossa uudenvuodenyönä. Lue lisää täältä.

00.01: Vuosi on vaihtunut Suomessa. Hyvää uutta vuotta 2021!

Torstai 31.12.

23.25: Vuosi on vaihtunut jo monessa maailman maassa. Uutta vuotta 2021 on päästy juhlimaan muun muassa Moskovassa Venäjällä ja Dubaissa Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa.

Dubaissa tuhansia paikallisia ja turisteja odotettiin etukäteen paikalle seuraamaan ilotulitusta ja lasershowta, joka järjestettiin maailman korkeimman rakennuksen eli Burj Khalifan luona.

Uusi vuosi alkaa Suomen kanssa samaan aikaan muun muassa Virossa, Kreikassa, Egyptissä, Israelissa ja Etelä-Afrikassa.

23.15: Mäntynestelastissa ollut rekka ajoi puoli yhdeksän maissa illalla mäessä ojaan Leppävirralla Pohjois-Savossa liukkaalla tiellä. Ajoneuvo ja säiliövaunu päätyivät onnettomuudessa ojaan katolleen. Mäntynestettä vuosi maahan noin kaksi kuutiometriä.

Kukaan ei loukkaantunut Joensuuntiellä tapahtuneessa onnettomuudessa.

Torjuntatoimissa ja ajoneuvon nostossa kestää pelastuslaitoksen mukaan vielä useita tunteja. Paikalla on liikenteenohjaus. 

Pelastuslaitokselta varoitetaan erittäin liukkaasta kelistä.

21.56: Autokorjaamossa on syttynyt tulipalo Äänekosken Suolahdessa Keski-Suomessa.

Keski-Suomen pelastuslaitos sai hälytyksen kello 20.55 Ratakatu 11:een, jossa Jopi Motors Oy autokorjaamon kattorakenteissa oli havaittu savunmuodostusta. Lisäksi sulaa muovia oli valunut räystäältä maahan.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Pentti Partanen kertoo tiedotteessa, palo on rakennuksen yläpohjassa.

Henkilövahinkoja tulipalosta ei ole aiheutunut.

Paikalla on Äänekosken ja Laukaan paloasemilta yhteensä 10 pelastusyksikköä. Sammutustyöt ovat edelleen käynnissä.

Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa.

21.43: Uudenvuoden juhlinta on sujunut Suomessa poliisin mukaan edelleen alkuillan tapaan rauhallisesti. Poliisia ja pelastuslaitosta ovat työllistäneet kuitenkin pienet ilkivallanteot eri puolilla maata.

Helsingin Vesalassa oli kerrostalon rappukäytävässä ilkivaltaisesti laukaistu kello 20 jälkeen ilotulite, josta oli tullut savua.

Kouvolan Inkeroisissa puolestaan oli sytytetty pihalla ollut sohva tahallisesti palamaan. Pelastuslaitos sammutti palon ja nuhteli sohvan sytyttäjän.

20.45: Diktatuurisessa Pohjois-Koreassa uudenvuodenaattoa sävyttivät näyttävä lavashow, lauluesitykset, lipunnosto sekä ilotulitukset. 

Paikalle oli kokoontunut sankka maskein varustautunut väkijoukko.

Pohjois-Korean ilotulitukset eivät kuitenkaan vetänyt vertoja näytökselle Taiwanissa, jossa yksi pilvenpiirtäjistä suorastaan sauhusi ilotulitteista. 

Katso alla olevalta videolta kooste maiden uudenvuodenaatosta. 

20.38: Hollannin pääkaupunkissa Amsterdamissa on aloitettu uudenvuodenaaton juhlatapahtuma. 

Tapahtuma aiottiin pitää ensin Museumplein-aukiolla, mutta se siirrettiin sisätiloihin, sillä ihmisten pelättiin tulevan paikalla koronasta huolimatta. 

Nyt tapahtuma järjestetään turvallisesti suljettujen ovien takana ja ilman yleisöä sisätiloissa. 

20.10: Uudenvuoden vietto on alkanut Suomessa rauhallisesti.

STT:n soittokierroksen perusteella eri poliisilaitosten tilannekeskuksiin selvisi, että aattoillan vietto ei ole aiheuttanut isompia toimia poliisilta.

Myöskään isoja kokoontumisia ei ole poliisin mukaan ollut, eikä poliisilla ole tiedossa, että sellaisia olisi suunnitteillakaan.

–  Raketteja on myös varsin maltillisesti ammuttu, Helsingin poliisin johtokeskuksesta kerrottiin kello 19 maissa.

Myös Sisä-Suomen poliisin alueella ja Oulussa aattoilta oli alkanut rauhallisesti.

– Toistaiseksi ei ole mitään normaalista poikkeavaa, mutta kyllä se varmaan saattaa vilkastua. Voisi sanoa, että nyt on normaali perjantai-ilta. Uskon, että puolilta öin ja sen jälkeen aamun tunneilla voi ylimääräistä olla, Oulun poliisin johtokeskuksesta kerrotaan.

20.08: Vuosi on vaihtunut jo useassa maassa. Ensimmäisenä se tapahtui Kiribatilla ja Samoalla kello 12 Suomen aikaa.

Vuosi on vaihtunut myös muun muassa Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Kiinassa, Thaimaassa ja Koreassa.

Suomessa vuoden 2021 alkamiseen on aikaa vielä vajaat neljä tuntia.

19.36: Taipeissa vuoden vaihtumista juhlittiin sankoin joukoin. Kuvien perusteella turvavälejä ei pidetty, mutta maskit vaikutti olevan useimpien kasvoilla. 

18.32: Uusi vuosi 2021 on otettu vastaan Kiinan Wuhanissa. 

Tasan vuosi sitten, 31. joulukuuta, Kiinan kansantasavallan viranomaiset ilmoittivat Maailman terveysjärjestön WHO:n Kiinan toimistolle, että joulukuussa 2019 Hubein maakunnan Wuhanin kaupungissa oli ilmennyt useita vakavia keuhkokuumetapauksia, joiden syytä ei ollut aiemmin tunnistettu. 

18.10: Ilotulitusrakettien ampuminen on alkanut virallisesti nyt myös Suomessa. Uutenavuotena raketteja saa ampua kello 18:sta aamuyöhön kello kahteen asti.

Uudellamaalla sekä poliisi että pelastuslaitos muistuttavat yli 10 hengen kokoontumisten olevan kiellettyjä.

– Poliisi valvoo myös ilotulitteiden turvallista käyttöä ja muistuttaa, että ilotulitteita tulee ampua vain turvallisissa paikoissa ja turvallisiin suuntiin alueiden ilotulituskieltoalueet huomioiden. Suojalasien käyttö on pakollista, Itä-Uudenmaan poliisi sanoo tiedotteessa.

17.44:  Presidentti Vladimir Putin kehottaa venäläisiä yhdistymään taistelussa koronapandemiaa vastaan. Putin esitti kehotuksensa uudenvuoden puheessaan.

Putin sanoi koronaviruksen toisen aallon pieksevän maata.

– Valitettavasti epidemia ei ole vielä täysin pysähtynyt. Taistelu sitä vastaan ei pääty minuutissa, hän sanoi valtiollisella Rossija 1 -televisiokanavalla.

Putin sanoi puheessaan olevansa vakuuttunut siitä, että yhdessä venäläiset voivat selvitä kaikesta ja palata normaaliin elämään.

16.00: Vuosi vaihtui upean ja massiivisen ilotulituksen siivittämänä Australian Sydneyssä. Paikalla oli tällä kertaa vain muutamia katsojia.

Sydneyssä kiellettiin kokoontuminen katsomaan sataman ilotulituksia, kun kaupungissa ilmeni noin 150 uuden tartunnan rykelmä.

Vuosi vaihtuu juhlallisin menoin Australian Sydneyssä koronasta huolimatta! Seuraa suorana ilotulitusta 4:58
Katso videolta, kuinka vuosi vaihtui Australiassa upean ilotulituksen siivittämänä. 

15.01: Australiassa Sydneyn Circular Quay näytti hyvin toisenlaiselta uudenvuoden aattona vuosi sitten:

14.42: Uuden-Seelannin ilmatieteen laitos julkaisi Twitterissä kuvan vuodenvaihdetta juhlivasta ihmismassasta Aucklandissa. Koronaviruksen toinen aalto on saatu pidettyä pois saarivaltiosta mittavilla suojatoimilla, ja sen huomaa kuvan turvaväleistä.

Sydneyssä puolestaan uudenvuoden juhlintaa on rajoitettu merkittävästi. Oheinen kuvapari tältä aattopäivältä sekä vuoden takaa kuvaa paljon.


MTV Liven lähetyksiä eri puolilta maailmaa voit seurata päivän mittaan yllä olevalta videolta. Kello 13 on alkanut lähetys Uudesta-Seelannista ja myöhemmin iltapäivällä on vuorossa lähetys muun muassa Wuhanista, Kiinasta.

Tyynen valtameren Kiribatilla ja Samoalla vuosi 2020 vaihtui 2021:ksi kello 12 Suomen aikaa.

Vuosi 2020 jää lopullisesti taakse 26 tuntia myöhemmin, kun uusi vuosi saavuttaa asumattomat Howland ja Baker -saaret.

Perinteiset ilotulitukset on ympäri maailman joko peruttu kokonaan tai siirretty katsottaviksi netistä tai televisiosta. 

Helsingin kaupungin järjestämää laser-show'ta voi seurata Livessä kello 17 alkaen.



Lue myös:

    Uusimmat