Vajaat 12 000 taloutta yhä ilman sähköjä – ukkosrintama sytytti reitillään useita tulipaloja

0:26
Pohjois-Karjalassa juhannusta odotellaan raesateessa – katso, miten isoja rakeita pikkukylässä satoi tänään!

Ukkosrintama liikkuu tänään Pohjanmaalta, Pohjois-Pohjanmaalle, Koilismaalle ja Kainuuseen ulottuvalla alueella.

Myrskyrintama on ollut tänään kello 12 aikaan Vaasan länsipuolella ja jatkanut siitä matkaansa rannikkoa pitkin kohti Pohjois-Pohjanmaata.

Myrsky iski Ouluun neljän aikaan. Kuuden jälkeen myrsky on siirtynyt Kainuuseen, jossa hirmumyrskypuuskat ovat uhkana.

Päivän aikana muun muassa Pietarsaaressa on mitattu tuulta 27,7 metriä sekunnissa.

Myrskyn keskituulennopeus on 21–32 metriä sekunnissa. Yli 32 metriä sekunnissa puhaltava tuuli on hirmumyrsky.

Ilmatieteen laitos on varoittanut voimakkaista ukkosista Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

WhatsApp_MTV3_Stripe_

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa ukkosmyrskyn etenemistä läpi päivän.

Kello 23.54: Seuranta päättyy tältä erää tähän. Viranomaistehtävien määrä vähentyi selvästi iltaa kohden, mutta raivaustyötä riittänee vielä pahimmilla myrskyalueilla. Ilman sähköä on yhä vajaat 12 000 kotitaloutta. Yli tuhat kotitaloutta on sähköttä Kuusamossa, Utajärvellä, Suomussalmella, Puolangalla sekä Taivalkoskella.

Kello 22.33: Pirkanmaan pelastuslaitos kertoo sammuttavansa tulipaloa, joka luultavasti sai alkunsa salamaniskusta. Ikaalisten Laiteentiellä palaa noin 50 neliömetrin kokoinen vanha asuinrakennus. Palokunnan saapuessa rakennuksen toinen pääty ja ullakko paloivat jo voimakkaasti.

Kello 22.05: Myös Pohjois-Pohjanmaalla Taivalkoskella myrsky on aiheuttanut tuhoja, kuten lukijan kuvista näkyy. 

Kello 21.26: Sähköttömien talouksien määrä on laskenut reiluun 13 000:een.

Kello 20.58: Suomessa on myrskyn jäljiltä yli 14 000 taloutta ilman sähköjä. Asia selviää Enregiateollisuuden sähkökatkokartasta

Pahimmat alueet katkojen osalta ovat Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja osin Keski-Suomi.

Kello 20.19: Alkuillasta ukkosrintama pyyhkäisi Pihtiputaan yli. Petra Kivimaan mukaan taivas salamoi tunnin ajan yhtä soittoa.

Kello 20.09: Kuusamossa rajuilma paiskoi aurinkotuoleja pitkin terassia, ja taivas maisema oli utuisen harmaa. Pahin myräkkä on jo ohi, mutta lukijamme mukaan ainakin yksi saunamökki kaipaa pintaremonttia myräkän jäljiltä. 

0:43
Kuusamossa ukkosmyräkkä paiskoi aurinkotuoleja pitkin terasseja – näin hurjalta sää näytti

Kello 20.02: Kempeleen Ojan rauta -areenaan iski salama ukkosmyrskyn aikana tänään iltapäivällä. Asiasta kertoo sanomalehti Kaleva.

Kalevan mukaan tapahtumahetkellä hallissa oli juniorijoukkue aloittelemassa harjoittelua. Joukkue evakoitui hallista salaman iskun jälkeen.

Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa ja halli vaikuttaisi olevan käyttökunnossa. Kyseessä on pallohalli, jossa on kangaskatto.

Kello 19.53: Pohjois-Savossa Rautalammilla on ollut keskisuuri rakennuspalo.

Pelastuslaitoksen mukaan liiteristä alkanut tulipalo levisi 180 neliömetrin kokoiseen kesäasuntoon. Myös maastoa on palanut 1,5 hehtaarin kokoiselta alueelta.

– Liiteri ja kesäasunto tuhoutuvat tulipalossa. Palon leviäminen saunarakennukseen saatiin estettyä, pelastuslaitos kertoo.

Alueella on liikkunut ukkosrintama. Palonsyyntutkinta, eli aiheuttiko ukkonen tulipalon, aloitetaan lähipäivinä.

Kello 18.59: Rajuilma sai iltapäivällä Tuurin kyläkaupan lattian tulvimaan. Vettä suihkusi myös kassojen päälle. Ukkosrintama ylitti Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevan Tuurin noin kahden ja kolmen välillä iltapäivällä. 

– Pumpattiin vettä kaupasta pois noin kolmesta neljään tuntia, palomestari Marko Latvala kertoo MTV Uutisille.

Voit lukea lisää Keskisen kyläkaupan kattovuodosta tästä artikkelista

Kello 18.40: Myrsky on iskenyt Kuusamon seudulle. MTV:n tavoittama kuusamolainen kertoo, että alueella on voimakas ukkonen ja vesisade.

Eräs Twitter-käyttäjä on julkaissut kuvan Kuusamosta, jossa metsää on kaatunut runsaasti. Hän kertoo tapahtumapaikan olevan 50 kilometrin päässä kuusamosata.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Kello 18.38: Tiistaiksi ennustettu kesämyrsky teki Keski-Pohjanmaalla vain nopean vierailun. 

– Ilmatieteenlaitos antoi meille varoituksen yhden jälkeen, että kohta iskee meidän alueelle. Siitä meni noin puoli tuntia, niin se tosissaan iski, kertoo päivystävä palomestari Joonas Nuolioja Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitokselta.

Myrsky ei jäänyt jylläämään pitkäksi aikaa, mutta ennätti katkaista sähköt noin 4000 taloudelta. Muutakin vahinkoa syntyi pienessä ajassa.

Lue lisää Keski-Pohjanmaan myrskytuhoista tästä artikkelista.

Kello 18:11: Lukijan kuvat näyttävät, kuinka synkkiä Oulun yllä leijuneet ukkospilvet olivat.

Kello 18.04: Myrsky on edennyt Kainuuseen. Alueella on Ilmatieteen laitoksen mukaan odotettavissa paikoin yli 30 m/s myrskytuulia.

Tuulet hipovat jo hirmumyrskypuuskan rajoja, sillä myrskyn tuulennopeus on 21–32 metriä sekunnissa. Yli 32 metriä sekunnissa puhaltava tuuli on hirmumyrsky.

Viranomaistiedotteen mukaan ukkosen aikana tulee pysytellä sisätiloissa, ja ulkona ollessa varoa kaatuvia puita sekä maahan pudonneita sähkölinjoja.

Kello 18.02: Pohjois-Pohjanmaalla teitä on suljettu liikenteeltä myrskytuhojen vuoksi. Finntrafficin tietojen mukaan ainakin Utajärvellä tie 837 välillä Utajärvi-Puolanka välillä Juorkuna-Särkijärvi on suljettu liikenteeltä puiden kaatumisen vuoksi.

Myös tie 78 välillä Paltamo-Pudasjärvi, välillä Siivikko-Tiirola on suljettu liikenteeltä puiden kaatumisen vuoksi.

Kello 17.54: Junaliikenne on toistaiseksi keskeytynyt sähköratavian vuoksi välillä Kajaani-Oulu, kertoo VR.

Junat korvataan linja-autokuljetuksilla. Fintrafficin arvion perusteella vian korjaus kestää ainakin loppupäivän.

Kello 17.51: Oulun halkaiseva moottoritie, Nelostie, on suljettu liikenteeltä etelän suuntaan, kertoo Finntraffic.

Moottoritiellä on tapahtunut onnettomuus välillä Kelmpeleen liittymä - Tupoksen liittymä. Ilta-Sanomien mukaan rekka on kaatunut tuulen voimasta moottoritielle.

– Toinen ajorata on suljettu liikenteeltä. Onnettomuuspaikan pelastus- ja raivaustyöt ovat käynnissä. Tapahtumapaikalla on käytössä kiertotie. Tapahtumapaikalla liikenteenohjaus. Haittaa ajosuunnassa Jyväskylä. Kaistat etelän suuntaan suljettu liikenteeltä, tiedotteessa kerrotaan.

Kello 17.43: Pelastuslaitoksen mediapalvelun mukaan myrskytuhoja on tullut nyt laajemmin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Pelastuslaitoksella on käynnissä vahingontorjuntatehtäviä ainakin Pudasjärvellä, Puolangalla, Utajärvellä, Vaalassa ja Limingassa.

Kello 17.36: Ukkosmyrskyn aikana Oulun lähellä Kempeleessä sijaitsevan talon pihalle iski salama. Salama jätti jälkeensä pienen montun.


Tilanteessa selvittiin säikähdyksellä, sillä salama iski talon viereen.

Kello 17.12: Ukkosmyrskyjä on tänään eri puolilla Suomea. Voimakkain myrskyalue iskee Keski- ja Pohjoispohjanmaalle sekä Kajaaniin.

Tuhoja on aiheutunut myös muualla Suomessa. Esimerkiksi Pohjois-Savossa Tuusniemessä maastoa syttyi palamaan todennäköisesti salamaniskusta puuhun, pelastuslaitos kertoo.

Kello 17.01: Oulussa riehuva ukkosmyrsky on aiheuttanut jälleen paljon tehtäviä pelastuslaitokselle, kertoo palopäällikkö Petri Hintikka MTV Uutisille.

– Salamoi kovasti, mutta ei tuule niin paljon kuin eilen, hän kertoo.

Hintikan mukaan kaupungissa on nyt noin 20 vahingontorjuntatehtävää. Lisäksi myrskyn seurauksena on aiheutunut todennäköisesti muutamia liikenneonnettomuuksia.

Myös salamat ovat aiheuttaneet todennäköisesti muutamia tulipaloja. Puolestaan Oulun lähikunnassa Tyrnävällä on vahvistunut, että salama on sytyttänyt talon tuleen.

– Pelastuslaitos on juuri saapunut kohteeseen ja sammutustyöt ovat käynnissä, Hintikka kertoo Tyrnävällä parhaillaan käynnissä olevasta tulipalosta.

Myrskyn alettua neljän aikaan pelastuslaitos sai myös hälytyksen vesiliikenneonnettomuudesta. Tilanteesta selvittiin säikähdyksellä ja pelastuslaitokselle ilmeni, että rannassa ollut lautta oli irronnut kiinnityksistään.

Kello 16.59: Kuvassa myrsky rantautumassa Kalajoelle. 

Kello 16.44: Pelastuslaitos on hyvin kiireinen Oulussa. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari kertoo MTV Uutisille, ettei nyt ehditä vielä kertoa tarkemmin myrskytuhoista.

– Paljon on tehtäviä, tässä on kädet täynnä hommia, pelastuslaitokselta ehditään sanoa kiireen keskellä.

Pelastuslaitoksen mediatietopalvelun mukaan Oulun seudulla on käynnissä ainakin vesiliikenneonnettomuuteen liittyvä tehtävä sekä tulipalo.

Kello 16.35: Pohjois-Karjalassa, Nurmeksen pikkuruisessa Saramon kunnassa on satanut valtavan suuria rakeita. Kuten Oulussa, myös Nurmeksessa taivas oli iltapäivällä harmaan pilvimassan peittämä. 

– Juhannusta odotellessa Saramolla, sanoo Maija Savolainen lähettäessään videon MTV Uutisille.

0:26
Pohjois-Karjalassa juhannusta odotellaan raesateessa – katso, miten isoja rakeita pikkukylässä satoi

Kello 16.30: Ukkosrintama on saavuttanut Oulun. Taivas salamoi ja vettä sataa kovasti.

– Valtava pamahdus kuului juuri äsken, oululaisnainen kertoo MTV:lle puoli viideltä.

0:50
Katso video: Rajuilma repii puita Oulussa – vettä sataa kuin ämpäristä

Kello 16.19: Ukkosrintama on kuvassa ylittämässä Raahea. 

Kello 16.13: Sade- ja ukkosrintama on saavuttanut Oulun seudun, alueelta raportoidaan.

Alueella ukkostaa ja vettä sataa runsaasti. Ukkonen jytisee voimakkaasti.

Ainakaan Oulun keskustan alueella myräkkä ei vaikuta yhtä voimakkaalta kuin eilinen ukkosmyrsky, Oulusta arvioidaan.

Kello 15.43: Nopeasti noussut ukkosrintama aiheutti Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen alueelle noin 30 tehtävää kello 13:30-15:30 välisenä aikana. Kukaan ei loukkaantunut. Suuri osa tehtävistä koski teille ja sähkölinjoille kaatuneita puita.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja