Katso riemukas video: Historiallinen hetki räjäytti ilon kattoon Nasassa – parikiloinen Mars-kopteri onnistui ensilennollaan!

2:29
Nasan Ingenuity-minihelikopteri on tehnyt historiallisen ensilentonsa Marsissa.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Ingenuity-minihelikopteri on tehnyt historiallisen ensilentonsa Marsissa.

Nasan insinööri kertoo, että vahvistus lennosta saatiin minihelikopterin korkeusmittaridatasta. Lisäksi kopterin lennosta on saatu videotodiste. Lisäksi kopterin lähettämästä valokuvasta on saatu vahvistus lennosta.

Kyseessä on ensimmäinen moottoroitu lentolaite, joka on lentänyt toisella planeetalla Maan lisäksi.

Ingenuity-kopterin Marsiin tuonut Perseverance-mönkijä lähetti lennosta lyhyen videoklipin, jossa näkyy kopterin nousu kolmen metrin korkeuteen ja takaisin Marsin pinnalle. Ingenuity lähetti taas alaspäin suunnatulla kamerallaan mustavalkovalokuvan, josta kopterin varjo näkyy Marsin pinnalla.

– Voimme nyt sanoa, että ihmiset ovat lentäneet roottorikoneella toisella planeetalla, Nasan johtava insinööri MiMi Aung sanoo.

– Olemme puhuneet kauan meidän Wrightin veljestemme hetkestä Marsissa ja tässä se on, Aung lisäsi.

Historian ensimmäisen moottoroidun lennon tekivät Wrightin veljekset Orville ja Wilbur vuonna 1903 Yhdysvaltojen Pohjois-Carolinassa, Kitty Hawkissa. Ingenuityn mukana on pieni kankaanpala Wrightin veljesten ensimmäisen lentokoneen siivestä.

Ingenuityn lennon oli alkujaan tarkoitus tapahtua jo viime viikolla, mutta lentoa siirrettiin tuolloin, koska kopterin roottoreja testatessa ilmeni ongelmia.

Myöhemmin kopteri lentää kauemmas ja korkeammalle

50-senttiä korkean ja vajaat 2 kiloa painavan Ingenuityn on tarkoitus lentää myöhemmin tämänpäiväistä pidempiä matkoja. Kuukauden ajalle on suunniteltu enintään viisi asteittain vaikeutuvaa lentoa. Kopteri ottaa korkearesoluutioisia valokuvia lentäessään.

Ingenuity lentää Marsissa ilman ohjausta, sillä laitetta ei voi ohjata Maasta käsin.

Pikkukopteri voi muuttaa avaruustutkimusta

Marsin kaasukehä on tiheydeltään vain sadasosa Maan ilmakehän tiheydestä, joten kopterin on vaikeampi saada roottoreillaan aikaan nostetta. Siitä taas on apua, että Marsin pinnalla painovoima on vain kolmasosan Maan painovoimasta.

Ingenuityn kehittäminen maksoi Nasalle noin 85 miljoonaa dollaria eli noin 72 miljoonaa euroa. Jos Ingenuity saadaan toimimaan odotetusti, se voi muuttaa avaruustutkimusta merkittävästi, sillä lentolaitteet voivat liikkua planeettojen pinnalla paljon mönkijöitä nopeammin ja tutkia vaikeampaa maastoa.

44:25
Katso koko video Nasan kopterilennosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja