Donnarumma on sankari – Italia voitti Euroopan mestaruuden rankkareilla! Näin dramaattinen EM-finaali eteni

Italia voitti jalkapallon Euroopan mestaruuden lyötyään Englannin rangaistuspotkukilpailun jälkeen Lontoon Wembleyllä pelatussa loppuottelussa 2–1. MTV Urheilu seurasi finaalin tapahtumia tässä artikkelissa.

Pääkuvan video: Tulosruudun kattava raportti dramaattisen EM-finaalin huippuhetkistä, fanimellakoista Lontoossa ja italialaiskannattajien mestaruustunnelmista.

Italia–Englanti, lopputulos 2–1 rp.

Klo 1.00: Euroopan mestaruus on Italialle sen historian toinen. Englanti jäi yhä ilman Euroopan mestaruutta.

Rangaistuspotkukilpailu

TORJUNTA! Italia voittaa Euroopan mestaruuden! Donnarummasta tulee sankari, kun hän torjuu Sakan oikealle suuntaaman laukauksen. Taisto on siinä. Rankkarikisa päättyy Italialle 3–2.

TORJUNTA! Italian Jorginho ampuu matalana vasemmalle. Pickford saa sormenpäänsä väliin, ja pallo kolahtaa tolppaan! Ottelu ei ratkea vielä, Englannilla on seuraavaksi mahdollisuus tasoittaa. Jos se ei siinä onnistu, Italia voittaa.

TORJUNTA! Englannin Sancho yrittää oikealle, mutta Donnarumma venyy torjuntaan! Italia pysyy neljännen parin jälkeen johdossa.

MAALI! Bernardeschi sijoittaa pallon matalana kylmäpäisesti aivan keskelle maalia. Italia johtaa 3–2.

TOLPASTA ULOS! Rashford pysäyttää vauhtinsa pallon lähellä täysin. Donnarumma arvaa väärin, mutta Rashfordin kuti kimpoaa tolpasta ulos! Taisto kolmen parin jälkeen tasan 2–2.

MAALI! Bonucci lähestyy palloa hitaasti astellen ja painaa pallon vasempaan yläkulmaan. Italia tasoittaa 2–2:een, mutta Englannin kolmas vetäjä Rashford seuraavaksi kehiin.

MAALI! Harry Maguire täräyttää pallon oikeaan yläkulmaan, Englanti johtaa kahden parin jälkeen 2–1.

TORJUNTA! Pickford torjuu Belottin oikealle alas suuntaaman kudin.

MAALI! Harry Kanekin maalaa vasempaan kulmaan. Pilkkukisan tilanne ensimmäisen parin jälkeen 1–1.

MAALI! Italian Domenico Berardi sijoittaa pallon vasempaan alakulmaan.

Klo 0.44: Italia aloittaa rankkarikisan. Maalivahdit halaavat vielä toisiaan ennen kovaa huipennusta.

Klo 0.41: Englanti ei ole vielä tässä EM-turnauksessa rangaistuspotkukilpailua pelannut. Italia sen sijaan löi juuri viime ottelussaan, välierässä, Espanjan pilkkukisassa.

Jatko-ottelu

120. min: Vihellys kuuluu, EM-finaali ratkeaa rangaistuspotkukilpailussa!

120. min: Kaksi minuuttia lisäaikaa jo tahkottu. Rankkarit ovat todella lähellä.

120. min: Lisäaikaa annetaan kolme minuuttia.

120. min: Italia saa kulmapotkun, samalla Englanti tekee tuplavaihdon. Marcus Rashford astelee kentälle Jordan Hendersonin tilalle. Kyle Walker tekee puolestaan tilaa Jadon Sancholle.

118. min: Italian vaihto: Florenzi hyppää Emersonin tilalle jatko-ottelun lopussa.

115. min: Phillips nostaa vapaapotkusta pallon roikkuna boksiin, mutta Donnarumma nousee todella korkealle ja koppaa pelivälineen varmasti hyppysiinsä.

113. min: Grealish liukuu palloon, ja kokee yhteentörmäyksen Jorginhon kanssa. Jorginho tulee jalkapohja edellä englantilaisen reiteen ruman näköisesti ja saa keltaisen kortin. Huoltojoukot kentällä.

112. min: Pallollinen ote on ollut viime ajat vahvasti Englannilla. Valkopaidat rakentelevat nyt hyökkäyksiä, Italia vaikuttaa aavistuksen väsähtäneeltä.

108. min: Harry Kane pistää Englannin hyökkäyksestä vaarallista keskitystä Italian boksiin, ja Stones on lähellä osua päineen palloon, mutta ei aivan. Donnarumma torjuu pelivälineen sivuun.

107. min: Italian Federico Bernardeschi lähettää lujan vapaapotkun keskelle maalia, jonka Pickford kuitenkin suhteellisen vaivatta koppaa.

106. min: Englannin Harry Maguire rikkoo Belottia keltaisen arvoisesti.

106. min: Englantilaishyökkääjä Marcus Rashford vaihtaa pelipaitaa päälle, mutta ainakaan vielä häntä ei oteta sisään. Jatko-ottelun toinen vartti käynnistyy.

105. min: Englanti saa jatko-ottelun avausjakson päätteeksi vapaapotkun hyvästä paikasta. Se käännetään kuitenkin Italian vapariksi, ja samalla kuuluu vihellys. Vielä toiset 15 minuuttia jatko-ottelusta edessä, ja sen jälkeen mahdollisesti rangaistuspotkukilpailu.

105. min: Jatko-ottelun avausjaksolle yksi minuutti lisäaikaa.

103. min: Italia myllyttää. Belotti ei saa boksissa kunnon osumaa palloon, kun Pickford on jo ulkona maalilta, mutta ei saa kunnon osumaa ja pallo yli päätyrajan.

101. min: Grealish osoittaa näppäryyttään boksissa ja hakee päkiäkikalla Sakaa, mutta pallo pomppii päädystä yli.

99. min: Mount tekee sisään hyppäävälle Grealishille tilaa ja tulee vaihtoon.

98. min: Englannin Jack Grealish on pelipaita päällä pääsemässä pian kentälle.

97. min: Italian viides vaihto: Manuel Locatelli hyppää kentälle Verrattin tilalle.

96. min: Henderson pelaa sivuttaissyötön Sterlingille liikkeeseen, mutta Chiellini liukuu ja blokkaa pallon päädystä yli.

95. min: Jatko-ottelu on aloitettu suhteellisen varovaisesti ja tarkkaavaisesti. Italia pitää nyt palloa. Bonucci kiskaisee pitkän avauksen, joka päätyy omista suoraan Englannin maalivahti Pickfordin näppeihin.

92. min: Englannin Henderson juoksee suoraan pallottoman Emersonin olkapäähän ja saa rujon iskun.

Klo 0.02: Italia tekee vaihdon: jykevä hyökkääjä Andrea Bellotti tulee sisään Insignen tilalle. Jatko-ottelu on käynnissä!

2. puoliaika

90. min: Chiellini tarraa rujosti Sakan paitaan, kun tämä on pääsemässä karkuun, Italialle vapaapotku sivurajan tuntumasta. Pian vapaapotkun jälkeen tulee vihellys, ja EM-finaalissa nähdään jatko-ottelu, joka on 2x15 minuutin mittainen.

90. min: Cristante keskittää pystyyn oivasti boksin tuntumaan, mutta Englannin puolustus siivoaa.

90. min: Lisäaika ei ole vaaran paikkoja tuottanut. Neljä minuuttia jo takana, ainakin kaksi vielä edessä – ja sen jälkeen hyvin todennäköisesti 2x15 minuutin jatko-ottelu.

90. min: 90 minuuttia on jo taulussa, lisäaikaa on kuitenkin luvassa tuhdisti: kuusi minuuttia.

89. min: Sterling nousee ja tikkaa pallon kera kohti päätyä, mutta peliväline päätyy yli rajan ja Italian maalipotkuksi.

86. min: Italian seuraava vaihto: kolhiintunut Chiesa otetaan ulos, Federico Bernardeschi sisään.

85. min: Shaw tällää vapaapotkun jälkitilanteesta pallon reippaasti maalin yli.

84. min: Insigne rykäisee Phillipsiä sääreen ja keltainen heilahtaa. Englannille vapaapotku oivasta paikasta.

83. min: Chiesa on ontunut, mutta palaa kentälle. Varsinaisen peliajan viime minuutit käsillä, ja jatko-ottelun tuoksua on ilmassa.

81. min: Chiesa ottaa osumaa ja kaatuu englantilaispuristuksen jälkeen maahan. Mies makaa tuskaisena ja saa hoitoa jalkaansa.

80. min: Cristantelle heilautetaan keltaista rikkeestä Sakaan.

79. min: Luke Shaw keskittää boksiin, mutta Chiellini hoitaa tilanteen päällään.

79. min: Italian Verratti rikkoo nyt tuoreilla jaloilla pelaavaa Sakaa. Englannille vapaapotku Italian boksin ja keskialueen puolivälistä.

75. min: Nyt Cristante aiheuttaa pallollisena paniikkia Englannin puolustukselle, mutta sotkeutuu boksissa englantilaispuristuksessa jalkoihinsa.

73. min: Italia luo uuden vaarallisen tontin. Bonucci keskittää omalta kenttäpuoliskolta Berardille rangaistusalueelle, mutta tämän laukaus suoraan ilmasta päätyy yli.

71. min: Englanti suorittaa ensimmäisen vaihtonsa. Trippierin peli on päätöksessään, ja avauksesta pudonnut Bukayo Saka hyppää kentälle.

70. min: Englanti on vaikeuksissa. Italia on hallinnut pelitapahtumia väkevällä tavalla. Löytyykö loppuun uutta vaihdetta?

67. min: MAALI! Englannin Harry Maguire siivoaa päällään italialaiskeskityksen päädystä yli. Azzurri saa kulman, joka tuo Italian tasoituksen! Verrattin pusku vie pallon Pickfordin torjunnasta tolppaan, mutta Bonucci lataa jatkopallon väkisin sisään! Peli on tasan 1–1!

64. min: Trippier antaa Englannin kulman. Stones puskee ja luokin vahvan maalintekoyrityksen, mutta Donnaromma on valppaana ja nyrkkeilee pallon päädystä yli. Bonucci purkaa seuraavan kulman keskialueelle.

62. min: Chiesa nousee rangaistusalueelle. Hän hakee oikean jalkansa vapaaksi ja pääsee ampumaan, mutta Pickford ottaa laatutorjunnan ja pitää Englannin johdossa.

60. min: Italia on luomassa härdelliä Englannin maalilla, mutta tilanne kuivuu, kun pallo ottaa Emersonin käteen.

Klo 23.19: Ikävä huomio Wembleyn stadionilta. Osa katsojista on harjoittanut väkivaltaa ilmeisesti liputta ovesta sisään rynnistäneitä ihmisiä kohtaan. Tästä on levinnyt sosiaalisessa mediassa videokuvaa, aiheesta lisää tässä jutussa.

57. min: Italia luo huippuvaarallisen paikan. Insigne ampuu läheltä, pienestä kulmasta, mutta Pickford torjuu!

55. min: Ottelun toisen varoituksen ottaa Italian Bonucci rikottuaan Sterlingiä.

55. min: Italia tekee kaksi vaihtoa: Barella ja Immobile ulos, keskikenttäpelaaja Bryan Cristante ja hyökkääjä Domenico Berardi sisään.

53. min: Italia hyökkää. Pallo painuu päätyrajasta yli Englannin maalipotkuksi, mutta Kyle Walker ei ole täysin tyytyväinen Kieran Trippierin toimintaan, vaan antaa tämän puolustustyöstä tiukkaa palautetta.

52. min: Chiesa tekee pitkän pystyjuoksun kentän oikeaa laitaa pitkin, mutta keskitykseen muutoin vahvan suorituksen päätteeksi jää vielä aavistuksen parantamisen varaa.

51. min: Insignen laukaus vapaapotkusta painuu Englannin maalin yli. Englannin johto pitää.

50. min: Sterling rynnii Insignen nurin lähellä Englannin rangaistusalueen rajaa. Italialle vapaapotku loistopaikoilta.

48. min: Sterling kaatuu Italian puolustusalueella kevyehköstä kontaktista Bonuccin kanssa. Rangaistuspotkua Englanti ei kuitenkaan toiveistaan huolimatta saa.

47. min: Ottelun ensimmäinen keltainen kortti nousee Italian Nicolo Barellalle, kun mies rikkoo Harry Kanea.

Klo 23.05: Pallo on jälleen pelissä! Vaihtoja ei vielä tehdä.

Klo 23.04: Joukkueet pelaavat kentälle. Toinen puoliaika on valmis alkamaan.

Klo 22.58: AP:n toimittaja Rob Harris kertoo Twitterissä Wembleyn stadionin tiedotteesta, jonka mukaan pieni joukko liputtomia katsojia on stadionilla, mutta heitä yritetään poistaa. Ennen ottelua joukko liputtomia katsojia rynni väkisin sisään.

1. puoliaika

Klo 22.49: Ensimmäinen puoliaika on tahkottu vetisessä säässä, ja tauolle siirrytään Englannin 1–0-johdossa Luke Shaw'n pikamaalin myötä. Osuma oli historian nopein EM-finaalissa tehty maali ja Englannin maajoukkueen nopein osuma.

Italia myllytti kuitenkin jakson loppua kohden lujalla tavalla.

45. min: Bonuccin toivotaan-toivotaan-laukaus kaukaa painuu selvästi ohi Englannin rysän.

45. min: Italia myllyttää lisäajalla. Immobilen kuti lähietäisyydeltä pysähtyy Stonesiin, Pickford puolestaan torjuu perään Verrattin vaisuksi jäävän yrityksen.

45. min: Avausjaksolla annetaan neljä minuuttia lisäaikaa.

44. min: Pikkurikkeitä ei nyt vihelletä. Kontakteja tulee, mutta peli saa herkästi jatkua, vaikka protestointia on viime minuutteina nähty.

42. min: Barella kaatuu Mountin rikkeestä. Italia saa oivasta paikasta rangaistusalueen rajan takaa vapaapotkun. Verrattin antama vapaapotku kiertää hyvin boksiin, mutta Englannin puolustus selviää.

39. min: Immobile on selvästi paitsiossa. Ajoitukset eivät mene yksiin, kun Insigne hakee pystysyöttöä.

35. min: Chiesa tällää pallon juoksunsa päätteeksi rangaistusalueen rajan takaa vain hiukan ohi maalin. Italian tasoitus oli todella lähellä.

34. min: Englanti luo vaaraa, mutta Bonucci ehtii hätiin, kun Mount hakee Sterlingiä, joka syötti hänelle äsken rangaistusalueelle.

33. min: Insigneltä nyt Italian hyökkäyksen päätteeksi aavistuksen liian kova syöttö, ja pallo rajan yli.

32. min: Insigne tikkaa rangaistusalueen rajalle, mutta sen jälkeen syöttö on luokaton. Italian pallonhallinta kuitenkin jatkuu perään.

29. min: Kane nousee pallollisena rangaistusalueelle. Englanti jää jauhamaan kontrolloitua, pitkää hyökkäystä, mutta ajoitukset lopulta sakkaavat ja pallo takaisin viime minuutteina sitä vahvasti pitäneelle Italialle.

28. min: Insigneltä epätoivoinen laukaisuyritys noin 35 metristä reilusti ohi maalin.

25. min: Hidastuskuvista näkyy, että Jorginhon polvi on osunut yhteen Englannin Raheem Sterlingin kanssa, kun Sterling haastoi italialaista pallon kanssa.

25. min: Jorginho on palannut takaisin tositoimiin keskikentän pohjalle. Italia hyökkää vastaan, mutta Insignen syöttö rangaistusalueelle on osoitteeton.

24. min: Jorginhon polvea paikkaillaan kentän sivussa. Huonolta näyttää Italian kannalta.

23. min: Englantilaislegenda David Beckham bongataan katsomosta tv-kuviin Tom Cruisen seurassa.

22. min: Italian Jorginho makaa polveaan pidellen tuskaisena kentän pinnassa. Pystyykö keskikenttäpelaaja jatkamaan ottelua?

20. min: Harry Kane hankkii vapaapotkuja Englannille. Nyt häntä repii keskialueella Chiellini.

18. min: Italia pelaa tappioasemassa ensimmäistä kertaa sitten viime syyskuun! Tuolloin Edin Dzeko vei Bosnia ja Hertsegovinan johtoon Italiaa vastaan Kansojen liigan ottelussa. Kyse on 24 ottelun aikana ainoasta kerrasta, kun Italia on tappiolla.

15. min: Englannille uusi kulma. Trippier antaa, ja paine jää Italian päätyyn, mutta Mason Mountin jatkokeskitys päätyy Donnarumman syliin.

12. min: Trippier keskittää jälleen Italian maalin vasemmalle kulmalle. Englannin pelaajia ei ole kuitenkaan tällä kertaa ottamassa palloa vastaan, ja Giovanni Di Lorenzo pelaa pallon päädystä yli. Englannille kulma, josta ei kuitenkaan synny vaaraa.

10. min: Englanti luo vaaraa Italian maalille, mutta Azzurrin puolustus selviää paineesta.

8. min: Lorenzo Insignen vapaapotkulaukaus painuu selkeästi yli Englannin maalin.

7. min: Nyt Shaw rikkoo Federico Chiesaa. Italia saa vapaapotkun jokusen metrin rangaistusalueen rajan takaa.

2. min: MAALI! Vetisessä säässä etenevässä EM-finaalissa pamahtaa, kun pari minuuttia täyttyy! Kieran Trippier keskittää, ja Luke Shaw tykittää EM-turnauksen avausmaalin vasemmalta kulmalta. Englanti johtaa 1–0.

2. min: Maguiren palautus menee Italian prässin alla pieleen ja Englannin päätyrajan yli. Italia saa kulmapotkun, joka ei kuitenkaan tuota tulosta.

1. min: Englanti pallottelee omissa. Pallo käy maalivahti Jordan Pickfordilla.

Klo 22.00: Polvistuminen ottelun alla tehty, ja Italia on avannut pelin. EM-finaali on käynnissä!

Klo 21.55: Kansallislaulujen vuoro. Ensin Italian Il Canto degli Italiani.

Klo 21.54: Ei kauaa enää! Odotettu EM-finaali on tuota pikaa alkamassa, joukkueet suuntaavat juuri kentälle.

Klo 21.48: Torvet soivat ja suihkukoneet lentävät. EM-kisojen lopetusseremonia on vauhdissa Wembleyllä loppuottelun alla.

Klo 21.46: EM-finalistien maalivahtipelaaminen on rautaista luokkaa. Englannin tiellä on miltei maaginen Gianluigi Donnarumma, jonka selän taakse ei ole tehty kertaakaan Italian otteluissa yhtä maalia enempää. Tästä jutusta voit lukea hänen tarinastaan.

Klo 21.43: MTV haastatteli ottelun alla italialaista Lorenzoa. Kuuntele alla olevalta videolta, mitä hän loppuottelusta ajattelee.

Italia kohtaa tänään Englannin! Mitä tästä ajattelee Lorenzo, joka kannustaa kotimaansa voittoon? 3:10
Lorenzo kertoo, mitä hänen kotimaansa Italian voitto merkitsisi.

Klo 21.27: Alta voit palata Italian ja Englannin välierävoittojen tunnelmiin. Italia löi Espanjan rangaistuspotkukilpailussa, ja Englanti päihitti Tanskan jatko-ottelussa kyseenalaisen rangaistuspotkutuomion jälkeen syntyneellä osumalla.

Klo 21.20: Loppuottelua ovat ennakoineet myös MTV Urheilun asiantuntijat Juha Reini ja Mehmet Hetemaj. Heidän arvionsa voit kuunnella alta.

EM-kisahuuma huipentuu tähän iltaan! Voitosta taistelevat Englanti ja Italia – mitä illalta voi odottaa? 8:32
Juha Reini vetää jalkapallon EM-kisoja yhteen ja ennakoi loppuottelua Italia–Englanti.

Englanti eteni EM-loppuotteluun dramaattisten vaiheiden jälkeen – näin Mehmet Hetemaj ennakoi sunnuntain finaalia 5:41
Mehmet Hetemaj antaa ennakkonsa EM-finaaliin.

Klo 21.18: Englannin puolustus on pitänyt, ja se on päästänyt näissä kisoissa toistaiseksi vain yhden maalin, kun Mikkel Damsgaard tälläsi Tanskan välierässä kaukovapaapotkusta 1–0-johtoon. Italia pelasi lohkovaiheen päästämättä maaliakaan, mutta sen reppu on heilunut kuitenkin jokaisessa pudotuspeliottelussa. Suurten maalijuhlien todennäköisyys ei ole tänään korkea.

Klo 21.15: Isoissa otteluissa psykologinen taisto on arvossaan. Italian luottotoppari Giorgio Chiellini psyykkaili Englantia ennen loppuottelua ja heitti, että heidän vaihtopenkkinsäkin voisi voittaa mestaruuden.

Klo 21.08: Lontoon kadut ruuhkautuivat tänään jo hyvissä ajoin villiintyneistä futisfaneista. Aiheesta lisää tässä jutussa.

Klo 21.02: EM-finaalia Wembleyllä edeltää kaaos, kun useat ihmiset ovat rynnineet stadionille ilman ottelulippua. Sosiaalisessa mediassa on lähtenyt leviämään videoita, joissa ihmisiä ryntää lipuntarkastajien ohi sisään kaataen portteja ja turvallisuushenkilöä.

The Telegraphin toimittajan Sam Wallacen mukaan turvallisuushenkilöstö on jahtaamassa porttien läpi rynnänneitä ihmisiä.

Klo 20.53: Englanti ei ole pelannut koskaan aiemmin EM-finaalissa, joten se tekee tänään joka tapauksessa historiaa. Italia on voittanut yhden EM-kullan kotikisoissaan 1968, ja lisäksi sillä on kaksi EM-hopeaa. Englannin toistaiseksi ainoa EM-mitali, pronssi on Italian EM-kisoista 1968.

Klo 20.50: Euroopan jalkapalloliiton Uefan mukaan Wembleyllä on 19 astetta lämpöä ja kenttä on pehmeä. Hyvät olot EM-finaalille.

Klo 20.44: Tervetuloa seurannan pariin! Italia ja Englanti ovat julkistaneet avauskokoonpanonsa otteluun. Italian kokoonpanossa ei ole muutoksia Espanja-välierästä, kun taas Englanti on nostanut Kieran Trippierin avaukseen Bukayo Sakan tilalle.

Englannin avaus vuosi julkisuuteen jo ennen sen virallista julkistamista. Englanti on vaihtamassa muodostelmansa 4-3-3:sta 3-4-3:een, jota se käytti neljännesvälierässä Saksaa vastaan. Kokoonpanoon nostettu Trippier pelaa wing-backina.