Huuhkajille jäi pieni oljenkorsi jatkoon – tämä on tilanne Belgia-ottelun jälkeen

Tulosruudun raportti: Huuhkajat taipui Belgialle 0-2 EM-jalkapallon lohkopäätöksessä – näin Markku Kanerva kommentoi.

Suomen mahdollisuudet päästä jalkapallon EM-kisojen pudotuspeleihin kutistuivat ohuiksi. Huuhkajat taipui Belgialle toisen jakson takaiskumaaleilla 0–2 B-lohkon päätöskierroksella Pietarissa.

Ennen Belgia-ottelua varmistui, että Suomelle riittäisi tasapeli varmaan pudotuspelipaikkaan. Se tiedettiin valtavan kovaksi haasteeksi Fifa-rankingin ykkösmaata vastaan.

Belgia hallinnoi ottelua odotetusti pallollisesti, joskin Suomi piti kompaktilla joukkuepuolustamisellaan vaaralliset maalipaikat vielä ottelun alussa suhteellisen vähissä. Avausjakson parhaassa tontissa Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky venytti avausjakson lopulla Jeremy Dokun terävän matalan laukauksen tielle.

Toisella jaksolla Belgian vyöry voimistui. Eden Hazard pääsi reilun tunnin pelin jälkeen ampumaan lähietäisyydeltä, mutta Hradecky oli jälleen etevämpi.

65. minuutilla Lukaku onnistui ohittamaan Hradeckyn Kevin De Bruynen pystysyötön jälkeen, mutta tilannetta siirryttiin tarkastelemaan videoilta. Lukakun kengänkärki oli niukin naukin paitsiossa, ja Suomi selvisi vielä takaiskulta.

74. minuutilla Suomi ei kuitenkaan enää selvinnyt. Thomas Vermaelen puski kulmapotkusta pallon ristikkoon, ja se kimposi Hradeckyn käsien kautta maaliviivan yli. 81. minuutilla Lukaku kasvatti Belgian johtoa kudilla Suomen pakin Daniel O'Shaughnessyn jalan kautta.

Huuhkajat sai luotua puolen tunnin kohdalla yhden parhaista hyökkäyksistään, kun Glen Kamara vapautti pystysyötöllään Teemu Pukin. Pukki sai pallon haltuunsa rangaistusalueen vasemmalla laidalla, ja pallo pelattiin takaisin Kamaralle, joka sai aikaan Suomen ensimmäisen laukauksen.

Kun Tanska murjoi Venäjän maalein 4–1, se nousi B-lohkon kakkoseksi ja eteni lohkovoittaja Belgian kanssa suoraan jatkoon. Suomi on lohkokolmonen.

Suomella on Tanskan ja Venäjän tavoin kolme pistettä. Keskinäisistä otteluista jokainen otti juuri nuo kolme pistettä, mutta Tanskalla on keskinäisistä otteluista paras maaliero ja Venäjällä huonoin, minkä myötä Suomi sijoittuu lohkossa näiden väliin.

Suomen sauma

Neljä parasta lohkokolmosta kuudesta etenee pudotuspeleihin, ja Suomella on vielä ohut sauma. Suomi, jonka maaliero on kaksi osumaa pakkasella, tarvitsee kuitenkin jatkopaikkaan suotuisia tuloksia muista lohkoista.

Huuhkajat veisi jatkoon seuraava skenaario: Kroatian ja Skotlannin pitäisi pelata tiistaina D-lohkon ottelussa tasan. Lisäksi Slovakian tulisi lyödä keskiviikkona E-lohkossa Espanja tai Espanjan tulisi päihittää Slovakia vähintään kolmen maalin erolla, eikä Ruotsi saisi hävitä Puolalle.

Jos vain toisessa näistä lohkoista päätöskierros menisi Huuhkajien kannalta suotuisasti mutta toisessa ei, Suomi tarvitsisi onnekasta päätöskierrosta lohko F:ssä, jossa myös teoriassa lohkokolmonen voisi jäädä Suomen taakse.

F-lohkon kolmonen jäisi Suomen taakse, jos Portugali häviäisi päätöskierroksella Ranskalle vähintään neljällä maalilla ja Saksa–Unkari-ottelu päättyisi Saksan voittoon, tasapeliin tai Unkarin voittoon vähintään neljän maalin erolla.

Toinen F-lohkon kolmosen Suomen taakse jättävä tulosyhdistelmä on se, että Unkari voittaa Saksan vähintään neljällä maalilla eikä Portugali saa Ranskalta pistettäkään.