Mainos

MTV:n vaaliasiantuntija gallupmuutoksesta: Muiden ehdokkaiden kannattajat saattavat lähteä nyt helpommin uurnille

MTV:n vaaliasiantuntija, professori Kimmo Grönlund pitää presidentinvaalien toista kierrosta hyvin mahdollisena. Alma Median tänä iltana julkaistu mielipidetutkimus kertoi Sauli Niinistön kannatuksen tippuneen peräti 12 prosenttiyksikköä joulukuun vastaavasta tutkimuksesta.

– Olen tähän asti mittaustulosten valossa sanonut, että toista kierrosta ei tule, koska Niinistö on ollut niin ylivoimaisessa johdossa, mutta nyt se on kyllä mahdollinen, Grönlund sanoo MTV Uutisille.

Viime ja tämän viikon aikana kerätyssä tutkimuksessa Niinistöä sanoi kannattavansa nyt 58 prosenttia vastaajista. Kimmo Grönlund muistuttaa, että lähin vertailukohta on vuoden 2006 vaaleissa, kun Tarja Halonen oli ehdolla toiselle kaudelle.

– Hän johti loppuun asti mittauksia, mutta vain hieman yli puolella äänistä. Lopullisesti hän sai ensimmäisellä kierroksella 46,3 prosenttia.

Grönlund arvioi, että muiden ehdokkkaiden kannattajat voivat tämän tuloksen jälkeen aktivoitua helpommin.

– Se arvio menee hieman nyt uusiksi, kun on ajateltu että tämä selvä ylivoima voisi passivoida, ja ihmiset eivät lähtisikään äänestämään, kun tulos on etukäteen selvä. Nyt kuitenkin, kun tulos ei olekaan etukäteen välttämättä selvä niin se voi johtaa siihen, että muiden ehdokkaiden kannattajat lähtevät uurnille paremmin. Se on entisestään omiaan heikentämään Niinistön asemaa, Kimmo Grönlund arvioi. 

Alma Median tutkimuksessa toiseksi sijoittui Pekka Haavisto (14%) ja kolmanneksi Paavo Väyrynen (7 %).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.