Hallituksen puoliväliriihestä odotetaan yli miljardin euron suuruista kasvupakettia.
Hallitus on päässyt puoliväliriihessään "suurin piirtein" sopuun kasvupaketista, eli talouskasvua vauhdittavista toimista. Puoliväliriihen odotetaan valmistuvan tänään.
MTV Uutisten tietojen mukaan puoliväliriihessä päätetyn kasvupaketin koko on yli miljardi euroa. Hallituslähteistä on povattu "kovaa pakettia" lääkkeeksi Suomen pitkään jatkuneeseen hitaaseen talouskasvuun.
Kasvutoimia olisivat muun muassa palkkaverotuksen ja yhteisöveron keventäminen. Yhteisöveron keventäminen on MTV Uutisten tietojen mukaan tulossa voimaan vasta 2027.
Palkkaverotuksen osalta hallitus aikoo laskea muun muassa ylimpiä marginaaliveroja eli käytännössä keski- ja suurituloisten verotusta.
Ylimpien marginaaliveroasteiden keventämistä ovat suositelleet muun muassa valtiovarainministeriö, Suomen Pankki ja elinkeinoelämän toimijat. Marginaaliveroaste tarkoittaa, kuinka paljon tienatusta lisäansiosta menee veroihin. Suomessa marginaaliveroaste on enimmillään noin 60 prosenttia, ja se nousee yli 50 prosenttiin jo keskituloisilla.
Lisäksi veronkevennyksiä on tulossa myös alemmissa tuloluokissa keskituloisille. Käytännössä veronkevennykset voitaisiin toteuttaa esimerkiksi työtulovähennysten avulla.
Lue lisää: Purra: Kehitysapuun tulossa lisäleikkauksia
Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan marginaaliveron laskeminen enintään 50 prosenttiin nykyisestä, enimmillään noin 60 prosentista vähentäisi verotuloja vuositasolla noin 800–900 miljoonaa euroa, kun dynaamisia eli kasvua vauhdittavia vaikutuksia ei oteta huomioon.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan marginaaliveroasteita oltaisiin laskemassa enintään 52 prosenttiin. Ylimpien marginaaliverojen laskeminen noin 52 prosenttiin maksaisi siis hieman vähemmän.
Hallituksen linja on, että jos kasvutoimet maksavat, ne täytyy rahoittaa säästöinä tai veronkiristyksinä jostain muualta.
Hallituksen ei kuitenkaan tarvitse löytää korvaavia säästöjä yli miljardin euron edestä, koska kasvutoimien lasketaan rahoittavan pitkällä aika välillä itse itsensä.
Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen arvioi aiemmin MTV Uutisille, että ylimpien marginaaliverojen dynaamista vaikutuksista ehtisi toteutua arviolta 30–40 prosenttia tämän kehyskauden aikana. Laskelmat kuitenkin todennäköisesti vielä tarkentuvat.
Lue lisää: Ministeriö MTV:lle: Puoliväliriihessä ei tarvita lisäsopeutuksia – tämän vuoksi säästöjä tulossa silti
Yhteisöveroon maltillinen kevennys
MTV Uutisten tietojen mukaan yhteisövero on laskemassa 18 prosenttiin nykyisestä 20 prosentista. Kevennys olisi kuitenkin tulossa voimaan vasta vuonna 2027.
Purra sanoi aiemmin keväällä, että yhteisöveron keventämisessä yksi vaihtoehto voisi olla malli, jossa veronkevennyksestä kerrottaisiin jo ennakkoon investointien vauhdittamiseksi, mutta veronkevennys tulisi voimaan vasta myöhemmin.
Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan yhteisöveron keventäminen yhdellä prosenttiyksiköllä maksaisi noin 400 miljoonaa euroa, kun dynaamisia, eli talouskasvua vauhdittavia vaikutuksia ei huomioida.
Yhteisöveron keventäminen esimerkiksi 18 prosenttiin maksaisi siis noin 800 miljoonaa euroa vuosittain verotulojen vähentyessä, kun dynaamisia vaikutuksia ei huomioida.
Myös yhteisöveron lasketaan kuitenkin rahoittavan osittain itse itsensä talouskasvun vauhdittuessa. Yhteisöveron keventämisen itserahoittavuudesta tutkimusnäyttö ei kuitenkaan ole yhtä vankkaa kuin ylimpien marginaaliveroasteiden keventämisen kohdalla.
Yhteensä palkkaverotuksen ja yhteisöverotuksen keventämisen "hintalappu" olisi nousemassa yli miljardiin euroon.
Korvaavia säästöjä hallitus etsii muun muassa työntekijä- ja työnantajajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisella. Helsingin Sanomien mukaan sen on laskettu tuovan noin 190 miljoonan euron säästöt vuosittain.
Purra kertoi tänään, että myös kehitysapuun on tulossa lisäleikkauksia.