Mainos

MTV:n nettikysely: Kansa kärttyisä Fortum-palkkioille

Kansalaisten mielestä valtionyhtiöissä kuten Fortumissa pitäisi johtajille maksaa pelkästään palkkaa eikä mitään muita palkkioita kuten optioita ja osakepalkkioita. Tällaiseen järjestelyyn päädyttiin Ruotsissa tällä viikolla.

MTV:n nettikyselyssä yli 87 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että palkka – vaikka isokin – saisi riittää.

Kohu johtajien jättituloista kuohahti jälleen Fortumin ympärillä. Eilen Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius kyllästyi keskusteluun ja ilmoitti jäävänsä eläkkeelle ensi vuodenvaihteessa, jolloin hän täyttää 60 vuotta.

Eläkeilmoituksen jälkeen tiedotusvälineissä on laskeskeltu, mitä Lilius saa eläkettä ja yleisesti päädyttä reiluun 40.000 euroon kuukaudessa. Eläkkeen jonka Lilius saa ennen kun täyttää 63 vuotta on kokonaan Fortumin ennakkoon maksama ns. vapaaehtoinen eläke, jota sadattuhannet suomalaiset maksavat itse.

Nettikyselyssä nykyinen johtajien palkkiokäytäntö sai varsin vähän kannatusta, sitä kannatti noin 13 prosenttia vastanneista. Vastaajia kyselyllä oli reilu 2200.

Kyselyn perusteluissa vastaajat olivat kannoissaan tylyjä.

- Jos kaikesta tekemisestä maksetaan jo kunnon korvaus niin mitä ihmettä nämä palkkiot ovat olevinaan? Täyttä varastamista ei sen kummempaa.

-Selkeää "laillistettua ryöstöä", nostavat sähkölaskuni hintaa ja kuittaavat siitä hyvästä mahtavat palkkiot!

-Raastavaa katsoa Liliuksen jäähyväispuhe jossa pää pyörien haukkui häntä vuosikausia tukeneen porukan ja sai ansiottoman korvauksen myytyään niinkin vaikeaa tuotetta kuin sähkö.

-Jo pelkkä palkka on liian suuri, ei voi kenenkään työ olla noin arvokasta, verrattuna tavallista työtä tekeviin.

Myös ymmärtäjiä löytyy

Palkkiojärjestelmille löytyy toki myös ymmärtäjiä.

-Palkkioita ei tule poistaa, sillä ne auttavat hankkimaan pätevää työvoimaa johtoon. Siitä olen kuitenkin samaa mieltä muiden kanssa, että palkkioita tulisi kohtuullistaa merkittävästi, mutta niistä kokonaan luopuminen olisi puhdasta idiotismia.

-Helppohan olisi vastata KYLLÄ, tietysti vain palkkaa. Mutta mietitäänpä uudelleen. Suuren yrityksen johtajalla on nimittäin sen verran vastuuta ja työ vaatii sellaista osaamista, että siihen ei saada tekijää pelkällä palkalla. Kannustimien on oltava riittävän hyvät, kun isot kengät on täytettävinä. Valtionyhtiön, tai minkään muunkaan yhtiön, johtamista ei voida verrata esimerkiksi kaupan kanssa töihin.

-Pienellä laskutoimituksella laskettaessa Fortumin toimitusjohtajan palkkiot ovat koko yhtiön kassavirrasta vaivaiset 0,24 prosenttia. Tämä ei siis vaikuta kuluttajahintoihin suuntaan tai toiseen. Enemmän vaikuttaa hyvän johtajan tuoma asiantuntemus.

-Kyllä ylintä johtoakin pitää palkita yhtiön hyvästä ja tuloksekkaasta toiminnasta muutenkin, kuin kiinteällä kuukausipalkalla. Fortumin optioissakin suurin voittaja on ollut Suomen valtio ja Fortumin osakkeenomistajat. Valtiojohdon Windfall-päätökset ja väittelyt optioista näkyvät osakkeen kurssissa, menetykset ovat Fortumin omistajille lähemmäs miljardi euroa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.