Mainos

MTV:n Helena Petäistö: Osa pelkää, osa vaatii kovempia iskuja – ranskalaiset käyvät silti yhä toreilla

Ranskalaiset ovat järkyttyneitä Terroristijärjestö Isisin eilisistä iskuista. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Helena Petäistö kertoo, että vaikka jonkilaista iskua oli osattu odottaa, eilisissä iskuissa yllättivät sekä terroritekojen laajuu että niiden ajankohta.

– Kyllä voi sanoa, että ranskalaiset ovat paitsi järkyttyneitä myös pöllämystyneitä. 

Petäistön mukaan jonkinlaista iskua on osattu odottaa, mutta silti sen laajuus yllätti ranskalaiset.

– Eihän tämä yllätys ollut kuin puoleksi, kyllä sitä on osattu odottaa, mutta ei näin laajana eikä ehkä ihan tällä hetkellä. Kyllä se varmasti muuttaa nyt ranskalaisten käyttäytymistä ainakin joksikin aikaa. Osa ranskalaisista on nyt enemmän peloissaan kuin aikaisempien monien attentaattien kohdalla, jolloin aika nopeasti ihmiset alkoivat elää normaalia elämää.

Ranskassa isketty aiemminkin

Ranskalaiset ovat olleet iskujen kohteena useita kertoja aiemminkin. 

– Täällähän on ollut 1980-luvulla metroattentaattia, samoin vuonna 2005, jolloin kahvilat, tavaratalot ja ennen kaikkea terassit tyhjentyivät ja sitä kesti jonkin aikaa. Tammikuun attentaatin jälkeen oli myös ravintoloissa hyvin tyhjää, mutta se kyllä unohtui aika nopeasti ehkä osittain sen takia että poliisin ja armeijan näkyvä läsnäolo saattoi jonkun verran rauhoittaa ranskalaisia.

Ranska on ollut hälytystilassa siitä lähtien, kun Pariisissa sijaitsevaan Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehdyssä iskussa kuoli 12 tammikuussa.

– Armeijaa on näkynyt todella paljon erilaisissa kohteissa, mutta nyt kaikille kyllä tuli selväksi, että mikään ei voi estää näitä attentaatteja, ei edes näin montaa ja näin yhtä aikaa.

– Tilanteen äärimmäistä vakavuutta tietysti osoittaa poikkeustila lain ottaminen voimaan. Sellainen oli voimassa vuoden 2005 attentaatin jälkeen kymmenen päivää, mutta se ei koskenut koko maata. Nyt se poikkeustila on voimassa koko maassa ja sellaista ei ole tapahtunut sitten Algerian sodan 1960-luvulla.

Hollande pois tolaltaan 

Petäistön mukaan eiliset iskut ovat koskettaneet syvästi myös maan poliitikkoja. 

– Täytyy sanoa, että tämä on paljon kovempi isku Ranskan poliitikoille kuin se tammikuinen, joka oli jo aivan mahdottoman rankka. Presidentti Francoise Hollande oli ilmiselvästi melkein pois tolaltaan kun hän puhui ranskalaisille tämän attentaatin jälkeen.

– Yleensähän Ranskan salainen palvelu on ollut hyvin soluttautunut islamilaiseen maailmaan ja he ovat voineet estää monia iskuja. He tarkkailevat jatkuvasti suurta määrää epäiltyjä, mutta selvää on, ettei kaikkia voi seurata kaiken aikaa. 

Pariisissa pidetään joulukuun alussa suuri ilmastokokous, jonne kokoontuu paljon eri maiden päämiehiä ja mediaa. 

– Nyt odotettiin jonkinlaista attentaattia tämän joulukuussa alkavan suuren ilmastokokouksen aikana tai sen alle, joten tämä tuli siinä mielessä yllätyksenä, että se tuli paljon aikaisemmin.

Osa kansasta vaatii kovempia toimia

Eiliset iskut ovat vaikuttaneet ranskalaisiin kahdella tavalla. Petäistön mukaan osa pelkää kovastikin, kun raas toinen puoli vaatiis entistä tiukempia toimia terroristeja vastaan. 

– Se, minkälaista viestiä nyt kuulee tavallisten ranskalaisten kanssa keskustellessa on, että osa on shokissa ja pelkää.

– Osa taas on sitä mieltä, että vaikka he pelkäävätkin, he ovat sitä mieltä että nyt pitäisi Isistä vastaan on iskettävä entistä kovemmin ja on saatava se pois päiviltä. Nämä ranskalaiset tuntuvat olevan sitä mieltä, että Ranskassa pitäisi pystyä elämään niin kuin tähänkin asti. Eli he vaativat poliitikoilta kovempia vielä kovempia otteita Isisiä kohtaan.

Miksi kohteena oli juuri Ranska?

Petäistö arvelee, että isku kohdistui juuri Ranskaan siitä syytä, että se on ollut vahvasti mukana Isisin-vastaisissa ilma-iskuissa.

Kyseessä saattaa olla myös kosto arvostetun Isis-militantti Jihadi Johnin eilisestä surmasta, jota ei kuitenkaan ole vielä varmuudella pystytty vahvistamaan. 

– Ranska on mukana Isisin-vastaisissa pommituksissa Syyriassa ja sitä ennen Malissa, joten Ranska on totta kai suurimpia kohteita terroristeille. Eilinen isku tapahtui heti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain lennokki sai pois päiviltä tavoitellun Isisin johtajan, joka on teloittanut amerikkalaisia ja brittipanttivankeja.

– Britit arvelevat, että tämä saattoi olla kostoa teloituksesta ja että iskut tehtiin Ranskaan joko sen takia, että valmisteluja Ranskaan oli jo tehty, tai että Ranskaan oli helpointa tulla jostakin muusta syystä.

Ihmiset torilla tavalliseen tapaan

Isisin tänään antamassa lausunnossa todetaan, että järjestön tavoitteena on kylvää pelkoa ranskalaisiin ja saada heidät pelkäämään arkista liikkumista kaduilla. 

– Pelon aikaansaaminen on nimenomaan terroristien metodi kaikkialla ja aina näissä attentaateissa. Sen takiahan kaikissa maissa, joihin attentaatteja tehdään, yritetään aina vakuuttaa, että emme anna tämän vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme.

– Mutta tämän aamun torilla on ollut ihmisiä ihan niin kuin tavallisena lauantaiaamuna. Ranskalainen käy aina lauantaisin ostamassa viikonlopun ruokansa torilta ja niin ainakin pariisilaiset ovat tehneet myös tänä aamuna.

Sinä asut Pariisissa, pelottaako sinua?

– Täytyy sanoa, että olen sen verran fatalisti, etten ole koskaan osannut pelätä näitten attentaattien jälkeen. Tietysti varon vähän aikaa sitä, että en välttämättä mene terassille istumaan, mutta muuten kyllä elän ihan normaalia elämää, koska olen ajatellut, että niinhän voi käydä vaikka missä, vaikka Helsingin hiljaisinmalla kadulla voi jäädä  auton alle. Kyllä se voi tapahtua missä vain. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.