Mainos

MTV:n erikoishaastattelu: Vuosi sitten Jonna Pietilä jätti työnsä ja suuntasi johtajaksi Ähtärin pikkukylään – vastassa oli pandakaksikko ja melkoiset laskut: "Piti pari kertaa nielaista"

– Kyllä siinä pari kertaa piti nielaista, kun sain tuoreena toimitusjohtajana viime vuoden luvut eteeni. Ne kun eivät kovin mairittelevia olleet.

Kun Jonna Pietilä nousi Ähtärin eläinpuiston johtoon helmikuun ensimmäisenä päivänä, hän kuvailee tunnetta "liikkuvaan junaan hyppäämiseksi" – junaan, joka oli jo täydessä matkavauhdissa. 

– Pandat olivat tulleet tammikuun puolivälissä. Siinä sai juosta aika lujaa, että pääsi johonkin käsitykseen kaikesta. Toimitusjohtajana ei ollut hetkeen ollut ketään, vaan väliaikaisesti pestiä oli hoitanut yksi hallituksen jäsen.

Vuonna 2017 eläinpuiston liikevaihto oli noin 1,8 miljoonaa euroa, ja yhtiö teki tappiota yli 400 000 euroa. Kiinasta tulleet pandat olivat tuoneet mukanaan jättilaskun. Kävijämäärät olivat jääneet merkittävästi budjetoitua pienemmiksi.

1:09

Lausuntoja miljardille katsojalle

Nyt talossa oli pandakaksikko, jonka suhteen odotukset olivat huippukorkealla – sekä eläinpuiston sisällä että koko yhteiskunnassa. Rahaa eläimissä ja niihin liittyvissä investoinneissa oli kiinni valtavia summia, ja merkittävät kustannukset jakautuvat pitkälle tuleviin vuosiin.

– Mediahuomio oli heti ensimmäisistä päivistä alkaen hirmuisen kova. Koko ajan piti antaa lausuntoja milloin kenellekin ja usein kysyttiin asioista, joista itselläni ei ollut vielä tarkkaa kuvaa.

Esimerkkinä helmikuun alun haastavista mediatapahtumista oli Ähtärissä järjestetyt talviuinnin MM-kilpailut, joissa oli paikalla myös kiinalaista mediaa.

– Kiinan televisio kysyi lausuntoja pandoista ja Ähtäristä, enkä kummastakaan tiennyt vielä juurikaan mitään. Katsojia tällä lähetyksellä oli miljardi, Pietilä nauraa nyt.

Hänen kokemuksensa Ähtäristä perustui lapsena vietettyihin 1- ja 2-vuotissyntymäpäiväjuhliin. Muuten Pietilä on asunut Helsingissä ja työurasta suuren osan hän on viettänyt Lapin matkailun parissa. 

Luotto aiempaan johtoon kantoi

Toki Pietilä oli jo rekry-vaiheessa tiennyt pandoihin liittyvästä aikataulusta sekä eläinpuiston taloudellisesta tilanteesta. 

– Olin ottanut paljon selvää paikasta ja kaupungista jo siinä vaiheessa kun tein sen päätöksen, että lähden hakemaan toimitusjohtajan paikkaa. Ei sitä pandoihin liittyvää hulabaloota voinut silti edes kuvitella etukäteen. Kaikki taloustiedotkaan eivät tietenkään ole julkisia.

Joulukuun 29. päivä Pietilä vahvisti ottavansa toimitusjohtajan paikan vastaan. Silloin vuoden 2017 tilinpäätös oli vielä kesken. 

– Pandarumba ja tilinpäätösrumba löivät kynsille samalla kertaa alkuvuodesta. Piti selvittää menneitä asioita, joista ei itsellä ollut kaikkea taustadataa valmiina. 

Ainoa keino selvitä oli luottaa siihen, että aiempi johto on tehnyt laskelmat oikein ja uskoa siihen, että kehno taloustilanne vielä kääntyy.

Kahden organisaation painolasti

Pietilä oli tehnyt selväksi jo rekrytointiprosessin haastatteluvaiheessa, että hän ei ole eläinalan asiantuntija. Hän on matkailualan ammattilainen, jonka suurin tavoite on kehittää koko Ähtärin matkailua. 

– Pandat ovat toki meidän kärkituotteemme usean vuoden ajan, mutta kyse on kokonaisuuden kehittämisestä ja eteenpäin viemisestä – siitä, että mitä muuta täällä tehdään kuin vietetään kolme tuntia kiertämällä eläinpuistossa.

Esimerkiksi eläinpuisto ja sen välittömässä läheisyydessä oleva hotelli Mesikämmen ovat olleet aiempina vuosina erilliset organisaatiot. Vuonna 2016 eläinpuisto osti hotellin.

– Työyhteisömme sisällä on ollut tärkeää viedä eteenpäin sitä viestiä, että me olemme kaikki yksi yksikkö, joka tekee yhdessä töitä matkailun eteen.

Historiassa ja kahdessa eri työkulttuurissa oli paljon painolastia eikä yhdistämisestä ole selvitty täysin kivuitta. 

– Koen kuitenkin, että minut on otettu todella hyvin vastaan, siitä olen kiitollinen. Vaikeidenkin päätösten jälkeen uskon, että olemme rakentaneet luottamuksen ilmapiiriä puolin ja toisin. 

Stressi ja paineet pahimmillaan

Hyvästä ilmapiiristä huolimatta toimitusjohtaja Pietilä myöntää, että paineet ovat olleet kovat. Niskassa olivat samaan aikaan edellisen vuoden reippaat tappiot, kovat tavoitteet, media ympäri maailmaa sekä kiihtyvällä tahdilla pyörivä matkailukausi, joka toi säpinää ja kiirettä arkeen. 

– Kevät oli sellaista hullunmyllyä, ettei historiassa oleviin syihin ja seurauksiin ja organisaation toimintatapoihin ehtinyt oikein edes pureutua. 

Paineet vaikuttivat esimerkiksi uniin – Pietilä kertoo nähneensä painajaisen, jossa kaikki eläinpuiston eläimet olivat pois tiloistaan ja alkoivat yhtäkkiä rähistä keskenään.

– Eniten stressi näkyi siinä, että oman arjen rakentaminen alkoi vasta syksyllä. Koko kevään ja kesän olin vain töissä ja sieltä menin kotiin. Voimia tai aikaa ei ollut kotona sen kummempaan kuin sohvalla makaamiseen, Ähtärissä rivitalokolmiossa asuva Pietilä kertoo. 

Loppukesän ilouutinen

Elokuun loppupuolella Pietilä lähti kesälomalle. Silloin paine ja stressi olivat jo helpottaneet huomattavasti.

– Selvisimme ensimmäisestä kesästä kuivin jaloin ja olimme saaneet juuri asiakastyytyväisyystutkimuksen tuloksia, jotka olivat todella hyviä. Saimme vahvistusta sille, että ihmiset ovat viihtyneet. 

Samaa näyttivät talousluvut – toiminta oikeasti kantoi, kuten oli ajateltukin.

– Huomasin oman stressitasoni helpottamisen siitä, että yhtäkkiä oli aikaa ja energiaa aloittaa taas salilla ja kahvakuulassa käyminen sekä ystävien näkeminen.

"Be like panda"

Myös eläimet ovat tulleet vuoden aikana tärkeiksi ja rakkaiksi aivan uudella tavalla. Tämä on yllättänyt Pietilän itsensäkin.

Toimitusjohtajan työpiste sijaitsee pandatalon yläkerrassa, josta on lyhyt matka karvaisten kaverusten luokse.

– Jos on vaikea tai huono päivä, käyn katsomassa Lumia ja Pyryä. Niillä on jännittävä vaikutus, pois lähtee paljon paremmalla mielellä. Niitä jää tuijottamaan ja niissä on piirteitä, joihin ihminen voi samaistua, hän sanoo.

– Niiden elämä on leppoisaa, nukkumista ja syömistä ja niiden rennosta asenteesta voi ottaa vain oppia. 

Reilusti yli tavoitteiden

Nyt Ähtärin väellä on hyvä syy nostaa maljat pikkujouluissa ja joululounaalla. Laskelmat näyttävät, että eläinpuisto tekee tänä vuonna ennätyksellisen tuloksen, ja liikevoittoa tulee jopa 1,4 miljoonaa euroa.

Pietilän mukaan liikevaihto ja tulos ylittävät reilusti tavoitteet, vaikka marras- ja joulukuun tilitiedot vielä puuttuvat.

– Olimme budjetoineet 8,5 miljoonaa euroa, ja 800 000 euroa tulosta. Lokakuun lopussa olimme 10,5 miljoonassa, ja tulos tulee olemaan 1,4–1,5 miljoonaa euroa, mitä jää viivan alle.

– Nyt tulos ei ole vain voitollinen, vaan melkein tuplaten se, mitä ajateltiin, helmikuussa toimitusjohtajana aloittanut Pietilä iloitsee.

Tulevana vuonna eläinpuisto investoi puiston viihtyisyyteen, valaistukseen ja palveluihin. Uusia lajeja – joista ei vielä voi kertoa tarkemmin – on suunnitteilla myös.

– Eläinlajeja on listalla, mutta europpalaisten eläintarhojen yhdistyksen koordinaattorit määrittelevät sen, mitä lajeja ja yksilöitä on vapaana siirrettäväksi.

Pandanpoikanen haaveissa

Tavoitteena on seitsemän prosentin kasvu kävijämäärissä. Toiveissa siintää myös unelma Ähtärissä syntyvästä pandanpoikasesta viimeistään vuonna 2020.

– Ensi vuonna olemme tätä vuotta valmistautuneempia. Suunnitelmat ovat jo nyt kunnossa ja rekrytointi- ja perehdytyskuviot ovat valmiina. 

Toimitusjohtajalla on selkeä viesti henkilökunnalle, joka on tehnyt hiki hatussa töitä eläinten ja matkailun parissa, läpi epävarmojen aikojen sekä hurjan mediamylläkän. 

– Muutoksen keskellä äärimmäisen hyvin vedetty, Pietilä summaa.

Yksi vuoden katsotuimmista videosisällöistä on MTV:n ja Ähtäri Zoon yhteistyössä toteuttama pandalive! Katso ympäri vuorokauden, mitä pandakaksikko touhuaa:

LIVE

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja