Mainos

MTV Lontoossa: Brexit-äänestyksen viime hetket – "Ihmiset peloissaan, että tapahtuu jotakin peruuttamatonta"

2:42

MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste arvioi Kymmenen Uutisissa, että ratkaisun avaimet ovat nyt nuorten käsissä. Toisaalta myös ainakin Lontoossa tänään koetut rankkasateet saattavat vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen. Sarasteen mukaan vielä on paljon niitä, jotka ovat aivan viime hetkilläkin epävarmoja, kumpaa vaihtoehtoa äänestää.

– Tilanne on jännittävä ja kutkuttava. Vaakakupit ovat aivan tasan. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan tilanne olisi 52–48 sille, että EU:hun jäädään, mutta myös toisenlaisia tuloksia on viimeisen kuuden mittauksen aikana tullut, Saraste sanoo.

Aikaa äänestää on enää Suomen puoleen yöhön saakka. Sarasteen mukaan niitä, jotka eivät edelleenkään tiedä, kumpaa vaihtoehtoa äänestäisivät on jopa kymmenen prosenttia äänioikeutetuista. 

Huomionarvoista äänestysaktiivisuutta ja lopullista tulosta pohdittaessa on myös se, että joka neljäs britti kokee Brexit-äänestyksen liian suurena asiakokonaisuutena heidän ratkaistavakseen.

– He ovat hyvin peloissaan, jos menevätkin äänestämään jotakin sellaista peruuttamatonta, joka koituu tämän maan kohtaloksi.

Ratkaisijoiksi sää ja nuoret

Lontoossa on satanut rajusti koko päivän. Saraste on varma, että myös sää vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen.

Äänestyspaikoille lähtemistä saattaavat vaikeuttaa tulvivat kadut, jotka ovat sekoittaneet liikenteen Lontoossa. Sarasteen mukaan myös metrolinjat painivat ongelmissa.

Aiemmin on uutisoitu, että juuri nuorten korkea äänestysaktiivisuus voisi saada Britannian jäämään Euroopan unioniin. 

– Nuoret ovat hyvin laiskoja äänestämään. Viime parlamenttivaaleissa äänioikeutetuista nuorista äänesti vain noin puolet. 

Saraste ottaa vertailun kohteeksi Skotlannin kansanäänestyksen Britanniasta irtautumisesta vuodelta 2014. 

– Silloin oltiin ihan varmoja, että he lähtevät, mutta toisin kävi kuitenkin. 

2:34

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.