MTV Lapissa: Näin Rovaniemellä valmistaudutaan mahdolliseen testausruuhkaan – joka viides matkustaja terveystarkastukseen

MTV Lapissa: Näin Rovaniemellä valmistaudutaan mahdolliseen testausruuhkaan 3:31
Matkustusrajoitukset kiihtyvät – miten Lappiin saapuvia brittejä ehditään tarkastaa omikronin varalta? MTV Uutiset on Rovaniemellä selvittämässä asiaa

Lapissa joulun matkailusesonki on käynnistymässä ja tulevana viikonloppuna sekä ensi viikolla Rovaniemen lentokentälle voi ylimmillään saapua jopa 2 000 turistia päivässä.

Matkailuyrittäjät pelkäävät, että aluehallintovirasto määräisi pakolliset koronatestit rajalle Britanniasta saapuville. Koronatilanne Britanniassa on huonontunut ja maassa on havaittu yli 5 000 omikron-tapausta.

Avin mahdollisesta päätöksestä on pelätty myös testausruuhkaa lentokentälle, sillä viikonloppuna saapuvat britit eivät välttämättä ehdi ottaa ennakkotestiä.

Hallituksen tämän päivän päätökset matkustusrajoituksista eivät hirvitä, sillä ne astuisivat voimaan tiistaina ja silloin jokaiselta vaadittaisiin ennakkotestiä ennen rajalle tuloa. 

Mehiläinen varautunut testauksiin

Rovaniemen lentokentän testauksen hoitaa Mehiläläinen, joka vakuuttaa saavansa testattua jopa 2 000 ihmistä päivässä.

Mehiläinen onkin rekrytoinut hoitajia lentokentälle ”reippaasti” ja jatkuvasti rekrytoidaan lisää.

– Olemme kehittäneet prosesseja pitkälle ja pystytään melko tehokkaasti asiointia hoitamaan. Useampia hoitajia pitää olla paikalla, kertoo Mehiläisen palvelupäällikkö Anne Kolehmainen.

– Valmistaudumme siihen, että jopa 2 000 testiä pystytään tekemään päivässä, hän lisää.

Tällä hetkellä lentokentällä tarkistetaan lähinnä koronapassin kaltainen todistus, sillä muita määräyksiä ei ole voimassa.

– Rovaniemen kaupungin ja Lapin sairaanhoitopiirin ohjeistusten mukaisesti teemme terveystarkastuksia nyt noin 20 prosentille matkustajista. Tarkistamme, että terveysturvallisuuteen liittyvät matkustusasiakirjat ovat kunnossa, sanoo Kolehmainen.

Jos avi määrää pakolliset testi Britanniasta saapuville, joka ikinen Britanniasta saapuva matkustaja testataan. Testituloksen saamisessa menee enintään kuusi tuntia.

Kolehmainen arvioi, että kentälle voi syntyä ruuhkia, jos avi määrää pakolliset testaukset.

– Finavian kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä ja käydään muun muassa tila-asioita läpi prosessin sujuvoittamiseksi.

Ulkomaalaisia turisteja saapuu Lappiin - kiristyvät rajatoimet tuovat ruuhkia ja viivästyksiä 1:58
Ulkomaalaisia turisteja saapuu Lappiin - kiristyvät rajatoimet tuovat ruuhkia ja viivästyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat