MTV kysyi moskovalaisilta: Krim Venäjälle, mutta laillisesti

MTV Uutiset kysyi moskovalaisilta, mitä mieltä he ovat Krimin kriisistä, ja pitäisikö Krimin liittyä osaksi Venäjää. Vastauksista näkyy huoli asukkaiden tulevaisuudesta, mutta myös melkoinen yksimielisyys siitä, että Krimin olisi hyvä olla osa Venäjää.

– Tänään tapahtuva äänestys Krimillä ei ole laillinen. Krimin tulevaisuuden pitäisi olla koko Ukrainan kansan päätös, ei vaan krimiläisten. Myöskään Venäjän toimet Krimillä eivät ole oikein. Haluaisin, että Krimistä tulisi osa Venäjää, mutta laillisin keinoin. Jos se tapahtuu näin, Venäjän suhteesta Ukrainaan ja länteen tulee hyvin vaikea, vaikka talouspakotteet tuskin toteutuvatkaan, arvelee 29-vuotias Dmitri Havansky.

– Krimin kannalta paras ratkaisu on sellainen, jonka tuloksena ihmiset voivat jatkaa rauhallisesti elämäänsä. Venäjällä elämä on rauhallista ja turvallista, toisin kuin Ukrainassa tällä hetkellä. Tämän hetkinen hallitus vain kaappasi vallan, niin ei voi tehdä. Läntiset mediat eivät anna tapahtumista oikeaa kuvaa. Ystäväni englannista lähetti minulle artikkelin, jossa Venäjää syytettiin sotatoimista Ukrainassa. Lännessä Putinista ei vain pidetä, koska hän on vahva poliitikko. Minun mielestäni hän toimii oikein, ja täällä hänen kannatuksensa vain kasvaa, kertoo Tamara Fjodorovna.

– Mielestäni on tärkeää, että ihmiset saavat itse tänään päättää kohtalostaan. Venäjän kannalta toki presidenttimme tietää parhaiten, en minä. Krimin tilanne muistuttaa hyvin paljon Kosovoa. Ja kun Kosovo irtaantui Serbiasta, ei se ollut kenellekään ongelma. Talouspakotteet Venäjää vastaan olisivat lähinnä isku EU-maiden taloudelle, sillä niin moni maa on riippuvainen turismista, nimenomaan venäläisistä matkailijoista. Ja venäläiset voivat lomailla muuallakin kuin Euroopassa, kuten Egyptissä, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa, sanoo 27-vuotias Anna Gudakova.

– Krimin pitäisi tietysti kuulua Venäjälle, se olisi hyväksi kaikille osapuolille. Silloin me saisimme laivastomme Mustallemerelle vartioimaan rajojamme. Krimiläisille se tarkoittaisi parempia palkkoja, uusia tehtaita ja työpaikkoja. Tämän hetkinen hallitus Kiovassa on ilkeä omaa maataan kohtaan, kun hallituksen pitäisi olla rakastava, miettii Ivan Faroshovits.

– Jos Krimistä tulee osa Venäjää, herralle kiitos, jos Krimistä tulee itsenäinen, herralle kiitos. Eurooppa voi puhua mitä haluaa, mutta eivät heidän uhkauksensa toteudu. Talouspakotteet olisivat pahempi asia Euroopalle kuin Venäjälle. Kelle he sitten myisivät tuotteitaan, Kiinalleko?, sanooJuri Biljukov MTV uutisille.

– Historiallisista syistä olisi parempi, jos Krimistä tulisi osa Venäjää. Kiova on kaikkien venäläiskaupunkien äiti, ja Ukraina on historiallisesti osa Venäjää. On sanomattakin selvää, että muidenkin Ukrainan osien pitäisi liittyä Venäjään. Ainakin itäisen osan, ja Keski-Ukrainan.. Ja totta kai Kiovan. Kuten sanomme, Ukraina on Venäjän kehto. Suomihan on myös ollut osa meitä. Mutta Suomen tapaus on tietenkin erilainen, sillä kulttuuri on täysin erilainen, miettii Andrei Sergejev.

– Tilanne on tällä hetkellä hyvin outo. Pelkään Ukrainassa asuvien tavallisten kansalaisten puolesta, jos sota syttyy. Mitä nopeammin tilanne ratkaistaan, sitä parempi. Meille se olisi parempi, jos Krimistä tulisi osa Venäjää. Heille se olisi valitettavasti huono asia. Olen huolissani myös Venäjän tulevaisuuden puolesta, varsinkin jos meitä vastaan asetetaan pakotteita. Venäjän talous on vasta äskettäin alkanut toipua talouskriisistä, ja mahdolliset pakotteet vaikuttaisivat vientiimme, tavaroidemme myyntiin tai tuontiin, kertoo 30-vuotias Julia Makarova.

– Tämän hetkinen tilanne Ukrainassa on eduksi vain amerikkalaisille. He haluavat, että meriväkemme poistuu Mustaltamereltä. Venäjälle olisi hyvä, jos Krimistä tulisi osa Venäjää, silloin joukkomme voisivat jäädä niemimaalle. Paras olisi, jos koko Ukraina jakaantuisi kahtia Itä- ja Länsi-Ukrainaan. Varsinkin, jos länsimieliset nousevat valtaan Kiovassa, kertoo Mihail Tersanov.

– Tilanne Ukrainassa on hyvin outo, eikä ole selvää miten kaikki Kiovassa tapahtui. Tiedän vain sen, mitä tv:ssä puhutaan, ja tiedän, että tiedotusvälineissä valehdellaan. Tunnen ihmisiä, jotka vastustavat Krimin liittymistä Venäjään, koska silloin alueelle pitäisi antaa taloudellista apua. Meillä on jo omasta takaa paljon ongelmia, enkä ole varma, voisimmeko auttaa Krimiä ratkaisemaan niemimaan ongelmat, miettii Dinara Sjubaeva.

– Mielestäni Krimin pitäisi pysyä osana Ukrainaa. Niin on ollut, ja niin sen pitäisikin olla. Se on tosin paikallisten päätettävissä, sanoo lyhyesti Andrei Andrejev.

– En osaa sanoa, mikä olisi paras ratkaisu Krimille. Minulla on useita ystäviä Ukrainassa, ja toivon, että heidän kannaltaan kaikki päättyy rauhallisesti. Olen alkujani Moldovasta, ja tämän hetkinen tilanne muistuttaa hyvin paljon tilannetta, joka meillä oli Transnistrian kanssa, kun konflikti hallituksemme ja alueen hallituksen välillä alkoi. Silloin ihmisiä kuoli. Nyt välillämme kulkee raja, summaa Katja Poshka.

 

Lue myös:

    Uusimmat