Mainos

MTV Kataloniassa: Kun joku näkee poliisin, äänestyspaikan eteen tehdään ihmisketju – "Haluamme jättää Espanjan lopullisesti, koska emme halua kuulua siihen"

3:39

Kataloniassa järjestetään tänään kiistelty ja Espanjan keskushallinnon mielestä laiton kansanäänestys itsenäisyydestä. MTV Uutisten Janne Hopsu seuraa äänestyksen etenemistä paikan päällä.

Poliisiauto ilmestyy kulman takaa ja ajaa Antoní Balmanyan koulun taakse El Camp de L’Arpa del Clotin kaupunginosassa Barcelonassa. Joku huutaa ”poliisi”, ja äänestäjät muodostavat saman tien ihmisketjun koulun oven edustalle. Tarkoituksena on pitää äänestyspaikka auki.

Sankka joukko äänestyshaluisia oli kerääntynyt jo puoli yhdeksältä koulun eteen – puoli tuntia ennen ovien aukeamista.

Osa ihmisistä seisoi ovien edessä ihmismuurina, osa odotti jo jonossa äänestämistä, osa seisoi pihanurmella tai istui penkillä. Jotkut tuijottavat älykännykkäänsä, joku tupakoi.'

Rauhallinen puheensorina ja harmaa sunnuntai-aamu eivät anna ymmärtää, että kansanäänestys olisi kiistelty asia. Madrid pitää sitä laittomana.

Äänestyshuoneita on Kataloniassa auki vain siellä täällä. Sen järjestäjät päättivät hieman ennen uurnille pääsyä, että halukkaat voivat poikkeuksellisesti äänestää missä kykenevät, koska virkavalta yrittää estää äänestyksen.

– Tämä äänestys ei toteudu tarvittavien vaatimusten mukaan, se on totta, mutta ei ole muuta keinoa. He (Espanjan hallitus) ei ole jättänyt muuta mahdollisuutta, pohtii Iván Rodríguez.

Hieman ennen aamuyhdeksää äänestyksen paikkavastaava antaa ohjeita jonon muodostukselle ja muistuttaa pysymään rauhallisena. Kuuluu aplodeja ja eläköön-huutoja.

– Demokratiassa määrää aina kansan mielipide, jos halutaan jotain heiltä pitää kysyä, onko se ”kyllä” tai ”ei”. Jos kaikki haluavat ”ei”, sitten asia on niin. Jos haluavat ”kyllä”, sama juttu”, sanoo Emma Mari.

Sade kiihtyy, ja sateenvarjot peittävät ovensuun. Ihmisketju on taas tiivistynyt. Yhteishenkeä korotetaan laulamalla ja kannustushuudoin.

– Jos muistan oikein, maailmassa on 191 itsenäistä valtiota, ja haluamme jättää Espanjan lopullisesti, koska emme halua kuulua siihen, sanoo Francisco Muné.

Hetkeä aiemmin Muné oli sanonut, ettei häntä haittaa tulla kuvatuksi.

Kuvatessani videokameralla ihmisketjua, eräs henkilö tuli sanomaan, ettei heitä kannata kuvata, koska siitä voi seurata heille vaikeuksia.

Suurinta osaa kamera ei haittaa lainkaan, heitä kiinnostaa mistä tulen ja puhuvat mielellään.

Joku tulee näyttämään kännykältään videopätkää, missä poliisi yrittää pampuin estää äänestämistä. Kaikki eivät tätä odottaneet, ja se näkyy äänensävyssä.

Eräs vanhempi mies tulee kuitenkin kysymään ja pyytämään, että näyttäisin kuvaamani videopätkän paikallispoliisi Los Mossoseista. Hän ei halua näkyä kuvissa. Katalonian oma poliisi Mossos käykin paikalla.

Kolme poliisia kävelee aplodien saattelemana väkijoukon eteen. He katselevat hetken, yksi heistä puhuu radiopuhelimeen, jonka jälkeen poliisit poistuvat. Tilanne on ohi - ainakin tältä erää.

Ilmeisesti kansalliskaartin helikopteri kuitenkin lentää vähän välilä Balmanyankin koulun yli. Muistutus siitä, että keskusvalta vastustaa itsenäisyyshanketta, ja on läsnä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.