MTV Istanbulissa: Epätietoisuus maassa jatkuu – pelkona kääntyminen islamistiseen suuntaan

Turkin armeijan vallankaappaus jäi viikonloppuna vain yritykseksi, mutta maassa vallitsee edelleen epätietoisuus tulevasta.  

MTV:n kirjeenvaihtajan Petri Sarasteen mukaan tilanne Istanbulissa on rauhoittunut, mutta kaupungissa vallitsee edelleen pelonsekainen ja jännittynyt tunnelma.

– Kaikki ihmettelevät, miten maa selviää vallankaappausyrityksen jälkeen eteenpäin ja mitä tästä seuraa, Saraste kertoo.

Seuraukset ovat näkyneet erityisesti Turkin taloudessa. Matkanjärjestävät ovat peruneet matkojaan Turkkiin ja lisäksi Turkin liiran kurssi on ollut laskussa. Suomessa ulkoministeriö on kehottanut välttämään ylimääräistä matkustusta Turkkiin.

– Kyllähän tämä kaikki vaikuttaa. Presidentti Recep Tayyip Erdogan yrittää tuoda vakautta mahdollisimman nopeasti ja saada sijoittajat vakuutettua siitä, että maa on taas oikealla ja vakaalla tiellä.

Pidätykset jatkuvat Turkissa –"Vallankaappaajat halutaan hirtää" 3:14

Erdogan on muun muassa kehottanut kansalaisia osallistumaan kaduille kansankokouksiin näyttämään, että turkkilaiset pitävät edelleen yhtä. 

– Ihmiset pelkäävät sitä, että Turkki muuttuu yhä enemmän Erdoganin yksin hallitsemaksi maaksi, jossa koko poliittinen oppositio ja kapinoitsijat niputetaan yhteen porukkaan. Tällä olisi vaikutuksia jo sananvapauteen ja yksilöiden oikeuksiin.

Sarasteen mukaan ihmiset myös pelkäävät, että Turkki alkaa kääntyä kohti islamistista suuntaa. Maassa on väläytelty jopa kuolemanrangaistuksen palauttamista perustuslakiin, mikä kääntäisi osaltaan maan kehitystä taaksepäin.

Presidentti Erdogan on ilmoittanut, ettei hän sulje kuolemanrangaistuksen mahdollisuutta pois.

– Tämä olisi selvä signaali esimerkiksi Turkin toivomalle EU-jäsenyydelle, Saraste arvioi.

Erdoganin valta vahvistuu –"Villejä spekulaatioita" 2:58

Lue myös:

    Uusimmat