Mainos

MTV.fi:n lukijat kertovat influenssasta: "Kaamea tauti, luulin kuolevani"

Influenssa jyllää edelleen rajuna. Asiantuntijoiden mukaan A-viruksen huippu alkaa olla ohi, nyt odotetaan B-viruksen saapumista.

Influenssaan on kuollut sairaanhoitopiireiltä kerättyjen tietojen mukaan jo 19 ihmistä. Sairaalat kuormittuvat influenssan vuoksi, koska se voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja sitä myöden tehohoidon tarvetta.

MTV Uutiset keräsi Facebook-sivuilla sekä omassa kyselyssä lukijoiden kokemuksia talven influenssa-aallosta. Kyselyyn tähän mennessä vastanneista yli 4000 ihmisestä 23 prosentti oli sairastanut influenssan ja 73 prosenttia ei. Sairastuneiden kokemuksia ei käy kateeksi.

– Oireet olivat klassiset kova kuume, 39-40 astetta. Hirveä lihas- ja nivelsärky sekä päänsärky. Kävin kolme kertaa hakemassa jälkitautina tulleeseen keuhkoputkentulehdukseen antibiootit. Neljännellä.kerralla senkka oli n. 180 ja kuumetta edelleen 40.7 Eli uusi tulehdus tms. iski heti, kun antibioottikuuri loppui. Minut siirrettiin sairaalaan tiputukseen, olin 10 päivää. Antibioottia suoraan suoneen. Tauti tuhosi keuhkoputkistani värekarvat, mutta katson olevani onnekas, kun lopulta 3.5 kk sairastettuani toivuin. Näin kertoo Maria Skön.

– Sairastin tammikuussa, jonkun näistä lukuisista taudeista. Tiistaina alkoi kamala yskä ja kurkkukipu ja samana iltana alkoi horkka, jolloin kuume nousi lähelle 40 astetta ja joka paikkaa särki. Yskiessä tuntui, että pää räjähtää kamalan päänsäryn vuoksi. Seuraava ja sitä seuraava päivä meni unessa, ei jaksanut edes kääntyä sängyssä, keuhkoista sen verran ilma meni läpi, että hengissä selvisin juuri ja juuri. Vessassa käynnillä tuntui, että sydän lyö viimeisen kerran ja hyvä kun jaksoin sänkyyn takaisin raahautua. Näin karu kokemus influenssa oli Sari Lehmoselle.

Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Esa Rintala sanoo, että epidemia on pahin sitten pandemiavuoden 2009. Rintala kertoo, että Turussa hengityskoneen apua tarvinneet ovat olleet perusterveitä työikäisiä ihmisiä.

Lääkärit muistuttavat, että paras tartuntojen ehkäisijä on hyvä käsihygienia. Jos on käynyt julkisissa tiloissa, ennen käsien pesua ei kannata hieroa suuta tai silmiä.

– Ei iske edes infulenssa. Pesen käsiä monta kertaa päivässä, en ole niuho ruoasta, en syö rahkaa enkä käy punttisalilla, sanoo Maarit Turunen.

– 125mg c-vitamiinia veteen + 30mg zinkiä ympäri vuoden, en muista koska on ollut viimeksi. Ei rokotteita, neuvoo Atso Lehto.

Joni Niirasella jäävät aurinkoiset talvipäivät näkemättä

- Tässä sitä varuskuntasairaalassa maataan keuhkokuumeessa, mies kertoo.

– Sain koko kehooni voimakkaan "kipeäksi tulemisen" tunteen, joka paikkaan koski, ihoon ja lihaksiin, päähän. Kuumetta oli 15 päivää putkeen. En päässyt ylös. Edelleen yskä ja nuha sekä heikko olo. Sairastuin uudenvuoden aattona ja nyt 15.2. Ravinteita ja lepoa. Tää influenssa on todella kipakkaa kamaa, vetää salimiehenkin täysin nollille. Rankasta kokemuksesta kertoo nimimerkki Aikamoinen.

THL:n erikoistutkija Niina Ikonen kertoi pari päivää sitten MTV Uutisten haastattelussa, että kausi-influenssan huippuviikot näyttäisivät olevan jo takana päin ja rokotteen ottaneet ovat saaneet hyvän suojan.

Lääkärit kehottavat sairastuneita omalta osaltaan olemaan levittämättä tauita ja pysyttelemään kotona sairauden aikana. Kyselyyn vastanneiden influenssan sairastaneiden kertomuksista päätellen liikkumisen tarve ei ole ollut kovin suuri.

– Yksi pahimmista taudeista jonka olen sairastanut. Otin rokotteen muutama viikko sitten mutta tuli silti. Kuume, lihaskivut, päänsärky, ruokahaluttomuus, ja normaalista taudista poikkeava pyörrytys ja pahoinvointi. Nyt on kuume laskenut ja toivottavasti voiton puolella jo, kirjoittaa nimimerkki Tommy.

– Karmea tauti! 40 kuumetta, luulin kuolevani, kertoo Mamma59.

 

 

 

 

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja