MT: Vain pari prosenttia suomalaisista kannattaa kokonaan yksityistä vanhustenhoitoa

Satoja ilmoituksia vanhustenhoidosta –"Hoivassa paljon ongelmia" 2:12
Video: Satoja ilmoituksia vanhustenhoidosta – "Hoivassa paljon ongelmia"

Maaseudun Tulevaisuus -lehden kyselytutkimuksen mukaan vain pari prosenttia suomalaisista kannattaa kokonaan yksityistä vanhustenhoitoa.

Vasemmistopuolueiden ja perussuomalaisten äänestäjät pitävät julkisesti tuotettua vanhustenhoitoa mieluisampana kuin yksityisen ja julkisen sektorin yhteistä palveluntuotantoa. Vasemmistoliiton kannattajista yli puolet kannattaa pelkästään julkisesti tuotettuja vanhuspalveluita.

Yksityisten yritysten tuottamiin vanhuspalveluihin luottavat eniten kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden äänestäjät.

Julkisen palvelun ja yksityisten palveluntuottajien yhdistelmää kannattavat eniten kokoomuksen ja keskustan äänestäjät.

Nuoret yksityisen kannalla

Yli puolet suomalaisista haluaa sekä yksityisten yritysten että julkisen sektorin tuottavan vanhustenhoidon palveluita.

MT:n kyselytutkimuksen mukaan runsas kolmannes suomalaisista pitäisi vanhustenhoidon kokonaan julkisen sektorin tuottamana palveluna. Vain pari prosenttia suomalaisista kannattaa kokonaan yksityistä vanhustenhoitoa.

Suurimman, noin kuuden prosenttiyksikön kannatuksen yksityinen vanhustenhoito saa nuorilta alle 30-vuotiailta.

Pienituloiset kannattavat eniten julkista vanhustenhoitoa, suurituloiset taas eniten yksityisten yritysten järjestämää vanhustenhoitoa.

Yksityisissä hoitokodeissa havaitut puutteet nostivat aiheen otsikoihin

Vanhustenhoidon järjestäminen on noussut viime viikkojen puheenaiheeksi yksityisissä hoitokodeissa havaittujen puutteiden jälkeen. Viranomaiset ovat sulkeneet Esperi Caren ja Attendon hoivakoteja potilasturvallisuuden vaarantumisen takia.

Nykyisin vanhustenhoidosta vastaavat kunnat. Osa palveluista on suoraan kuntien tuottamia, osa on ostettu yksityisiltä hoivayrityksiltä. Maksukykyisille asiakkaille on tarjolla myös kokonaan yksityisiä hoivapalveluita. Jos hallituksen sote-uudistus toteutuu, vastuu vanhustenhoidosta siirtyy maakunnille.

TNS Kantar kysyi vanhustenhoidon järjestämisestä 1 036 suomalaiselta tämän kuun alussa. Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.  

Lue myös:

    Uusimmat