MT: Kunnista vuotaa kriittistä tietoa varautumisesta – "Ei pitäisi missään nimessä olla julkisesti nähtävillä"

Monet Suomen kunnat jakavat netissä kaikkien nähtäville arkaluonteisia tietoja resursseistaan ja keinoistaan varautua erilaisiin poikkeustilanteisiin, kertoo Maaseudun Tulevaisuus

MT kävi läpi kymmenien kuntien valmiussuunnitelmia, jotka oli julkaistu verkossa tai saatavilla julkisuuslakiin perustuvin tietopyynnöin.

Suunnitelmista käy ilmi esimerkiksi poikkeustilanteiden johtopaikkoja, suojatilojen sijainteja, Virve-puhelinten lukumääriä tai tietoja kiinteistöjen kyvystä liittyä varavoimajärjestelmiin.

Korkein hallinto-oikeus on linjannut, että kuntien tulee ehdottomasti salata yksityiskohtaiset tiedot esimerkiksi valmiusorganisaatioiden toiminnasta, niihin kuuluvista henkilöistä tai käytettävissä olevista resursseista. 

Tietoja olisi mahdollista käyttää esimerkiksi suunniteltaessa väkivaltaista iskua tai muuta vahingontekoa, jonka tarkoituksena on esimerkiksi pelastus- tai väestönsuojelutoiminnan lamaannuttaminen.

Erityisesti Venäjän uskotaan voivan olla kiinnostunut suomalaiskuntien valmiussuunnitelmista.

Lappeenrannan turvallisuuspäällikön Ari-Pekka Meurosen mukaan varautumiseen liittyviä tietoja ei tulisi julkaista, vaan mahdollisuuksien ja lain puitteissa salata. Kuntaliitto on Venäjän hyökättyä Ukrainaan kehottanut kuntia tarkistamaan valmiussuunnitelmat ja punnitsemaan uudelleen paikkatietojen jakamista.

Monien kuntien valmiussuunnitelmat on päivitetty viimeksi ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Lue myös:

    Uusimmat