Mosulissa edelleen Isisin taistelijoita – pääministeri julisti kaupungin vapautetuksi eilen

Mosulissa edelleen Isisin taistelijoita 4:09

Hajanaiset taistelut Mosulissa ovat jatkuneet, ja yksittäiset Isis-sotilaat tekevät yhä vastarintaa. Irakin pääministeri Haider al-Abadi julisti eilen, että taistelu äärijärjestö Isisin ajamiseksi vallatusta kaupungista on voitettu. 

CMI:n Irak-ohjelman johtajan Hussein Al-Taeen mukaan on vaikea arvioida, milloin voidaan puhua Mosulin täydellisestä vapauttamisesta. 

– Monet irakilaiset kansalaisjärjestöt, jotka ovat paikalla Mosulissa, ovat sanoneet, että 10 prosenttia kaikista isisläisistä on soluttautunut siviileihin ja pitää matalaa profiilia ja seuraa tilannetta. 

Mosulissa on ratkaistavana valtava humanitaarinen kriisi. Kaupunki on raunioina, ja sieltä on paennut yli 900 000 siviiliä, jotka haluaisivat palata koteihinsa.

Al-Taee sanoo, että toiveena on aloittaa Mosulin jälleenrakennus mahdollisimman pian. 

– Se lähtee liikkeelle siitä, että peruspalvelut kuten vesi ja sähkö pyritään palauttamaan, ja sillä kosiskellaan ihmiset takaisin pakolaisleireistä.  

Moni ei kuitenkaan uskalla vielä palata kaupunkiin. Isisin uhka on yhä läsnä myös muualla Irakissa. 

– Isisillä on monta suunnitelmaa, ja se on aina kaksi askelta edellä, mutta irakilaisilla on nyt paljon enemmän tahtoa lyödä järjestö kokonaan, Al-Taee toteaa. 


Lue myös:

    Uusimmat