Moskovan pörssissä otettiin ensiaskel kaupankäynnin avaamiseksi, ja tuloksena oli karu nousu koroissa: "Jää nähtäväksi, sallitaanko vapaa kaupankäynti"

Kaupankäynti Moskovan pörssissä avautuu asteittain. Sen esikaupankäynnissä Venäjän valtionvelan kymmenvuotinen korko nousi heti korkeammalle kuin koskaan aiemmin. 

Valtion velkakirjojen esikaupankäynti on alkanut Moskovan pörssissä.

Analyysipalvelu Refinitivin mukaan valtionvelan kymmenvuotinen korko nousi esikaupankäynnin alkaessa 19,7 prosenttiin. Kyseessä korkein lukema, mihin kymmenvuotinen korko on koskaan noussut.

Esikaupan edetessä korko asettui Refinitivin mukaan noin 13 prosenttiin.

Venäjän keskuspankki kertoi perjantaina, että kaupankäynti Moskovan pörssissä avataan asteittain. Keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina ei kuitenkaan kertonut, milloin varsinainen osakekauppa alkaa.

Keskuspankki päätti perjantaina säilyttää keskeisen ohjauskoron nykyisellä tasolla eli 20 prosentissa. Keskuspankki perustelee päätöstä Venäjän talouden massiivisella rakennemuutoksella, joka johtaa voimakkaaseen, mutta väliaikaiseen inflatoriseen kehitykseen.

Analyytikko: Vapaa kauppa johtaisi romahdukseen

Handelsbankenin analyytikko Timo Heinonen arvioi, että jos Moskovan pörssissä jossain välissä sallitaan taas vapaa kauppa, pörssissä nähdään raju romahdus.

Hän ei lähde kuitenkaan arvioimaan, millainen romahdus pörssissä mahdollisesti nähdään.

– Onko sillä merkitystä, putoaako pörssi 50 vai 70 prosenttia? Jää nähtäväksi, sallitaanko vapaa kaupankäynti. Tuntuisi vähän hassulta, että markkinan annetaan aueta, ja sitten se romahtaa totaalisesti.

Heinonen pitää mahdollisena, että kaupankäynti keskeytetään aikanaan, jos se lähtee pahaan pudotukseen. Kaupankäyntiin voidaan myös asettaa pysäyttäjiä, jotta toimeksiantoja ei voi antaa esimerkiksi alle tietyn rajan.

Lue myös:

    Uusimmat