Mainos

Mopokortti vaaditaan vuoden vaihteessa uusilta mopoilijoilta

Uusilta mopoilijoilta vaaditaan vuoden vaihteen jälkeen mopolla ajamiseen oikeuttava mopokortti. Eduskunta päätti asiasta tänään. Uuden mopoja koskevan tieliikennelain on määrä tulla voimaan vuoden vaihteessa, mutta asia vaatii vielä presidentin hyväksymisen.

Uusilta mopoilijoilta edellytetään ajoluvan saamiseksi 15 vuoden ikä sekä ajoluvan teoriaosuuden suorittaminen. Erillistä ajokoetta tai kurssia ei tarvitse suorittaa. Kortti vaaditaan kaksi- ja kolmipyöräisten mopojen kuljettamiseen, joissa on enintään 50 kuutiosentin moottori ja joiden suurin sallittu nopeus on 45 kilometriä tunnissa. Ajoluvan hinnaksi tulee 270 markkaa. Poliisi perii ajokorttiluvan myöntämisestä 200 markkaa, mikä sisältää kortin valmistamisesta aiheutuvat kustannukset. Ajoneuvohallintokeskus perii teoriakokeen suorittamisesta 70 markkaa. Lisäksi kustannuksia tulee lääkärintodistuksen hankkimisesta.

Kortin terveysvaatimukset ovat samat kuin traktorikortissa. Mahdollinen vapaaehtoinen koulutus jää oppilaan kustannettavaksi. Nelipyöräisen mopon, jonka teho ja nopeus ovat samat kuin kaksi- ja kolmipyöräisissä, kuljettamiseen vaaditaan yhä 18 vuoden ikä sekä B-luokan ajolupa. Pienitehoisen mopon kuljettamiseen riittää yhä pelkkä 15 vuoden ikä. Tällainen mopo kulkee korkeintaan 25 kilometriä tunnissa, siinä on polkimet ja tehoa enintään yksi kilowatti.


Ajoluvalla pyritään lisäämään mopoilijoiden vastuuta omasta liikennekäyttäytymisestään, jotta mopo-onnettomuudet vähenisivät. Toinen syy on mopoilijoilta vaadittavien taitojen kasvaminen: vuonna 1998 mopot häädettiin kevyen liikenteen väyliltä autojen joukkoon, ja samalla mopojen nopeutta lisättiin 45 kilometriin tunnissa. Mopoilijoista vakaviin onnettomuuksiin joutuvat erityisesti nuoret 15-17-vuotiaat sekä iäkkäät yli 65-vuotiaat mopoilijat. Lisäksi ongelmaa on ajo-oikeudettomien 10-14-vuotiaiden onnettomuuksista.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.