Mopoilija tuli kolmion takaa eteen, autoilija kaahasi päin Ulvilassa: 15-vuotiaan pojan kuolemantuottamuksesta jaettiin tuomiot

Onnettomuuden aikaan alaikäinen mopokuski jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Oikeus katsoi, että ystävän menetys oli aiheuttanut hänelle suurta kärsimystä kolmivuotiseksi venyneen oikeusprosessin aikana.

Satakunnan käräjäoikeus on antanut tuomionsa Ulvilassa heinäkuussa 2018 tapahtuneesta kuolonkolarista, jossa henkilöauto ja mopo törmäsivät toisiinsa Kirkkotien ja Saarentien risteyksessä ilta-aikaan.

15-vuotiaan mopokuskin kyydissä ollut samanikäinen poika kuoli törmäyksessä.

Henkilöautoa kuljetti 1999 syntynyt nainen, jonka kyydissä oli naismatkustaja. Kaikki kolariin osalliset saivat fyysisiä vammoja.

Sekä mopoilija että autokuski katsottiin syylliseksi 15-vuotiaan mopomatkustajan kuolemaan. 

Odotti kolme vuotta oikeudenkäyntiä

Käräjäoikeus tuomitsi mopoilijan liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta nuorena henkilönä. Koska oikeudenkäynti oli viranomaisten toiminnan vuoksi viivästynyt ja nuorukainen oli tekoaikaan alle 18-vuotias, hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen.

Esitutkinnan aloittamisesta käräjäkäsittelyyn ehti kulua aikaa yli kolme vuotta. Käräjäoikeuden mukaan esitutkinnassa oli tehty kaikki tutkintatoimet vuonna 2018 lukuun ottamatta mopoon törmänneen auton nopeustutkimuksia, joita oli jatkettu vasta vuonna 2020. 

Käräjäoikeus huomioi, että fyysisten vammojen lisäksi nuorelle miehelle oli aiheutunut suurta henkistä kärsimystä hänen ystävänsä kuolemasta. 

Mopopojan vammantuottamuksen syytekohta liittyi auton kyydissä olleen naismatkustajan vammoihin. Hänen niskansa oli retkahtanut törmäyshetkellä niin, että hänelle syntyi lievä aivovamma.

Nainen muisti törmäyshetkestä sen, että mopo oli törmännyt autoon ja autosta nousi savua. Hän oli menettänyt tajuntansa ja havahtunut myöhemmin auton turvatyynystä tulleeseen hajuun. 

Autoilijalle ehdollista 

Mopoon törmännyttä henkilöautoa kuljettanut 1999 syntynyt nainen tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta 60 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Myös hänen rangaistuksessaan oikeus huomioi oikeudenkäynnin viivästymisen ja sen, ettei naisella ollut aiempaa rikoshistoriaa.

Nainen oli ajanut neljänkympin rajoitusalueella ainakin 70 kilometrin tuntinopeudella. Käräjäoikeuden mukaan nainen oli toiminut törkeän huolimattomasti ylinopeutta ajaessaan, ja hänellä olisi ollut edellytykset havaita eteensä kääntyvä mopo hyvissä ajoin.

Mopoilija oli arvioinut virheellisesti, että ehtisi kääntyä risteyksestä vasemmalle ennen kovaa vauhtia ajaneen auton tuloa. Auto oli kuitenkin törmännyt mopoon oikealla etukulmallaan ja kyljellään lähes välittömästi mopon tultua tielle kärkikolmion takaa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siihen voi hakea muutosta hovioikeuteen valittamalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja