Mainos

Moottoripyöräjengiläisiä vankilaan

Kaksi miestä tuomittiin tänään kumpikin lähes kolmen vuoden vankeusrangaistuksiin Lahden viimesyksyisessä moottoripyöräjengiläisten pahoinpitelyjutussa.

Ampumispaikka

Käräjäoikeus tuomitsi helsinkiläiset Kai Tapio Blomin, s. 1966, 2 vuoden ja 6 kuukauden ja Andrei Antoni Jenskon, s. 1975, 2 vuoden ja 7 kuukauden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Blomilla ja Jenskolla on ennestään rikosrekisteri. Tuomioita on tullut mm. ampuma-aserikoksista. Syyttäjä vaati kahdelle miehistä törkeästä pahoinpitelystä vähintään kolmen vuoden ehdotonta tuomiota ja heitä avustaneelle miehelle kahden vuoden tuomiota. Kolmannen miehen osalta syytteet kuitenkin hylättiin.

Lokakuisen pahoinpitelyn motiivi jäi yhä epäselväksi. Sekä pahoinpidelty että syytteessä olleet olivat varsin vaitonaisia tapahtumista. Tapahtumien selvittelyä haittasi myös todistajien vastahakoisuus. Huonomuistisuudesta kärsivät etenkin todistajina kuullut jengiläiset tai heidän ystävänsä. Oikeudenkäynnin syynä oli viime lokakuussa Lahdessa Lounaankadulla sattunut aseellinen välienselvittely. Bandidosin moottoripyöräjengiläiset ampuivat ex-cannonballilaista reiteen ja pahoinpitelivät hänet myös potkimalla ja lyömällä. Pahoinpitelijöistä Blom on Bandidosin täysjäsen ja Jensko ns. kokelas.

Istunto siirtyi poliisitaloon

Tänään päättynyttä oikeudenkäyntiä leimasivat ennätystiukat turvatoimet. Käräjäoikeus istui turvallisuussyistä poliisitalossa. Talon ympärillä oli vahvoja poliisiketjuja, ja rakennukseen johtavat tiet oli suljettu. Oikeussaliin pyrkineet joutuivat perusteelliseen turvatarkastukseen. Poikkeuksellisen järeät toimet johtuivat jutun ensimmäisen käsittelyn yhteydessä sattuneesta välikohtauksesta.

Oikeudenkäynti katkesi pari viikkoa sitten jengiläisten keskinäiseen ammuskeluun istunnon lounastauolla. Tulituksessa kuoli kolme jengiläistä, mm. Bandidosin Suomen osaston puheenjohtaja. Poliisin mukaan tulitus oli kostoisku.

Motiivi ei käynyt selville

Syyttäjä Anne Åstedt sanoi loppulausunnossaan, että Lounaankadun tapahtumien kulussa aika ja paikka ovat selvät. Sen sijaan motiivi on täysin epäselvä, "mikä ei vastaavissa tapauksissa ole poikkeuksellista". Syyttäjän mukaan jutun tuomitut olivat pahoinpitelypäivänä 24. lokakuuta ajaneet autolla Helsingistä Lahteen. Kolmas jengiläinen tiettävästi opasti heidät pahoinpitelyn kohteen luo. Pahoinpitelyn jälkeen tuomitut ajoivat Lahdesta Mikkeliin ja sieltä edelleen Helsinkiin. Miesten retkeä selvitettiin mm. huoltoaseman valvontakameran otoksilla. Miehet saatiin kiinni myöhemmin samana päivänä Helsingissä.

Tekninen näyttö jäi vähälle

Pahoinpitelyssä käytettiin todistajien mukaan pistoolintapaista asetta, mutta tekovälinettä ei kuitenkaan ole löydetty. Tuomittujen oikeusavustajat kiinnittivätkin huomiota lähinnä siihen, että miesten syyllisyydestä ei juuri ollut teknistä näyttöä.

Blomin avustajan mukaan hän ei vielä kertaakaan yli 30-vuotisen uransa aikana ole törmännyt tapaukseen, jossa ammuskelusta syytetään ilman näyttöä ruutisavusta käsissä tai vaatteissa. Puolustuksen mukaan myöskään syyttäjän esille tuomat puhelinsoittotiedot eivät olleet riittäviä näytöksi syyllisyydestä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.