Mainos

Mönkäre: Henkilöstön vaihtuvuus on vanhustenhuollon ongelma

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) pitää vanhustenhuollon keskeisimpinä ongelmina avohoidon kehittymättömyyttä ja tilapäisen henkilökunnan suurta määrää. Ministeriö selvittää parhaillaan hoidon laatuun liittyviä ongelmia ja aikoo antaa yhdessä Kuntaliiton kanssa ohjeet, joilla hoidon laatua pyritään turvaamaan.

Kolmannes laitoshuollon henkilöstöstä on tilapäistä ja tämä ei Mönkäreen mielestä voi olla vaikuttamatta hoitokäytäntöjen sujuvuuteen. Työntekijät voivat olla hyvin koulutettuja, mutta vaihtuvuus aiheuttaa työssä omat ongelmansa, katsoo Mönkäre. Työntekijöiden kiire ja vaihtuvuus ovat laitoshoidossa olevien vanhusten ja heidän omaistensa yleisimpiä tyytymättömyyden aiheita. Vanhukset kokevat olevansa ulkopuolisia ja sekä omaiset että työntekijät puhuvat heidän ohitseen.

Myös avohuollon kehittymättömyys on Mönkäreen mielestä yksi keskeinen ongelmien syy. Avohoidon tuettua asumispalvelua ei ole kehitetty riittävästi ja tästä syystä suhteellisen hyväkuntoisetkin vanhukset voivat joutua laitoshoitoon. Mönkäre sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että vanhusten laitoshoitoon on nyt alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Laitoshoidon ongelmien poistaminen on iso haaste kuntien sosiaali- ja terveydenhuollolle lähivuosina.

Mönkäre uskoo, että monissa Suomen kunnissa vanhustenhuolto on kuitenkin erittäin laadukasta ja sitä kehitetään koko ajan. Koko valtakunnan tasolla laitospalveluja ei ole juurikaan purettu, mutta kuntakohtaiset erot ovat kuitenkin erittäin suuria. Mönkäre puhui lauantaina Imatralla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.