Moni uskoo, että talouskasvun hidastuminen edesauttaa ilmastonmuutoksen hillintää – todellisuus ei ole näin yksinkertainen: Näin taloutta voi kasvattaa kestävästi!

Moni uskoo, että talouskasvun hidastuminen edesauttaa ilmastonmuutoksen hillintää – asiantuntija kertoo vinkit: Näin taloutta voi kasvattaa kestävästi! 5:52
Sitran Mari Pantsar kertoo, että talouskasvun hidastuminen ei ole suorassa yhteydessä päästöjen vähenemiseen.

Suomen valtion talouskasvun uskotaan hiipuvan lähivuosien aikana. Tästä herääkin kysymys, onko talouskasvun hiipuminen hyvä asia ilmaston kannalta.

Sitran Mari Pantsarin mukaan ihmiset usein olettavat, että talouden kasvaessa myös päästöt nousevat. Todellisuudessa talouden kasvu ei ole huono asia ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta.

– Jos ajatellaan sitä, että meidän pitää siirtyä vähähiiliseen maailmaan muutaman vuoden kuluessa, niin julkinen raha ei tähän riitä, vaan tarvitaan yksityistä rahaa.

– Yksityistä rahaa on äärimmäisen vaikea houkutella mukaan. Me voidaan ajatella vaikka meitä kuluttajia. Jos pitäisi vaihtaa runsaspäästöinen auto vähäpäästöiseen autoon ja me emme ole varmoja onko vuoden päästä työpaikkaa, niin me emme ehkä tee sitä investointia. Uskon, että meidän pitää saada talous kasvuun ja sitten me saamme niitä investointeja.

Luonnonvarojen kulutus ei lisäänny talouskasvun aikana

Talouskasvu ei automaattisesti tarkoita myöskään luonnonvarojen lisääntyvää kulutusta.

Suomi on ollut tässä hyvä esimerkki, sillä Suomi on onnistunut vähentämään 21 prosenttia päästöjä vuodesta 1990 vuoteen 2017 ja samaan aikaan Suomen bruttokansantuote on kasvanut 180 prosenttia.

Cleantech-keksinnöt yhtenä ratkaisuna

Yksi tapa nostaa taloutta ja samaan aikaan vähentää päästöjä ja luonnonvarojen käyttöä on lisätä cleantech-keksintöjä.

– Se tarkoittaa sitä, että tehdään samoja asioita, mitä tehdään tänä päivänä, mutta vähempi päästöisesti ja vähemmillä luonnonvaroilla, kertoo Pantsar.

Pantsar antaa esimerkin autoilusta, jossa liikkuminen voitaisiin tuottaa palveluna.

– Tällä hetkellä melkein joka perheellä on auto ja autot seisovat lähes 98 prosenttia ajastaan käyttämättöminä. Jos saataisiin cleantechin perusteisia ratkaisuja, niin silloin autojen määrä liikenteessä vähenisi ja energia pienenisi.

– Samalla ihmiset pääsevät yhä liikkumaan, mutta luotaisiin uutta liiketoimintaa ja sen myötä talouskasvua.

Lue myös:

    Uusimmat