Modernia talotekniikkaa vanhaan hirsitaloon

Paloturvallisuus on vanhassa hirsirakennuksessa keskeisen tärkeä asia. Myös seurantakohteeseemme asennettiin automaattinen sammutusjärjestelmä. Sen vesijohdotukset lähtevät vesimittarilta, kun päävesijohdosta vedetään sammutusjärjestelmälle oma haaransa. Kaikkiin huoneisiin – lukuun ottamatta pesuhuoneita ja vessoja – asennettiin suutin, jonka sammutusala kattaa noin 25 neliötä. Isoissa huoneissa niitä käytettiin tarpeen mukaan useampia.

Järjestelmän toiminta on varmistettu useammalla tavalla. Kullekin suuttimelle tulee yksi tai kaksi syöttöputkea, minkä jälkeen ne haarautuvat taas seuraaville suuttimille, joille tulee oma syöttö myös pääsyötöltä. Paluuputki johtaa suuttimista WC-istuimen huuhteluun, joten sammutusjärjestelmän paineen – vähimmillään kolme baria – voi todeta helposti jokaisen huuhtelun yhteydessä. Samalla vesi vaihtuu putkistossa koko ajan.

Järjestelmän toiminta perustuu lämpötilan nousuun. Jos huoneen lämpötila nousee 68 asteeseen, sprinklerin päässä oleva ampulli rikkoutuu ja vesi alkaa suihkuta seinille ja kattoon.

"Periaatteena on huuhdella kaikki materiaalit siten, ettei huoneen lämpötila pääse nousemaan 100 astetta korkeammaksi", kuvailee Uponor Suomi Oy:n tuotepäällikkö Kati Perttilä. Palomiestenkin on paljon helpompi tulla tilaan, jossa palolämpötila on matala. "Järjestelmä pystyy tosin monissa tapauksissa sammuttamaan koko tulipalon, jolloin palomiehille jää vain jälkihoito."

Järjestelmä sisältää hälytysventtiilin, jolta lähtee suuttimen lauetessa hälytys talon muihin palohälyttimiin. Signaalin voi halutessaan määrätä lähteväksi kauko-ohjattuna myös sopivalle vastaanottajalle, joka voi olla vaikkapa vartiointiliike. Sama voidaan osoittaa ovi- ja liiketunnistimien antamille hälytyksille.

Näitä valvontatoimia hoitaa talotekninen sähkökeskus. Rakennuksen koko ohjausjärjestelmä on integroitu tähän keskukseen – se pitää toki sisällään myös tavanomaisen sähkökeskuksen. Sen avulla voidaan säätää tarpeen mukaan ilmanvaihtokoneiston toimintaa: esimerkiksi saunottaessa, keskuspölynimuria käytettäessä, tai kun sytytetään tuli takkaan tarvitaan normaalia suurempi määrä korvausilmaa. Hiilidioksidin tuotanto on yöllä suuri makuuhuoneissa, jolloin niiden ilmanvaihtoa tehostetaan. Järjestelmä ohjaa myös lämmön tuontia taloon talvisaikaan ja vastaavasti viileän ilman saantia kesällä. Kahden ilmanvaihtokoneen ansiosta rakennus on helppo jakaa vyöhykkeisiin.

Tutkittua tietoa IV-koneista

Ilmanvaihtokoneet ovat nykyaikaisessa talossa olennaisen tärkeässä osassa. Rakennusmaailma -lehti testasi viimeisessä numerossaan lämmön talteenottolaitteistolla varustettuja ilmanvaihtokoneita. Kokeiltavina oli kuusi perinteistä mallia ja kolme hieman kehittyneempää tekniikkaa edustavaa vertailukonetta.

Testissä tutkittiin koneiden energiatehokkuus – hyötysuhde ja sähkönkulutus – sekä niiden tiiveys eli vuodot koneesta ulkopuolella tai poistopuolelta tulopuolelle. Lisäksi mitattiin ilmavirta ja katsottiin samalla, pitävätkö valmistajien ilmoittamat litramäärät paikkansa. Huomiota kiinnitettiin myös koneiden meluisuuteen sekä käyttömukavuuteen ja huollettavuuteen.

Erot osoittautuivat varsin pieniksi mutta kärki saatiin kuitenkin erottumaan:

Ilto 440 Control 8,7
Kair Elegance 140-SP 8,3
Vallox Digit SE 7,9
Deekax Talteri DIVK-430/D 7,7
Enervent Pingvin 120 ECE 7,7
Parmair Iiwari KxSEK 7,7

Verrokkeina olleet tasavirtakoneet puolestaan selviytyivät seuraavasti:

Iltox 100 DCV Control 9,1
Enervent Pingvin Eco ECE 8,4
Parmair Eximus JrS 140 7,8

Lisätietoa sammutusjärjestelmästä: Uponor Suomi Oy, www.uponor.fi

(JKA 30.3.2007)

Lue myös:

    Uusimmat