Modernia Tallinnaa: Rotermannin kortteli

Tallinna on kaupunki, joka säilyttää siteet historiaansa. Monissa paikoissa pääseekin ikään kuin siirtymään hetkeksi menneeseen. Jos haluaa nähdä, mihin päin kaupunki on menossa 2000-luvulla, pitää lähteä kiertelemään Rotermannin kortteliin.

Rotermannin kortteli on vanha teollisuuskompleksi, joka jää vanhankaupungin ja matkustajasataman väliin. 10 vuotta sitten tässä oli rypäs ränsistyneitä entisiä teollisuusrakennuksia - nyt paikalla on vilkas kaupan ja kulttuurin keskus, jonka avantgarde-arkkitehtuuri kertoo vahvaa kieltään siitä, miten tämän päivän Tallinna rakentaa itseään ja luo uutta.

Kyseinen teollisuusalue sai alkunsa vuonna 1829, kun baltiansaksalainen liikemies Christian Abraham Rotermann osti maan ja käynnisti rakennustarpeita myyvän torin. Myöhemmin Rotermann ja hänen sukunsa siirsivät tavaratalonsa tälle paikalle, ja koko 1800-luvun ajan alue laajeni käsittäen lopulta mm. sahan, kehräämön ja viinanpolttimon. 1900-luvun taitteeseen tultaessa Rotermannien tehtaat muodostivat teollisuus-Tallinnan ytimen. Lopulta kuitenkin neuvostoajan sosialisointi ja välinpitämättömyys vaativat veronsa täälläkin.

Viron uudelleenitsenäistyessä vuonna 1991 Rotermannin kortteli kaipasi kipeästi uudistusta. Ja siitä lähtien on eri projekteilla pikku hiljaa puhallettu siihen uutta elämää.

Huomattavin näistä osasista on Rotermannin keskus, vuonna 2007 avannut trendikäs ostos- ja kulttuurialue. Keskus koostuu sekä kekseliäästi parannelluista tehdasrakennuksista että moderneista rakenteista, jotka yhdessä luovat sille aivan ainutlaatuisen ilmeen. Kauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden keskellä olevalla ulkotorilla myydään elintarvikkeita ja käsitöitä lämpiminä vuodenaikoina. Joulukuussa sen valtaa Joulutori. Aukio toimii myös Rotermannin keskuksessa järjestettävien festivaalien ja konserttien keskipisteenä.

Kulttuurielämyksiä Rotermannin korttelista etsivät voivat vierailla Loovalassa, joka on taiteilijakollektiivi ja studioiden yhteenliittymä, jossa taiteilijat työskentelevät ja esittelevät töitään. Lähistöllä sijaitsee helposti tunnistettava Rotermannin vanha suolavarasto, joka tänä päivänä on Viron arkkitehtuurimuseona. Kesällä entinen jauhovarasto puolestaan muuntuu neuvostoaikaisten autojen ja moottoripyörien Made in USSR -nimiseksi näyttelyksi.

Lue myös:

    Uusimmat