Miten värit vaikuttavat persoonaamme ja mielialaamme?

"Kaikki tietävät, että keltainen, oranssi ja punainen herättävät ajatuksia ilosta ja rikkaudesta" – Delacroix. Onko tosiaan näin? Mikä väri on sinun inspiraatiolähteesi?

Värejä on kaikessa ja kaikkialla. Minne ikinä katsotkin, näet värejä ja niiden eriasteisia sävyjä. Kaikilla väreillä on oma merkityksensä ja jokainen meistä kokee värit omalla persoonallisella tavallaan.

Värit vaikuttavat meihin sekä psyykkisesti että fyysisesti. Ne voivat rauhoittaa, piristää, kiihottaa, masentaa tai esimerkiksi ahdistaa. Henkilön luonteesta ja mieltymyksistä riippuu se, miten eri värit eri tilanteissa koetaan. Toiselle keltainen saattaa olla piristävän positiivinen väri, kun taas toiselle sama väri saattaa viestiä sairaudesta tai ahdistuksesta.

Kulttuuri, ikä ja koulutus vaikuttavat

Värien merkitys vaihtelee eri kulttuureissa, mutta muutamilla väreillä voidaan luoda yleisiä mielleyhtymiä. Esimerkiksi valkoinen mielletään puhtauden ja neitseellisyyden väriksi, kun taas punainen intohimon ja rakkauden väriksi. Musta on yleisesti surun sekä juhlallisuuden väri. Itäisissä kulttuureissa valkoinen edustaa surun väriä.

Iällä on myös oma vaikutuksensa värivalintoihin. Pienet lapset pitävät kirkkaista pääväreistä ja yhdistelevät näitä reippaasti keskenään. Lapset saattavat kuvata surua yhtä hyvin vaaleanpunaisella kuin tummansinisellä.

Murrosikään tullessa värimaailman mieltymykset muuttuvat radikaalisti. Nuoret tytöt suosivat hempeitä pastellinsävyjä kun taas samanikäiset pojat vahvoja oransseja ja mustia värejä.

Aikuisiällä värimaailmasta löytyy jokaiselle omat henkilökohtaiset mieltymykset. Koulutuksella on katsottu myös olevan vaikutusta värien valintaan. Kouluttautuneet ihmiset suosivat pastellinvärejä sekä murrettuja maanläheisiä sävyjä. Vähemmän kouluttautuneet pitävät enemmän kirkkaista värisävyistä.

Päättäväinen punainen

Punainen on fyysisen elämän henki, sillä se uhkuu innostusta ja voimaa. Värinä se viestii tarmokkuutta, rohkeutta, jännitystä ja ennen kaikkea rakkautta sekä vahvoja tunteita.

Punaiseen väriin mieltyneet ihmiset ovat uudistajia, taistelijoita ja parhaimmillaan energisiä johtajia. Punainen väri antaa kantajalleen voimaa sekä itseluottamusta. Ujompikin henkilö saa punaiseen pukeutumalla itsevarmuutta ja rohkeutta.

Negatiivisina mielleyhtyminä punainen viestii sotaa, raakuutta, tyrannimaisuutta ja töykeyttä.

Sydämellinen oranssi

Oranssi on värinä herkempi kuin punainen. Henkilöt, jotka pitävät oranssista väristä, ovat sydämellisiä, rakastavaisia, optimistisia sekä hyväntahtoisia.

Värinä oranssi viestii ystävyyttä sekä keskipisteenä olemista. Negatiivisia oranssiin liitettäviä asioita ovat synkkyys, ylimielisyys, petollisuus ja turhamaisuus. Oranssi väri avartaa elämää ja ohjaa ihmisiä tavoitteissaan kohti määränpäätä.

Elämän mukanaan tuomat vastoinkäymiset on helpompi käsitellä oranssin värin vaikutuksessa. Oranssi parantaa ja auttaa vaikeuksien ylitse.

Energiaa keltaisesta

Keltainen on tieteilijän ja energisen ihmisen väri. Se auttaa keskittymään, innostumaan ja mukautumaan eri tilanteisiin. Keltaisen värin ystävät ovat terävä-älyisiä, positiivisia, oikeudenmukaisia sekä rehellisiä ihmisiä.

Värinä keltainen on raikas ja ennakkoluuloton. Keltainen voi olla myös kevyen kiihottava väri, tavallaan punaisen värin pikkuveli.

Keltainen herkistää refleksejä ja toimii varoitus- sekä viestivärinä. Henkilöllä, joka mielellään käyttää keltaisia vaatteita, on tiettävästi sana hallussaan. Värillä on myös nurjapuolensa. Keltainen yhdistetään joissain kulttuureissa sairauteen, mustasukkaisuuteen, kateuteen, petollisuuteen sekä vaaraan.

Hedelmällinen vihreä

Vihreä väri kuvastaa ennen kaikkea harmoniaa ja hyväntahtoisuutta. Vihreä saa uskomaan ihanteisiin ja tekee auttavaiseksi sekä pyyteettömäksi.

Vihreä merkitsee selkeyttä ja ymmärrystä. Se auttaa myös ihmistä tekemään parhaansa ja saavuttamaan makean elämän. Vihreässä tilassa ei välttämättä jaksa olla kovin pitkään aloillaan, sillä värinä vihreä mielletään usein tylsäksi. Muita negatiivisia vihreään liitettäviä asioita ovat: epäluulo, katkeruus, leväperäisyys, ahneus, epäluotettavuus ja pettymys.

Vihreä väri muodostuu selkeyttävästä keltaisesta sekä oivalluskykyä tehostavasta sinisestä. Näiden yhdistelmällä, vihreällä, on muistia parantava vaikutus. Väri mielletäänkin yleisesti parannusväriksi.

Levollinen ja rauhaa rakastava sininen

Sinisellä on rauhoittava ja viilentävä vaikutus. Se saa ihmisen asettumaan ja ajattelemaan kaikessa rauhassa. Useissa kauneushoitoloissa ja kylpylöissä, joihin asiakkaat tulevat rentoutumaan, sinistä väriä on käytetty niin seinissä kuin muussakin sisustuksessa.

Sininen väri opettaa arvostamaan rehellisyyttä, vilpittömyyttä ja kunniaa. Sinisen värin ihmisistä välittyy sisäinen varmuus sekä uskollisuus. Negatiivisina asioina siniseen yhdistetään, muiden ihmisten hyväksi käyttö, piittaamattomuus, itsekeskeisyys sekä heikkous.

Sininen väri saa karttamaan epäjärjestystä ja erimielisyyttä. Se myös ohjaa varovaisuuteen ja antaa levollisen mielen. Monet taiteilijat, kuten runoilijat ja kirjailijat pitävät usein sinisestä.

Teksti: Johanna Tamminen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja