Miten säästää sähkössä? Tässä tehokkaimmat tavat

Kodin suurimpia sähkösyöppöjä ovat kylmälaitteet, valaistus ja elektroniikka. Niiden kulutusta voi ja kannattaa pienentää – lisäsäästöjä voi hakea myös sähköyhtiötä vaihtamalla.

Sähkösyöpöt voivat viedä yllättävän paljon energiaa ja niiden tunnistaminen on avain pienempään kulutukseen. Myös lämmityskustannuksilla on suuri merkitys, joten esimerkiksi huonelämpötilaa pienentämällä ja ikkunoiden ja ovien tiivisteitä tarkkailemalla voi säästää sievoisen summan.

Kylmälaitteiden käyttö kuntoon

Motiva Oy:n kuluttajaneuvoja Elina Ovaskainen kertoo, että kylmälaitteet vievät edelleen lähes kolmanneksen kotitaloussähköstä. Toisin kuin voisi luulla, myös kylmälaitteiden sähkönkulutukseen voi vaikuttaa.

Esimerkiksi jääkaapin tai pakastimen täyteen ahtaaminen ja puhdistamatta jättäminen lisäävät niiden sähkönkulutusta. Jos kaikkea ruokaa ei ehdi syödä ennen parasta ennen -päiväystä, se kannattaa heittää mahdollisimman pian pois tilaa viemästä.

– Kylmälaitteiden sisälämpötiloja ei tarkkailla eikä niitä sijoiteta oikein keittiössä, Ovaskainen luettelee muita syitä kylmälaitteiden suurelle sähkönkulutukselle.

– Jos kylmälaite sijoitetaan jonkun lämmönlähteen viereen tai suoraan auringonpaisteeseen, sen kulutus lisääntyy.

Sähkölaitteet irti seinästä

Viime vuonna julkaistusta sähkönkäyttötutkimuksesta käy ilmi, että elektronisten laitteiden määrä on kasvanut niin, että se on syönyt laitteiden kulutuksen pienentymisen aiheuttaman säästön sähkölaskusta. Elektroniikka kuluttaa siis kokonaisuutena yhtä paljon sähköä kuin ennen, vaikka yksittäisen laitteen kulutus on teknologian kehittyessä pienentynyt.

Suurta osaa elektroniikkalaitteista ei nykyään sammuteta kunnolla, vaan pidetään standby-tilassa. Vaikka laitteiden kulutus onkin määritelty standby-tilassa hyvin pieneksi, kulutus kertautuu, kun laitteita on monia.

– Laitteet voi laittaa kiinni sellaiseen jatkojohtoon, jossa on virtakytkin, ja laittaa siitä yöksi virran pois, Ovaskainen vinkkaa.

Ja niin kätevää kuin läppäriä onkin pitää sylissä televisiota katsoessa, säästäväinen sulkee koneen silloin kuin ei sitä käytä.

Kilpailuta palveluntarjoaja

Sähkön verotukseen tai siirtohintaan kuluttaja ei voi vaikuttaa, mutta myyntihintaan voi ja se kannattaa kilpailuttaa. Esimerkiksi sahkonhinta.fi-osoitteessa on Energiaviraston ylläpitämä riippumaton sähkön hintavertailu, jonka avulla voi löytää itselleen sopivimman sähkösopimuksen.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat