Mainos

Miten mies sisustaisi?

Perinteinen työnjako kodin sisustamisessa: nainen suunnittelee ja mies osallistuu lähinnä poraamalla, ruuvaamalla, vasaroimalla ja vinguttamalla pankkikorttia. Miehet ovat kuitenkin yhä enemmän kiinnostuneita myös sisustuksen suunnittelusta. Miten mies sitten sisustaisi, jos saisi ihan itse päättää?

Sony

Kodin isoimpia sisustushankintoja koskeviin päätöksiin mies ja nainen osallistuvat yleensä aika tasapuolisesti. Sen sijaan pienemmät asiat ja yksityiskohdat ovat yleensä olleet naisten juttu. Varsinkaan sisustuksen pientavaroita myyvissä liikkeissä ei miesasiakkaita kovin paljon näy. Muutoksen tuulia on kuitenkin ilmassa. Nykyään yhä useampi mies tuo aktiivisesti oman mielipiteensä esille kodin sisustamisessa.

Väriloistoa vai mustaa ja valkoista?

”Kun muutimme yhteen avomieheni kanssa, olin yllättynyt, että hänellä oli niin oli voimakkaita mielipiteitä uuden yhteisen kotimme sisustuksesta. Olin hieman kateellinen muutamalle ystävälleni. He saivat sisustaa oman mielensä mukaan ilman kompromisseja, koska heidän miehensä eivät olleet lainkaan kiinnostuneita sisustuksesta. Ystäväni puolestaan olivat kateellisia minulle, kun mieheni osallistui ja kierteli nurisematta kanssani sisustusliikkeissä”, kertoo 23-vuotias Terhi.

Laattapiste

Kun muutetaan yhteen asumaan, on molempien varmasti joustettava niin elämäntavoissa kuin sisustuksessakin. Etenkin, jos parin sisustustyylit ovat aivan eri planeetoilta. Mies saattaa rakastaa pelkistettyä tyyliä, jossa sekä värit että muut sisustuselementit ovat mahdollisimman yksinkertaisia. Jos naiselle puolestaan sisustuksessa ovat tärkeitä nimenomaan runsaus ja voimakkaat värit, tuntuu varmasti siltä, että ollaan sisustuksellisesti täysin umpikujassa. Ratkaisuja täytyy hakea kompromisseilla kummankin mielipiteitä kunnioittaen.

Miesten oma tyyli

Miehet pitävät usein tärkeänä kodin toimivuutta ja elämisen helppoutta siellä, joten myös sisustuksen tulee noudatella tätä linjaa. Tavaroiden ja huonekalujen paikat suunnitellaan toimivuuden ja käytännöllisyyden kannalta. Miehiä saatetaan pitää epäsiistimpinä asujina kuin naisia, mutta käytäntö osoittaa usein, että eroa sukupuolten välillä ei tässä kysymyksessä juurikaan ole. Miehet pitävät monesti kodin siisteydestä jopa parempaa huolta kuin naiset.

Laattapiste

”Kodin tärkein ominaisuus on toimivuus. Ei haittaa, jos kuntopyörä on keskellä olohuonetta, koska siinä sitä on hyvä polkea, kun katsoo televisiota. Epäsiistiä ei kodissani kuitenkaan saa olla. Olen ahkera imurin käyttäjä”, kuvailee omaa sisustustyyliään 26-vuotias Matti.

Miehet tuntuvat sisustuksessa usein arvostavan pelkistyttyä tyyliä. Turha krääsä pyritään pitämään poissa. Monet miehet haluavat kuitenkin kotiinsa viherkasveja, kynttilöitä ja muita perinteisesti naisten suosimia sisustuselementtejä. Myös erityyppistä taidetta hankitaan yhä nuorempien miesten koteihin.

Asko

”Unelmieni sisustukseen kuluu modernia taidetta seinillä, muutama viherkasvi ja yksinkertaiset tyylikkäät huonekalut. Kovin värikästä ei saa olla, eikä mitään pikkuesineitä muutamia kynttilöitä lukuun ottamatta. Ylimääräisiä tasoja ja pöytiä ei saa olla, koska niihin kertyy niin helposti turhaa tavaraa”, kertoo 25-vuotias Akseli.

Tekniikan ihmelapset

Sony

Miehet ja tekniikka kuuluvat yhteen. Tämä tuntuu pitävän paikkansa myös sisustuksessa. Kaikki juttua varten haastatellut miehet mainitsivat hyvätasoisen tekniikan tärkeäksi asiaksi sisustuksessa. Myös laitteiden viimeistelty ulkonäkö on tärkeää. Hallitsevaan asemaan olohuoneessa nousevatkin usein tekniset laitteet, jotka myös haukkaavat ison osan sisustusbudjetista.

Perheriita saattaa helposti syntyä vaikka siitä, jos mies haluaa käyttää leijonanosan kodin sisustukseen varatusta budjetista vaikka kotiteatteriin tai muuhun tekniikkaan ja nainen haluaisi esimerkiksi uusia tekstiilit ja hankkia viherkasveja ja lasiesineitä kirjahyllyyn.

Sony

”Minulle viimeisen päälle oleva tekniikka on kaikki kaikessa. Haluan kotiini kaikki hienoimmat laitteet, ja siihen olen valmis myös panostamaan. Tämä on ollut haaveeni pienestä pojasta lähtien”, kertoo 24-vuotias Jarkko.

Oma koti kullan kallis?

Artek

Entäpä sellaiset miehet, joilla ei ole juuri koskaan mitään mielipidettä kodin sisustuksesta? Eikö heitä oikeasti kiinnosta, vai olisiko heillä kuitenkin jotain sanottavaa? Vaikenevatko he kenties vanhasta tottumuksesta ja välttääkseen mahdollisen konfliktin?

On varmasti paljon miehiä ja toki naisiakin, joille vaikka kodin verhot ja patalaput ovat olemassa vain tarkoitustaan varten, eikä niihin sisälly mitään sisustuksellisia lähtökohtia. Yhä useampaan on kuitenkin purrut ainakin pieni sisustuskärpänen. Liekö osasyynä tähän mediassakin voimakkaasti näkyvä sisustusbuumi? Mene ja tiedä. Miesten stereotyyppinen rooli on kuitenkin muuttumassa remonttireiskasta yhä enemmän sisustussuunnittelijan suuntaan. 34-vuotias Marko on kaveripiirinsä ahkerin sisustaja.

Asko

”Olen tarkka siitä millaisia esineitä otan kotiini. Minulla on sisustuksessa tietyt värit ja teema, johon kaikkien kotiin tehtyjen hankintojen pitää sopia. Arvostan myös laadukkuutta, joten hankkimani sisustustuotteet ovat yleensä arvokkaita. Tavaraa pitää olla niin vähän, että koti on helppo pitää puhtaana.”

Teksti: Maria Hiltunen / Mediafocus

Kuvat: Artek, Asko, Laattapiste, Sony

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.