Miten maistan viiniä?

Viiniköynnös ei menesty pohjoismaissa. Tämän takia viini ei ole elimellinen osa suomalaista ruokapöytää - toisin kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Luterilainen, stressaava työtapa, kylmä ilmanala ja jäykät käytöstavat muodostavat kuitenkin kuin hätähuudon: Tarvitsemme rentoutusta, tarvitsemme viiniä! Juokaamme vähemmän, mutta paremmin. Viini on muita alkoholeja terveellisempää kohtuullisesti nautittuna. Kuin varkain se opettaa nauttimaan alkoholia ruuan yhteydessä. Ennen kaikkea viini ei ole vaikea asia. Ei ole kyse siitä, mitä joku neuvoo, vaan mitä oma suulaki sanoo.

Miksi maistella?

Viinin maisteleminen, viinitasting eli viinipruuvi, huvittaa sylkemisineen suomalaisia. Kaikella on pruuvissa kuitenkin tehtävänsä.

Viiniä katsotaan lasia kallistaen valkoista paperia vastaan: väristä voidaan arvioida mahdollista rypälettä, viinin ikää ja kehittyneisyyttä. Jos viinillä on vahvat kyyneleet (se valuu selkeästi lasin reunoja pitkin), se on täyteläistä tai makeaa.

Viiniä nuuhkaistaan kevyesti. Vaikutelmaa voi voimistaa pyörittämällä lasia. Tuoksu kertoo viinistä loppujen lopuksi paljon enemmän kuin puhdas maku. Vivahteiden määrä on valtava. Tuoksu on myös laadun tae. Suurin osa mausta on tuoksua. Jos painat sieraimet kiinni, et maista juuri mitään.

Viiniä otetaan suuhun pienehkö määrä. Aistittavuus paranee, jos samalla vetää ilmaa sisäänsä. Tätä temppua kannattaa kokeilla aluksi kotosalla. Nestettä pyöritellään ja purskutellaan suussa, jotta se pääsee mahdollisimman laajalle alueelle suussa. Aistimukset ovat edelleen pääasiassa tuoksuja. Tunnet viinin vartalon, jonka antaa alkoholi. Tunnistat samoja tai eri sävyjä kuin tuoksussa. Tunnet viinin iän kovuudesta. Nuoren viinit ensiaromit ovat hedelmäisiä. Ne kehittyvät parhaissa viineissä bukeeksi, joka on monisyinen tuoksukimppu.

Viini sylkäistään pois, jotta saat myös seuraavasta näytteestä otteen. Jos maistaja päihtyy, muistiinpanoihin ei ole luottamista. Suurin osa viininystävistä ei maistele klassiseen tapaan. Viini ja varsinkin hyvä viini on tarkoitettu nieltäväksi ruoan ääressä. Pöydässäkin on syytä haistaa ja maistaa, mutta teatraalisia eleitä välttäen. Kallis tuote vaatii arvoisensa kohtelun. Rahat menevät hukkaan, jos kulautat juoman kurkkuusi suurempia ajattelematta.(Teksti: Pekka Suorsa)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja