Miten kasvontunnistustekniikka toimii?

Yhdysvaltain joukot pystyivät tunnistamaan Osama bin Ladenin henkilöllisyyden nopeasti hyökkäyksen loputtua, vaikka operaation alkaessa ei ollut varmuutta, oliko bin Laden hyökkäyksen kohteena olleessa rakennuksessa.

Useiden uutistoimistojen mukaan rintaan ja päähän ammutun Osama bin Ladenin henkilöllisyys saatiin varmennettua nopeasti kasvojentunnistustekniikalla.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n kasvojentunnistukseen tarkoitettu teknologia tunnisti ruumiin olevan 95 prosentin varmuudella bin Laden.

Kasvoista luodaan digitaalinen koodi

Julkisuuteen ei ole annettu tarkkaa kuvausta siitä, millainen CIA:n käyttämä kasvojentunnistusteknologia on.

Yleisesti tunnistus perustuu siihen, että kasvoista kartoitetaan pisteitä ja niistä luodaan biometrinen malli. Malli rakentaa edelleen kasvoista digitaalisen koodin. Henkilö tunnistetaan vertamaalla mallin luomaa koodia henkilöstä aiemmin koodattuihin kuviin.

Valkoinen talo on antanut ymmärtää, että bin Ladenin henkilöllisyys tunnistettiin juuri kasvoja ja vartaloa esittäviä kuvia vertaamalla.

Boston Herald-lehden mukaan bin Ladenin tunnistuksessa käytetty tekniikka muistuttaa Viisage- yrityksen kehittämää kasvojentunnistusmenetelmää. Yritys on myynyt tuhansia kasvojentunnistukseen käytettäviä laitteita Yhdysvaltojen joukoille Irakissa ja Afganistanissa. Yritys ei ole halunnut kommentoida, käytettiinkö sen tarjoamaa teknologiaa bin Ladenin tapauksessa.

Uutiskanava CNN:n mukaan teknisen tunnistuksen jälkeen myös yksi bin Ladenin vaimoista olisi vahvistanut Yhdysvaltain joukoille, että menehtynyt mies oli Osaman bin Laden.

Myöhemmin bin Ladenin henkilöllisyys varmennettiin vielä DNA-tutkimuksella.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja