Mainos

Osaman ruumis painoilla meren pohjaan - USA:lla videomateriaalia hautauksesta

Vaikka Osama bin Laden oli Yhdysvaltojen pahin vihollinen, hänelle annettiin hautaus islamilaisten rituaalien mukaisesti.

USA:n armeijan mukaan bin Ladenin hautaamisen valmistelut kestivät lähes tunnin. Hänen ruumiinsa pestiin ennen kuin se käärittiin valkeisiin lakanoihin. Paikallinen puhuja käänsi arabiaksi uskonnollisia tekstejä kuolleen al-Qaida-johtajan yllä.

– Bin Ladenin hautaaminen toteutettiin tiukasti islamilaisia sääntöjä ja käytäntöjä noudattaen, sanoo John Brennan, yksi presidentti Barack Obaman tärkeimmistä neuvonantajista terrorismin vastaisessa taistelussa.

Islamilaisen perinteen mukaan muslimit täytyy haudat 24 tunnin sisällä kuolemasta. Siksi yhdysvaltalaiset päättivät haudata bin Ladenin mereen nopeasti. He eivät myöskään halunneet terroristijohtajan haudasta pyhiinvaelluskohdetta.

Ruumis lähti viimeiselle matkalleen lentotukialuksella, jonnekin pohjoiselle Arabianmerelle.

– Ruumis asetettiin painotettuun ruumissäkkiin. Armeijan upseeri luki uskonnollisia otteita, jotka käännetiin arabiaksi, USA:n viranomaiset kertovat.

Kun sanat oli lausuttu, ruumis asetettiin tasaiselle levylle, laskettiin hissillä alas ja kiepsautettiin mereen.

Islamilainen yhteisö on kritisoinut USA:ta rajusti, koska heidän mukaansa hänet olisi pitänyt haudata maahan. Mereen hautaaminen hyväksytään vain, jos merellä kuolleen ruumista ei pystytä säilyttämään ehjänä rantaan saakka.

Islamistinen lakimies Montasser al-Zayat sanoi, että bin Laden olisi pitänyt haudata hänen kotimaahansa Saudi-Arabiaan. Amerikassa jotkut ovat ihmetelleet, miksi suurta tuhoa aiheuttanut terroristijohtaja haudattiin niin suuren kunnioituksen kera.

John Brennanin mukaan USA:lla on hautauksesta kuva- ja videomateriaalia, mutta hän ei osaa sanoa, tuleeko niistä koskaan julkisia.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.