Miten Jutta Urpilainen onnistui meppien tentissä? "Tästä olin positiivisen yllättynyt" – lue kokeneiden suomalaispoliitikkojen näkemykset

8:15
Video: Jutta Urpilaiselle esitettävä salkku selvisi 10. syyskuuta – mihin kansainvälisten kumppanuuksien komissaari keskittyy?

Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilainen (sd.) oli tänään europarlamentin kehitysvaliokunnan kuultavana. Kokeneilta suomalaispoliitikoilta Urpilainen saa suorituksestaan ylistyksiä.

Aiemmin esimerkiksi Suomen valtiovarainministerinä toiminutta Urpilaista on esitetty kansainvälisten kumppanuuksien komissaariksi.

EU-parlamentin kehitysasioiden valiokunta tenttasi Urpilaista tänään vajaan kolmen tunnin ajan.

Mauri Pekkarinen: Kokemus näkyi

Komissaariksi nimittäminen edellyttää tentin läpäisemistä. Suomalaismepit arvioivat, ettei Urpilaisella pitäisi olla mitään huolta komissaarinsalkun kariutumisesta.

– Urpilainen oli varma ja selkeä. Hänen esiintymisessä näkyy kyllä kotona Suomessa hankittu kokemus, europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen (kesk.) arvioi.

Pekkarisen mukaan Urpilainen antoi positiivisen kokonaiskuvan sekä esiintymisen ja sanavalmiuden että asiaosaamisen osalta.

– Minusta hän toi hyvin esille oman käsityksensä niistä juurisyistä, mitkä ovat Afrikan kehitysongelmien taustalla, Pekkarinen miettii. 

– Hän esitti hivenen uusiakin toimenpiteitä, joita Euroopan pitää käyttää vastatakseen juurisyiden poistamiseen. Hän töi esiin vahvasti investoinnit, myös yksityiset investoinnit. Tästä olin positiivisen yllättynyt.

"Hän pystyi esittämään selkeän vision"

Myös jo 1990-luvulla europarlamentaarikkona toiminut, aiemmin kehitysvaliokunnassakin istunut Heidi Hautala (vihr.) uskoo Urpilaisen vakuuttaneen valiokunnan.

– Hän pystyi esittämään selkeän vision siitä, mihin suuntaan EU:n kehityspolitiikkaa pitää viedä, Hautala arvioi.

Hautalan arvioi valiokunnan jäsenten olevan tyytyväisiä siihen, että komissaarinsalkun on saamassa henkilö, joka puolustaa kehitysyhteistyön merkitystä.

– Toki uuteen tehtävään perehtyvät henkilöt ovat aina epävarmoja eivätkä voi antaa konkreettisia vastauksia ja lupauksia. Urpilainenhan sanoi monta kertaa, että hän on kokenut poliitikko eikä lähde antamaan lupauksia, joita ei voi pitää.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja