Mitä koirasi miettii?

Kun koirasi katsoo sinua kiintyneesti, mitä se yrittää sanoa? Että olet laumanjohtaja, paras ystävä vai ruokapurkin avaaja?

Monet koiranomistajat arvailevat lemmikkiensä aatoksia. Arvailuksi se on jäänytkin paitsi nyt, kun koirien ajatuksia on onnistuttu tutkimaan skannaamalla niiden aivoja.

Emoryn yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden metodin, jonka avulla hereillä olevien koirien aivoja on voitu skannata ja tutkia täten vanhimpien kotieläintemme mieliä. Tämä onnistuu magneettikuvauksen (fMRI) avulla. Tekniikka on harmiton, sama jota käytetään myös ihmisillä.

Tutkijat selvittivät, miten koiran aivot reagoivat koiranomistajien antamiin käsimerkkeihin.

– Oli ihmeellistä nähdä aivokuvat hereillä olevan koiran aivoista, kertoo tutkimusta johtanut Gregory Berns.

– Meidän käsityksemme mukaan kukaan ei ole aikaisemmin onnistunut tekemään tätä. Toivomme, että tämän myötä pystymme ymmärtämään koirien viestintää aivan uudelta pohjalta. Haluamme ymmärtää koiran ja ihmisen välistä suhdetta koiran perspektiivistä, sanoo Berns.

Tutkimukseen osallistui kaksivuotias pystykorva Callie, joka adoptoitiin turvakodista yhdeksän kuukauden ikäisenä sekä kolmevuotias collie McKenzie, tunnettu agilitytaituri. Molempia koiria koulutettiin useamman kuukauden ajan menemään itse fMRI-skanneriin ja pysymään paikoillaan sen aikaa, kun tutkijat mittasivat aivojen aktiivisuutta.

Tutkijoiden tarkoituksena on selvittää jatkossa entistä tarkemmin, mitkä koirien aivolohkoista aktivoituvat erityisesti tietynlaisten virikkeiden johdosta. Lopulta saadaan ehkä selvitettyä, ovatko koirat empaattisia, tietävätkö ne milloin heidän omistajansa ovat onnellisia tai surullisia ja minkä verran koirat oikeasti ymmärtävät puhetta.

Tällaisia tuloksia saatiin

Ensimmäisessä kokeessa koirat koulutettiin vastaamaan käsimerkkeihin. Yksi merkeistä tarkoitti, että koirat saisivat hot dog -herkun ja toinen, että he eivät saisi herkkua. Tietty aivojen alue aktivoitui, kun koirat näkivät merkin, joka tiesi niille herkkupalaa.

– Tämä tulos osoittaa, että koirat kiinnittävät tarkasti huomiota ihmisten antamiin merkkeihin, Berns sanoo.

Koira on pisimpään ihmisen kumppanina ollut eläin – joidenkin arvioiden mukaan jo 10 000 tai jopa 30 000 vuoden ajan.

– Koirien aivot edustavat jotakin erityistä, kun tutkitaan sitä miten ihmiset ja eläimet lyöttäytyivät yhteen. On mahdollista, että koirat ovat vaikuttaneet myös ihmisten evoluutioon. Ihmiset, jotka ottivat koiria kotikyliinsä saattoivat hyötyä siitä jollain tapaa. Niin paljon kuin ihmisinä vaikutimmekin koirien kehitykseen, arvelen että myös koirat vaikuttivat meidän kehitykseemme, Berns sanoo.

Berns sai idean tutkia koiria noin vuosi sitten, kun hän näki miten Yhdysvaltain armeijan joukot tappoivat Osama bin Ladenin. Berns oli vaikuttunut, kun näki kuvia armeijan kouluttamista koirista, jotka oli opetettu hyppäämään helikoptereista ja lentokoneista.

– Ajattelin, että voimme kyllä opettaa koirat kävelemään vapaaehtoisesti myös fMRI-skanneriin.

Tutkimuksia on valvottu eläinjärjestöjen puolesta ja varmistettu, että koirat menevät skanneriin omasta tahdostaan. Koirille myös puettiin kuulosuojaimet, jotta skannerin äänet eivät häiritse niitä ja vaikuta reaktioihin aivoissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja