"Mitä ihmettä, tarvitseeko tropiikkiin jonkun rokotuksen?"

Iso osa suomalaisista lähtee matkalle hyvinkin eksoottisiin paikkoihin perehtymättä riittävästi matkan terveysriskeihin.

Tutkija pitää huolestuttavana, että matkustelun suosion kasvaessa maailmalla liikkuu yhä enemmän ihmisiä, joiden varautumistoimet ja tiedot riskeistä ovat erittäin hatarat.

- Vastaanotoille tulee reissuun lähtijöitä, jotka ovat heränneet esimerkiksi rokotusten puuttumiseen vasta kaverin niistä kysyttyä. Sitten lääkärin puheille tullaan hätäpäissään pari tuntia ennen lentoa, kertoo erikoistutkija Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

Parin vuoden takaisessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa selvisi, että peräti 44 prosenttia trooppisiin tai subtrooppisiin maihin matkustaneista haastatelluista ei ollut ennen matkaa käyttänyt terveydenhuollon ammattilaisten terveysneuvontaa.

Monissa trooppisissa matkakohteissa riski sairastua esimerkiksi malariaan tai dengue-kuumeeseen on suuri ilman lääkitystä tai muita suojautumiskeinoja.

- Matkalle lähteminen on arkipäiväistynyt. Varauksen voi hoitaa tuosta vaan netissä. Ehkä silloin ei kauhean helposti tule mieleen, että matkalla voisi sattua jotain vakavaa, Nohynek sanoo.

Yhä vanhempana ja sairaampana

Koska ihmiset elävät yhä vanhemmiksi, myös matkalle lähtijät ovat usein aiempaa huonokuntoisempia ja sairaampia.

- Jos ihmisellä on esimerkiksi sydän- ja verisuonitauti ja siihen säännöllinen lääkitys, hän on paljon muita alttiimpi saamaan sydänoireita trooppisessa, kosteassa ja kuumassa ilmanalassa.

Nohynek pitääkin tärkeänä niin sanottua riskiprofilointia. Matkalaisen tulisi pohtia hyvissä ajoin ennen lähtöä matkakohteeseen, ajankohtaan ja omaan käyttäytymiseen ja terveydentilaan liittyviä vaaranpaikkoja.

Esimerkiksi Tampereen yliopistossa viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa parikymmentä prosenttia vastaajista ei tuntenut ennalta kohdemaansa turvallisuustilannetta. Samaisen tutkimuksen perusteella nuorten miesten halu ottaa riskejä näytti olevan suurempi kuin iäkkäämpien ja naisten.

Riskipohdiskelun tukena voi käyttää netissä tarjolla olevaa asiantuntijatietoa. THL:n nettisivuilta löytyvän matkailijan terveysoppaan lisäksi matkailuterveyteen liittyvää tietoa tarjoaa myös Terveysportti-portaali.

Viisas matkailija tiedostaa omat riskinsä

Matkailijan yleisimmät terveysriskit liittyvät ehkä hieman yllättäen niinkin arkisiin asioihin kuin ruokaan, liikenteeseen, päihteisiin ja seksiin. Erikoistutkija Hanna Nohynekin mukaan näiden asioiden kohdalla onkin erityisen tärkeää pohtia omaa riskialttiuttaan.

- Kannattaa miettiä, minkälainen alkoholinkäyttäjä olen kotimaassa. Juonko humalahakuisesti, tuleeko minusta sen seurauksena pelottomampi? Hortoilu lomakohteen sivukujille voi johtaa ryöstöön, väkivaltarikoksista puhumattakaan, Nohynek havainnollistaa.

Osa matkaajista saattaa ajautua suin päin suhteeseen, osa hakee hyvinkin aktiivisesti seksiseuraa. Jos reissaaja tarvitsee makuuhuoneeseen avukseen mieskuntoa kohottavia lääkkeitä, voi olla hyvä idea hankkia ne kotimaasta ennen matkaa.

Pikkupuoti Pattayalla kun ei välttämättä myy mitään oikeaa Viagraa. Sukupuolitautien vaaran tiedostava pakkaa laukkuunsa luonnollisesti myös kondomeja.

Hyvin suuret riskit liittyvät jo tutkimustenkin mukaan liikenteeseen, sillä olot ja ajotyylit voivat poiketa todella radikaalisti kotimaan maanteistä.

- Minkälaisessa ajoneuvossa suostun kulkemaan? Minkälaista ajotyyliä itse harrastan, tai kuinka monen drinkin jälkeen aion vielä ajaa? Näitä kysymyksiä on syytä miettiä ennen rattiin tarttumista, Nohynek muistuttaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat