Mitä ihmettä? Talviurheilukisat Saudi-Arabiaan – tältä näyttää tähtitieteellisiä summia maksava projekti

1:00
Katso videolta, miltä Trojenan hulppea talviurheilukeskus tulee näyttämään.

Saudi-Arabia järjestää vuoden 2029 Asian Winter Games -talviurheilukisat. Tapahtuma järjestetään tulevassa Neomin jättikaupungissa, johon saudiprinssi Mohammed bin Salman on panostanut yli 500 miljardia euroa. Aasian olympianeuvosto tiedotti aiheesta tiistaina.

Saudi-Arabian hakemus hyväksyttiin "yksimielisesti" Kambodzan Phnom Penhissä tiistaina. Talvikisat on tarkoitus järjestää Neomissa sijaitsevassa Trojenan alueella. Projektin kotisivuilla kerrotaan, että lämpötila putoaa talvella nollan alapuolelle ja on muuten kymmenisen astetta alhaisempi kuin muualla alueella. Kesällä lämpötila on 40 asteen tienoilla.

Kruununprinssi bin Salman esitteli heinäkuussa Neomissa "The Mirror Line" (Peililinja) -projektin. Peilikaupunki koostuisi kahdesta rinnakkaisesta pilvenpiirtäjästä, jotka olisivat yli 170 kilometrin pituisia. Kaupunkiin olisi myös suunniteltu lentäviä takseja ja robottipalvelijoita.

Trojenan olisi tarkoitus olla valmiina 2026 ja suunnitelmiin kuuluu, että siellä voisi harrastaa talviurheilulajeja ympäri vuoden. Paikalle tulisi myös keinotekoinen makeanveden järvi ja "ultraluksushotelli". Aasian talviurheilukisoihin kuuluu hiihtolajit, lumilautailua, jääkiekkoa sekä taitoluistelua.

Projektin takana on Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto PIF, joka tulee vastaamaan rahoituksesta. Sen puheenjohtaja on kruununprinssi bin Salman. PIF on myös valioliigaseura Newcastlen omistaja sekä kritisoidun LIV-golfkiertueen rahoittaja.

Saudi-Arabia on jo pitkään saanut kritiikkiä urheilupesusta, jolla se yrittää kiillottaa julkikuvaansa kun kyse on esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksista.

Katso pääkuvan videolta, miltä Trojenan hulppea talviurheilukeskus tulee näyttämään. Katso alta visualisointi Peililinja -kaupunkiprojektista.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja