Mitä ihmettä Kuopiossa tapahtuu? KalPan raju loukkaantumisaalto hämmentää Sami Kapasta

Uuden liigakauden alkuun on vielä pari viikkoa, mutta silti eteen on tullut varsin hämmentävä ilmiö. Kuopiossa KalPa on joutunut operoimaan jo tovin ajan hyvin vajaalla miehistöllä. Tällä hetkellä sairastuvan puolella on yli kymmenen pelaajaa!

Kuopiolaisseura päivitti loukkaantumistilannettaan torstaina. Parhaillaan sivussa on peräti 11 pelaajaa.

Arviot paluuajankohdasta vaihtelevat ensi viikosta aivan ensi vuoden alkuun asti.

Loukkaantumisten määrä on hyvin hämmentävä, sillä alla on vasta muutamia harjoituspelejä.

Mitä ihmettä siis Kuopiossa tapahtuu?

Koko ilmiö hämmentää myös KalPan päävalmentajaa Sami Kapasta.

– Tavoittelimme sitä, että meillä olisi laaja pelaajarinki syyskaudelle, eli että mukana olisi ollut noin 28-29 kenttäpelaajaa. Nyt olemme menneet tuplapeleihin niin, että meillä on ollut 17 pelaajaa käytössä. Onhan se ollut haastava tilanne, Kapanen myöntää MTV Sportille.

Kaiken lisäksi useat loukkaantuneet pelaajat ovat olleet aivan vakiokokoonpanon pelaajia. Sivussa ovat tällä hetkellä muun muassa Kai Kantola, Balazs Sebok, Jaakko Rissanen, Alexander Ruuttu ja Joni Ikonen.

– Tuota kautta pelin kehittäminen ja rakentaminen on ollut äärettömän vaikeaa, Kapanen harmittelee.

– Valtaosa heistä on toki palaamassa runkosarjan alkuun, mutta sinne lähdetään tilanteesta, jossa alla ei ole hirveästi yhteisiä kokemuksia. Tiettyjen lainalaisuuksien ajaminen selkäytimeen on aika ohkaista. Toki, tämä antaa nuorille pelaajille mahdollisuuksia näyttää osaamistaan. He voivat pelata pikkuisen isommilla minuutilla ja näemme sen, että kuka pystyy kantamaan vastuuta. Onhan tuossa myös jotain positiivisia asioita, Kapanen pyörittelee.

Harmaantuminen kiihtyy

Kapasen mukaan jo keväällä oli tiedossa se, että muutamat pelaajat eivät aloita kesäharjoittelua joukkueen kanssa nimenomaan loukkaantumisten takia. Kesäharjoittelussa eteen on tullut yksi pitkäaikainen loukkaantuminen.

– Nyt sitten tässä kolmen viimeisen viikon aikana 6-7 pelaajaa on enemmän ja vähemmän loukkaantunut, eikä niihin ole oikein mitään yhteistä tekijää, Kapanen hämmästelee.

– Emme ole tehneet mitenkään ylettömän fyysisiä harjoituksia, eikä loukkaantumisia ole tullut kamppailuharjoituksissa. Emme ole myöskään harjoittaneet mitään ylettömän kovaa luistelua, että olisi tullut revähdyksiä tai kuormitusvammoja. Loukkaantumisia on vain tullut monin eri tavoin.

– Tuntuu, että lumipalloefekti on lähtenyt yhteen suuntaan ja rinne on vain jatkunut. Ei ole tullut sitä tasaista vastaan, vaan se lumipallo on kertynyt kertymistään, KalPa-luotsi hakee vertauskuvan tilanteeseen.

Hämmentävä tilanne on johtanut siihen, että valmennusjohdon aamut ovat lähteneet käyntiin suoranaisella rivitarkistuksella. Kuka on ehjänä ja kuka ei.

Miten paljon valmentajana on joutunut miettimään ja epäilemään sitä, onko oma tekeminen johtanut jotenkin tähän tilanteeseen?

– Olemme tehneet analyysiä, keskustelleet ja pohtineet, että onko siinä ollut jotain. Onko meidän harjoitukset olleet tietyntyylisiä tai onko meidän harjoitushistoria ollut sellainen, että se olisi aiheuttanut jotain. En sen enempää avaa eri vammoja, mutta voin sanoa, että enemmän tässä on ollut kyse huonosta tuurista. Sen kautta loukkaantumisia on tullut lyhyelle jaksolle todella monta, Kapanen käy läpi.

– Pyrin olemaan kuitenkin aika rehellinen, enkä koe, että meidän harjoittelussa tai yhteisössä olisi ollut jotain sellaisia linjauksia, että ne olisivat aiheuttaneet vammoja. Totta kai tiettyjä kontaktiharjoituksia pitää tehdä ennen kauden alkua, jotta niihin kaksinkamppailuihin saadaan tietty taso. Mutta ei niissäkään ole tapahtunut hirveästi mitään. Ne loukkaantumiset ovat tulleet ihan muissa tilanteissa, Kapanen jatkaa.

Kapanen toivoo, että pahin suma ja kiintiö on nyt tullut täyteen.

Onko normaali hiusväri pysynyt vielä päässä?

– Kyllä tässä harmaantuminen sen kuin kiihtyy – varsinkin jos tämä jatkuu samalla tavalla, Kapanen murjaisee.

Tällä hetkellä KalPa yrittää vain selvitä haastavan tilanteen keskellä. Torstain harjoitusotteluun Vaasaan KalPa sai apuja Mestis-seura IPK:sta. Tätä kautta KalPa sai neljä pelaavaa ketjua kasaan.

Kapasen mukaan pieni onni haastavassa tilanteessa on se, että valtaosa loukkaantuneista pelaajista on jo tuttuja tapauksia.

– Emme ole tekemässä mitään radikaaleja muutoksia pelitapaan, niin monella on ymmärrys siitä, että mitä me tavoittelemme joukkueena ja kuinka me pelaamme. Sellaista opetustyötä ei ole kamalasti tekemättä.

– Nyt kun saadaan miehet ajoissa kuntoon ja kasaan, niin kyllä tämä tästä lähtee ihan hyville raiteille, Kapanen luottaa.

Lue myös:

    Uusimmat