Mitä budjettiriihen päätökset tarkoittavat sinun kukkarollesi? Nämä asiat vaikuttavat arkeesi

19:40

Hallitus on kertonut tiedotustilaisuudessa, millaisia päätöksiä se on tehnyt Suomen valtion ensi vuoden budjetista. Näin päätökset näkyvät lähes jokaisen suomalaisen kukkarossa.

Hallitusviisikko ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoivat, että muun muassa tupakan ja alkoholin verotusta korotetaan.

Nämä kallistuvat

Tupakkaan ja alkoholiin tehdään kumpaankin 50 miljoonan euron veronkorotukset eli yhteensä korotusta tulee 100 miljoonaa euroa. Nämä tuntuvat myös kuluttajahinnoissa.

Lämmityspolttoaineiden verotusta korotetaan puolestan 105 miljoonalla ensi vuonna.

Ansiotuloverotus pysyy lähes entisellään, ja siihen tehdään vain indeksitarkistus.

Turpeen vero noin kaksinkertaistuu eli kiristyy 2,7 eurolla per megawattitunti. Lisäksi turpeen verotuksessa otetaan käyttöön lattiahintamekanismi 2022 lähtien. 

Teollisuuden energiaveron palautusjärjestelmä poistetaan neljän vuoden siirtymäajalla. Nykymuotoinen päästökauppakompensaatio lakkaa. Tilalle tulee määräaikainen sähköistämistuki, joka kannustaa entistä tehokkaammin hiilineutraaliin tuotantoon. 

Mikä halpenee?

Varhaiskasvatusmaksut puolestaan alenevat. Sillä halutaan kannustaa perheitä viemään lapsia päivähoitoon ja se taas lisäisi työllisyyttä.

Myös työsuhdeliikenteen veroetuja kasvatetaan. Työsuhdeautona käytettävien täyssähköautojen verotusarvoa alennetaan, työsuhdematkalipun verotusta yksinkertaistetaan ja työsuhdepolkupyörä muuttuu verovapaaksi eduksi 1 200 euroon saakka.

Myös opiskelijaruokailut tulevat halpenemaan ateriatukea korottamalla.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja