Mitä aivomme paljastavat avioliittomme tilasta?

Rakkauden mysteeriä on tutkittu monissa tieteellisissä tutkimuksissa. Millaiset parit pysyvät yhdessä, ja mikä on pysyvän rakkauden salaisuus?

Rakkauden ja avioliiton onnellisuutta on tutkittu myös tieteen keinoin useissa kokeissa. Tohtori Robert W. Levenson Kalifornian yliopistosta näytti kahdelle sadalle koehenkilölle videoita kymmenestä kinastelevasta ja keskustelevasta pariskunnasta pyytäen heitä tunnistamaan ne viisi paria, jotka tulisivat eroamaan. Videota katsovien joukossa oli pastoreita, avioliittoihin erikoistuneita terapeutteja ja tiedemiehiä. Puolet kaikista arvauksista meni poskelleen, kertoo nytimes.com.

Saman yliopiston tutkija Bianca Acevedo tutki 274 pariskuntaa ja sai selville, että 40 prosenttia pitkään yhdessä olleista ilmoitti edelleen olevansa todella rakastunut. Loput 60 prosenttia rakastivat toisiaan, mutteivät enää järjettömän intohimoisesti.

Voisivatko aivomme kertoa jotakin lisää avioliittojen toimivuudesta?

Acevedon toisessa tutkimuksessa 17 todella rakastunutta paria suostui aivokuvauksiin. Koehenkilöt olivat olleet naimisissa noin 21 vuotta, ja heille näytettiin aivokuvauksen aikana sekä armaan kumppaninsa että kahden ystävän kuvaa.

Kumppanin kuvan katsominen aktivoi romanttiseen rakkauteen yhdistettyjä aivoalueita. Samoja vaikutuksia näkyi vastarakastuneiden aivoissa. Vanhempien parien aivoissa tapahtui muutakin: myös syvään kiintymykseen yhdistetyt aivoalueet aktivoituivat.

– Heillä on euforian tunteita, mutta myös rauhan ja turvan tunteita, jotka syntyvät kiintymyksestä jotakuta kohtaan, tohtori Acevedo selvitti kuvaten tuloksia "mahtaviksi".

Älä välttele puhumista

Miten liekki sitten pysyy tulisena, aivoissa ja elämässä? Aivoskannausten lisäksi oli selvää, että rakastuneet parit ottivat aktiivisesti osaa toistensa elämään.

– He olivat edelleen todella rakastuneita, ja sitoutuneita suhteeseen, Acevedo sanoi.

Stony Brookin yliopiston tutkijoiden mukaan avioliitto pysyy onnellisena, jos pari tekee säännöllisesti uusia asioita yhdessä. Yliopistossa aiotaan jatkaa tutkimuksia aivojen ja avioliittojen saralla: pariskunnat aiotaan panna pelaamaan joko tylsiä tai jännittäviä videopelejä yhdessä samalla, kun heidän aivojaan kuvataan. Tavoitteena on tutkia, miten uuden, haastavan kokemuksen jakaminen parin kanssa vaikuttaa aivojen hermoratoihin.

MTV3/Helmi

Lähde: Nytimes.com

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja