Mistä Putinin ja Lukashenkan ystävyys kumpuaa? MTV:n ulkomaantoimittaja kertoo: Ystävyyden taustalla on yllättävä vaihtokauppa

Venäjän ja Valko-Venäjän johtajat tapasivat toisensa viime viikolla Sothsissa Putinin jahdilla. Tapaamisessa oli mukana myös Valko Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan 16-vuotias poika Nikolai, josta puhutaan tulevan isänsä seuraaja.

MTV:n ulkomaantoimittajan Janne Hopsun mukaan maiden johtajilla on pitkä yhteinen historia. Tapaaminen liittyi poikkeukselliseen konekaappaukseen, jossa Valko-Venäjä oli pakottanut RyanAirin koneen laskeutumaan Minskiin.

Kaappauksessa otettiin kiinni Venäjän oppositioaktivisti Raman Pratasevitshi ja hänen naisystävänsä.

Länsimaat tuomitsivat konekaappauksen, mutta Vladimir Putin ja Aljaksandr Lukashenka pitivät toistensa puolia. MTV Uutiset Liven haastattelussa ulkomaantoimittaja Janne Hopsu pohtii, mistä Putinin ja Lukashenkan ystävyydessä on kyse.

Putin tarvitsee Valko-Venäjää linkkinään Eurooppaan

Hopsun mukaan maiden yhteinen historia kantaa kaus, sillä Valko-Venäjä oli osa Neuvostoliittoa ja sitä ennen alue kuului Venäjän imperiumiin. Maat tekevät sotilasyhteistyötä. 

– Putin haluaa pitää Lukashenkaan hyvä välit, sillä Valko-Venäjä on Venäjälle tärkeä rajamaa Eurooppaan. Pitämällä Lukashenkaa tiukemmin otteessaan Venäjä yrittää estää rajamaan siirtymistä länteen, Hopsu selittää.

Todennäköisesti Putin yrittää välttää saman, mitä tapahtui toisen Euroopan rajamaan Ukrainan kanssa vuonna 2014. Ylläpitämällä tiivistä yhteistyötä Lukashenkan kanssa, Venäjä pyrkii horjuttamaan sekä Euroopan että Ukrainan rajaturvallisuutta.

Lukashenka saa Venäjältä rahaa ja energiaa

Lukashenkaa ajaa ystävyydessä Venäjän rahallinen tuki, sillä Putin lainasi maalle äskettäin puoli miljardia lisälainaa. Rahan lisäksi Lukashenka tarvitsee Venäjän voimankäyttötukea pysyäkseen Valko-Venäjällä vallassa.

– Valko-Venäjä on lisäksi riippuvainen venäläisestä energiasta eikä Lukashenka halua välien viilentyvän itänaapuriinsa, Hopsu toteaa.

Niinistö ja länsimaat tuomitsivat konekaappauksen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Lukashenka eivät ole tavanneet, mutta Niinistö keskustelee usein Putinin kanssa, ja presidenteillä on hyvät välit keskenään. 

Länsimaat tuomitsivat konekaappauksen ja suunnittelevat uusia pakotteita. Tilanne on vaikea, sillä uusilla taloudellisilla rajoitteilla Valko-Venäjästä tulee yhä riippuvaisempi Venäjän lainarahasta.

*Juttua täydennetty kello 12.46.

Katso videomateriaalia johtajien tapaamisesta Putinin hulppealla jahdilla yläpuolelta. Mukana oli myös 16-vuotias poika Nikolai, josta puhutaan tulevan Lukashenkon seuraaja.

Kiinnostuitko aiheesta? Katso koko haastattelu alapuolelta:

Kuinka aitoa on Putinin ja Lukashenkan ystävyys? Ulkomaantoimittaja kertoo, miksi Lukashenka hamuaa Putinin tiukkaan syleilyyn 11:42

Lue myös:

    Uusimmat