Mistä Inkoon terästehtaaseen saadaan 1 200 työntekijää? – "Kyllä tänne töihin pääsee"

Jätti-investointi toisi Inkooseen myös rutkasti työpaikkoja – mistä 1 200 työntekijää löydetään? 0:54
Jätti-investointi toisi Inkooseen myös rutkasti työpaikkoja – mistä 1 200 työntekijää löydetään?

Norjalainen teräsyhtiö Blastr Green Steel (Blastr) kaavailee terästehtaan ja sen yhteydessä toimivan vedyn tuotantolaitoksen perustamista Inkooseen Länsi-Uudellemaalle.

Kyse on sijoittumispäätöksestä, ja mahdollisesta investoinnista täytyy vielä päättää erikseen. Toteutuessaan investointi olisi historiallisen suuri.

Investointi toisi Inkooseen 1 200 työpaikkaa. Mutta miten tällainen määrä työntekijöitä saadaan houkuteltua Inkooseen?

Inkoon kunnajohtaja Robert Nyman huomauttaa, että Inkoon sijainti on hyvä, ja kunnan työhönottoalue kattaa suuren alueen läntisestä Helsingistä ja Espoosta Kirkkonummelle ja Lohjalle.

– Kyllä tänne töihin pääsee. Kuinka suuri osa työssäkäyvistä asettuu paikkakunnalle ja alueelle, jää nähtäväksi, Nyman sanoo MTV Uutisille.

Mistä sähköt?

Toinen olennainen kysyms on, miten terästehtaaseen ja vedyn tuotantolaitokseen saadaan riittävästi sähköä.

Blastrin kaavaili investointia alun perin Norjan pohjoisosiin. Investointi olisi edellyttänyt tuulivoimaloiden rakentamista alueelle, jotta terästuotanto voisi olla "vihreää" eli tuotettu ilman fossiilisia polttoaineita.

Hanke kaatui lopulta kuntien vastustukseen.

Nymanin mukaan Blastr ei ole esittänyt Inkoolle vastaavaa vaatimusta eikä Inkoon alueelle ole kaavoitettu uusia tuulivoimaloita.

Kunnanjohtaja kertoo Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin johdon vakuuttaneen hänelle, että tarvittava energiainfrastruktuuri tehdasta varten on jo olemassa.

– Suomen etuna on, että meillä on vahva Fingridin omistama kantaverkko. Inkooseen tulee kantaverkko kahdesta suunnasta eli sähkön saanti on turvattu sitä kautta.


Lue myös:

    Uusimmat